Hoppa till huvudinnehållet

Stolta och glada regionala pristagare i Sveriges största innovationstävling

Publicerad:
Landshövding Georg Andrén, Anders Junghage, grundare Locstone AB, Karin Vangstad, vd Karlstad Innovation Park och Therese Sundström, innovationsledare Startlab och projektledare för Skapa-priset Värmland.
Landshövding Georg Andrén, Anders Junghage, grundare Locstone AB, Karin Vangstad, vd Karlstad Innovation Park och Therese Sundström, innovationsledare Startlab och projektledare för Skapa-priset Värmland. Foto: Jonas Klint

– Jag blir knäsvag och lite stolt.

Det sa entreprenören Anders Junghage när landshövding Georg Andrén läste upp motiveringen till årets regionala Skapa-pris i Värmland.

Junghages kunskap, erfarenhet och entreprenöriella driv gör att det finns alla förutsättningar att nå framgång med Locstone AB, menar juryn.

Det går åt mycket betong inom stensättning för att ge stabilitet åt kantstenar. Det värmländska företaget Locstones lösning är ett lås på baksidan och en länkarm som förankrar kantstenarna på ett robust sätt, utan betong.

Metoden ger även en enklare, snabbare och mer hållbar arbetsprocess.

Det var en rörd och glad Anders Junghage som tog emot prischecken på 15 000 kronor och de fina orden på Residenset i Karlstad under tisdagen.

Juryns motivering Locstone

”Locstone AB löser en utmaning inom anläggningsbranschen som har stor potential att påverka och skapa nytta i flera led. Innovationen Locstone är nytänkade i en traditionell bransch och möjliggör montering av kantsten helt utan betong.

Metoden innebär att regnbäddar kan anläggas på ett innovativt och resurseffektivt vis, en viktig konstruktion för att framtidssäkra våra städer mot klimatförändringar som ökade mängder med regnvatten och ökad temperatur.

Anders har med utgångspunkt i miljö och social hållbarhet tagit fram en produkt där vi lätt kan se nyttan och där den patenterade lösningen är också ett typexempel på att man med enkel teknik kan vara revolutionerande och lösa komplexa problem.

Locstone-tekniken har stor potential att utmana traditionell anläggningsteknik och möjliggöra kraftiga besparingar både med avseende på ekonomi och miljö - ett starkt bidrag till ett hållbart samhällsbyggande.

Anders gedigna kunskap och erfarenhet inom stensättning ger hög trovärdighet och i kombination med produkten och med hans entreprenöriella driv finns alla förutsättningar för att nå framgång.”

– Varje år gräver vi ner lika mycket betong i marken i Europa som det finns i en 55 mil lång kö med betongbilar. Jag ser fram emot att bidra till bättre miljö för planeten Jorden, säger Anders Junghage.

– Det här har en väldigt stor potential att ta hand om våra ökande extremväder. Det är också en nyckelkonstruktion för södra Europa att öppna upp städerna, leda ner vatten och få grönska och markfukt. Folk dör i hettan i dag.

Sveriges största innovationstävling

Skapapriset, Sveriges största innovationstävling, har delats ut sedan 1986. Det arrangeras av Skapa-stiftelsen i samverkan med Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond, PRV, Almi, Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnarföreningen.

Tävlingen består av två kategorier, Skapapriset och Skapa talang. Den senare kategorin gäller unga deltagare mellan 20 och 30 år.

Prissumman 500 000 kronor står på spel för tävlande om Skapapriset. I kategorin Skapa talang är summan 250 000 kronor som fördelas på upp till tre deltagare.

De två vinnande bolagen i den regionala deltävlingen får representera Värmland vid den nationella finalen som hålls i Gyllene salen i Stockholms Stadshus den 9 november.

Tidigare har Almi varit ansvariga för uttagningen till de regionala priserna. Från och med i år är det i Värmland Karlstad Innovation Park som har ansvaret att projektleda, samla jury och utse de regionala vinnarna.

