Hoppa till huvudinnehållet

Då kan Nygren göra comeback: ”Det känns jävligt bra att jag aldrig tvivlade”

Publicerad:
Magnus Nygren har kämpat för en comeback i flera månader. Nu är han nära att få dra på sig FBK-tröjan igen.
Magnus Nygren har kämpat för en comeback i flera månader. Nu är han nära att få dra på sig FBK-tröjan igen. Foto: Helena Karlsson

Magnus Nygren kommer allt närmare en comeback.

Coach Tomas Mitell har öppnat för att det kan bli spel redan på fredag eller söndag.

Här berättar backen om resan tillbaka från benbrottet, sin kommande roll i laget och drömmen om att bli ännu bättre än innan skräckskadan.

– Det kanske tar lång tid att känna sig helt perfekt, men det är min målbild, säger 33-åringen.

Få spelare kan räkna in titeln klubbikon i en förening – Magnus Nygren kan med gott samvete konstatera att han uppnått den statusen i två städer.

När han lämnade Davos efter sex år var det inte ännu en importspelare som vände hemåt. Supportrarna hade tagit honom till sina hjärtan och tifot han bjöds på innan hemresan var något alldeles extra.

– Det var surrealistiskt och svårt att ta in. Det var klart att man ville göra avtryck, men riktigt så trodde jag kanske inte att det skulle bli när jag kom dit. Men jag försöker bara vara mig själv. Folk kanske inte riktigt tar det på allvar, men jag är bara en pôjk från Herrhagen som tycker det är skitkul att spela hockey fortfarande. Sedan tror jag att jag hade fördel av att jag lärde mig språket och inte låste mig ute. Jag blev en i gänget ganska snabbt den vägen. Det känns bra och rätt att man fick avsluta på topp – lämna något fint bakom sig där nere.

Närmar sig comeback

Som de allra flesta vet vid det här laget stoppade ett allvarligt benbrott Nygrens framfart på isen under den sista tiden i Schweiz. Tomas Mitell berättade under måndagen att han hoppas på spel för sin nye back på fredag eller söndag i CHL.

Men varken han eller Nygren själv kommer att stressa fram något om det inte känns 100 procent rätt när helgen närmar sig:

– Jag vill såklart tillbaka så snabbt som möjligt. Men vi har en bred trupp och för både min egen, klubbens och alla andras skull vill jag vara så nära 100 procent som möjligt. Nu är vi snart där.

Resan tillbaka har varit lång och det har funnits utmaningar längs vägen.

– Det var frustrerande att avsluta så, det var jobbigt på ett sätt. Att inte kunna vara en normal far var jobbigt på ett annat sätt. Sedan fanns det i bakhuvudet att jag skulle komma igång långt senare än alla andra. Folk ser att man är på is med laget nu, men det finns mycket jag inte har kunnat göra i sommar. Jag känner ingen oro, men en nyfikenhet på hur det ska bli.

Under den första tiden kunde små segrar i vardagen betyda mycket.

– Man gick från att ta sina två ben för givet, som man ju gör, till att inte ta någonting för givet. Helt plötsligt var det en vinst att kunna gå och hämta på förskolan. Hockey låg så långt borta när det blev en så extrem skada. Det här med att vara borta från laget var ingenting som det var någon idé att gå runt och sura över. Jag har känt mig mentalt stark hela tiden och har haft en jäkla beslutsamhet om att ta mig tillbaka, säger Nygren och tillägger:

– Mitt nästa steg nu är att spela match. Det känns jävligt bra att jag aldrig tvivlade eller tvekade och det tror jag har varit en nyckel i mitt liv både genom mörka och ljusa stunder.

Nya formationer när Färjestad tränade – och hopp om spel för Nygren

Är du övertygad om att du så småningom kan komma tillbaka till samma nivå eller till och med utvecklas framöver?

– Det är min strävan och som det ser ut nu känns det ljust. Jag fattar ju att oavsett om jag spelar den här veckan eller senare så kommer det inte vara mitt livs bästa match med en gång. Det kanske tar lång tid att känna sig helt perfekt, men det är min målbild.

En detalj som kan hjälpa honom att ta ytterligare ett steg som spelare finns i båset.

Tomas Mitell har redan hunnit väcka något hos Nygren med sitt sätt att coacha laget:

– Det behövs inte massa gulligull för min skull. Även om jag inte är yngst längre så vill jag fortfarande bli bättre. Hans sätt att vara som ledare triggar mig till att vilja vara med och fightas om de bästa platserna i laget.

”Den som är bäst kommer att spela”

Skottet från blå har genom karriären varit backens signum. Framförallt i powerplayspelet.

Ett powerplay där Joel Nyström just nu har lagt beslag på rollen som pointman i den första uppställningen. En uppställning som blandat och gett, men stundtals visat lovande tendenser.

En som lär vara spekulant på en plats högt upp i PP-1 är så klart Magnus Nygren:

– Det är skarp konkurrens om platserna. Självklart vill jag ha en så framträdande roll som möjligt men det är fight om platserna. Samtidigt som vi hjälper varandra där ute och inspirerar varandra på alla sätt så är vi bra på olika saker de flesta av oss. Den som är bäst, oavsett namn, lön eller ålder kommer att spela. Det gäller mig och det gäller alla andra, den som vill mest och visar mest spelar.

Senast Färjestad ställde upp med Magnus Nygren i skarpt läge var året 2017, sex år senare kan det vara dags igen när EHC Biel kommer till Karlstad.

Lär mer:

NWT Istid: ”Han är värvad för att vara kung i SHL””Passa på att njuta av showen – nästa säsong är han förlorad för FBK”Detaljerna som satt FBK i trubbel – Mitell om lösningenVändningen – därför utgick Johansson i FBK-förlusten: ”Inte skadad”

Artikeltaggar

CHLEHC BielFärjestad BK HerrHerrhagenIshockeyKarlstadMagnus NygrenSchweizSportTomas Mitell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.