Hoppa till huvudinnehållet

Nytt för i år – Smaka på Värmland erbjuder bussturer: ”Jättenöjda”

Publicerad:
Pernilla Samuelsson, projektledare och vice VD på Nifa, Åsa Andreasson, affärschef på Nobina, Hanna Kipatsi, affärsutvecklare på Nobina, Johan Johansson, projektkoordinator.
Pernilla Samuelsson, projektledare och vice VD på Nifa, Åsa Andreasson, affärschef på Nobina, Hanna Kipatsi, affärsutvecklare på Nobina, Johan Johansson, projektkoordinator. Foto: Helena Karlsson

Smaka på Värmland arrangeras av bland annat Nifa, Visit Värmland och Nobina som tillsammans arbetar för att hela regionen ska vara en stark mat- och dryckesdestination.

Nu berättar initiativtagarna hur de utvecklat konceptet inför årets upplaga.

– Nytt för i år är att det finns möjlighet att ta sig runt med buss, säger Hanna Kipatsi, affärsutvecklare på Nobina.

Smakresan utgör en attraktiv möjlighet för lokala producenter, gårdsbutiker, restauranger och andra matrelaterade verksamheter att visa upp och sälja sina kulinariska skapelser och livsmedelsprodukter.

– Nytt för i år är att det finns möjlighet att ta sig runt med buss. Det kommer under helgen den 30 september och 1 oktober att gå fem olika turer till utvalda utställare, säger Hanna Kipatsi.

– Vi tycker att det är viktigt med hållbarhet och det här är ett jättebra alternativ ifall du inte har bil eller körkort, säger Åsa Andreasson, affärschef på Nobina.

Årets samlingsplatser

• Gamla Kraftstationen, Deje

• Kvarteret Vågen, Kristinehamn

• Höje Vedugnsbageri, Hagfors

• Wiksfors Bruk, Säffle

För Smaka på Värmland i år har Nobina, som ansvarar för Värmlandstrafiks regionala busstrafik, arrangerat särskilda bussturer till de olika destinationerna.

– I år är första gången som vi samarbetar med Nobina och vi är jättenöjda med det, säger Pernilla Samuelsson, projektledare och vice VD på Nifa.

– Vi vill visa upp alla matföretag och matproducenter i Värmland. Det är runt 100 olika utbud, säger Johan Johansson, projektkoordinator.

Under smakrundan erbjuds möjligheten att besöka utställarna i deras egna etableringar, vilket inkluderar allt från producenter av kött, grönsaker, gårdsbutiker, bagerier, ciderproducenter, kaféer och en mängd andra företag inom mat- och dryckesbranschen.

– Vi har förväntningar på att det kommer att vara fulla bussar under den helgen med ungefär två tusen besökare totalt, avslutar Pernilla Samuelsson.

Bussturerna

• Tur ett: Grön Ko Café & Saluhall i Säffle, samlingsplats Wiksfors Bruk i Långserud, Kafé Sågtorp i Segmon.

• Tur två: Ruds Gård i Kil, Frykens pärla i Lysvik, samlingsplats Gamla Kraftstationen i Deje.

• Tur tre: Karaby Gård, Hygns vilt i Kristinehamn, samlingsplats kvarteret Vågen, Ölmeljus Diversehandel.

• Tur fyra: Samlingsplats Höje vedugnsbageri, Sunnemo trädgårdscafé, Örtensborgs slott i Molkom.

• Tur fem: Finnbråtens skogsfår med möjlighet att besöka Lindås lamm genom en kort promenad.

Fotnot: Samtliga turer utgår från Karlstad Racketcenter kl. 09.30 med undantag för rutt fem som avgår klockan 10.00. Tur ett till fyra kostar 199 kronor och tur fem kostar 99 kronor. Du bokar din biljett på Nobinas hemsida och betalar via Swish.

Artikeltaggar

BagerierBusstrafikGamla KraftstationenGrönsakerHöjeJohan JohanssonMat och dryckNifaNobinaRestaurangerSäffleVärmlands länVärmlandstrafikVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.