I årets juryarbete har representanter också deltagit från Almi Värmland, Compare, Drivhuset, Karlstad Universitet, Nyföretagarcentrum Södra Värmland och Region Värmland.

Hyllade innovationskraften

Ceremonin på landshövdingens residens blev en hyllning till värmländsk innovationskraft. Landshövding Georg Andrén sa att det i dag är näringslivet som är ledande i arbetet för en hållbar omställning.

– I dag har vi en situation där näringslivet blåser på oss byråkrater som försöker få politikerna att förstå hur viktigt det här är. Det ni representerar i bolagen, men även Innovation Park och SEB har alltid varit viktigt, men nu är det viktigare än någonsin.

Hälsningen till Innovation park kom för att de har tagit över det regionala arrangörsansvaret för Skapapriset från Almi. SEB:s roll i sammanhanget är att banken i tio år har delat ut ett särskilt hederspris på 10 000 kronor. I år gick det till Adrian Aljumaili och hans företag Movz AB.

Adrian Aljumaili, grundare av Movz AB, fick SEB:s hederpris i samband med utdelningen av Skapastipeniet i Karlstad.
Adrian Aljumaili, grundare av Movz AB, fick SEB:s hederpris i samband med utdelningen av Skapastipeniet i Karlstad. Foto: Jonas Klint

Uber för flyttfirmor

Adrian Aljumaili är lastbilschauffören som flyttade till Karlstad för att satsa på studier i internationella affärer och logistik på universitetet. Med sig tog han enmansföretaget Movz, som är en digital plattform som gör det möjligt att få ett maximalt utnyttjande av tunga fordon, vilket är särskilt bra för företag som använder elfordon där räckvidden är en kritisk faktor.

– Det blir ungefär som en Uber för flyttfirmor och andra transportföretag.

Landshövding Georg Andrén,  Ida Funeland och Amanda Wiik, Nature station. ”Priset hjälper oss i vår mission och vision ta det här ut i världen där vi kan få störst impact” sa Amanda Wiik.
Landshövding Georg Andrén, Ida Funeland och Amanda Wiik, Nature station. ”Priset hjälper oss i vår mission och vision ta det här ut i världen där vi kan få störst impact” sa Amanda Wiik. Foto: Jonas Klint

Gröna rum

Skapa talang-priset gick som NWT berättade i det här reportaget till Nature station, och grundaren Amanda Wiik. Nature stations gröna friskvårdsrum tar med teknikens hjälp naturens hälsoeffekter till människan när människan inte kan ta sig till naturen.

Modulrummens utformning bygger på forskningen kring artificiella multisensoriska naturmiljöer där varje sinne stimuleras på det sätt som har störst hälsofördelar.

– Priset hjälper oss i vår mission och vision att ta ut det här i världen, där vi kan få störst impact, sa Amanda Wiiik vid prisutdelningen.

Juryns motivering Nature station

Nature Station tar sig an några av våra största samhällsutmaningar som psykisk ohälsa, stress och stillasittande samtidigt som bolaget också möter upp negativa hälsoeffekter av den pågående urbaniseringen.

Bolagets innovation - multisensoriska friskvårdsrum som genom att föra samman forskning, natur, digital teknik och hälsofrämjande aktiviteter skapar förutsättningar för att nå de som har störst behov av effekterna men (ännu) inte på grund av psykiska eller fysiska hinder inte har tillgång till dem.

Amanda Wiik, grundaren av Nature station har stor kunskap inom folkhälsa och har passionerat och uthålligt använt denna för att tillgängliggöra naturens evidensbaserades hälsoeffekter när inte människan kan ta sig till naturen.

Artikeltaggar

AlmiFöretagandeGeorg AndrénInnovationInnovation parkKarlstadNäringslivSEBVärmlands länVinnova

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.