Hoppa till huvudinnehållet

Boende vittnar om misär – kommunen kritiseras för hanteringen: ”Tar faktiskt tid”

Publicerad:
Inifrån Centrumhuset i Deje i Forshaga kommun.
Inifrån Centrumhuset i Deje i Forshaga kommun. Foto: Tommy Pedersen

Centrumhuset förfaller och ska snart rivas av fastighetsägaren.

De boende vittnar om misären innanför dörrarna.

Forshaga kommun ska köpa tomten, men kunde man ha agerat tidigare?

”Sådana här processer tar självfallet tid”, skriver kommunalrådet Per Lawén (S).

De boende i Centrumhuset vräks nu. Forshaga kommun har beslutat att köpa tomten som det ökända lägenhetshuset står på. Fastighetsägaren ska riva huset innan kommunen genomför köpet.

Huset som ska rivas är inte vackert. De som bor där inne vittnar om misär, som NWT rapporterat om.

Inifrån skandalboendet: Nu vräks Ann-Mari och Tommy – ”Snacka om misär”

Oppositionspolitikern Gunnar Ström (L) hade önskat att kommunen agerat tidigare.

– Vår första motion var för två, tre år sedan. Kommunen borde ha handlat tidigare. Även om man inte äger huset har man vissa skyldigheter som kommun och det finns lagar man kunde ha åberopat mot fastighetsägaren.

– Nu agerade man inte förrän det här gymmet kom in i bilden.

Gunnar Ström (L), oppositionspolitiker i Forshaga kommun.
Gunnar Ström (L), oppositionspolitiker i Forshaga kommun. Foto: Cicci Wik

Som NWT tidigare rapporterat huserar högerextrema Gym XIV i Centrumhuset, där högerextrema från hela Sverige har samlats för att bland annat träna, som Expo har varnat för.

Centrumhuset har också varit en het debatterad fråga i kommunen och i juni beslutade kommunstyrelsen att köpa tomten. Fastighetsägaren ska riva huset innan dess.

NWT har försökt få till en intervju med kommunalrådet Per Lawén (S) för en intervju om hanteringen av affären av Centrumhuset. Dock återkommer han enbart med mejlsvar.

Varför har kommunen inte agerat tidigare?

”Kommunen utför tillsyn inom ramen för fastighetsägares egenkontroll, det finns ingen dokumenterad anmälan från någon boende på adressen vad jag känner till”, skriver han.

Enligt Per Lawén påbörjades en dialog med fastighetsägaren i våren 2021 med anledning av att frågan ”diskuterats flitigt”.

”Efter en tid kom vi in på fastighetens framtid och frågan om ett eventuellt köp. Varefter vi till slut landade i att kommunen förvärvar tomtmarken. Sådana här processer tar självfallet tid, då det är många frågor som är kopplade till en sådan affär”, skriver kommunalrådet.

Vad gäller Liberalernas påtryckningar skriver han att kommunstyrelsen informerades om planerna och dialogen under processen.

Per Lawén, kommunalråd i Forshaga kommun.
Per Lawén, kommunalråd i Forshaga kommun. Foto: Sanna Emanuelsson

”Det fanns också tyvärr politiska partier som senare torgförde publikt att kommunen skulle köpa fastigheten oavsett pris innan vi börjat förhandla om priset. Det är ingen god strategi för att göra en så bra affär som möjligt, och som sagt kommunen ägde inte fastigheten och sådana här frågor tar faktiskt tid.”

Per Lawén skriver att kommunen nu kommer att föra dialog ”om centrumutvecklingen i Deje med syfte att skapa ännu mer attraktivitet och inbjudande miljöer i Deje centrum.”

Såldes för 25 år sedan

Det var för 25 år sedan som kommunen sålde fastigheten och nu köper de alltså tillbaka tomten för 6,75 miljoner kronor.

Hur ser du på den affären?

”När kommunen sålde fastigheten för 25 år sedan gjorde vi det för att få till en utveckling av huset. Vi hade då efterdyningarna av 90-talets bostadskris, då vi i likhet med många andra kommuner tvingades riva fastigheter”, skriver Per Lawén och fortsätter:

”Under 20-talet har exempelvis centraliseringen av myndigheter, handel och post och banknärvaro gått i motsatt riktning genom ökade e-tjänster och e-handel.”

Enligt Per Lawén skulle kommunen sannolikt behövt ha gjort stora investeringar med lånade pengar om huset hade fortsatt varit i dess ägo.

”Tyvärr är fastigheten byggd på slutet av 60-talet och i så dåligt skick att den bedöms inte kunna räddas utan att lägga in betydande summor som en nybyggnation inte skulle hamna i närheten av.”

Läs mer:

Trots beslutet – högerextrema gymmet kommer sannolikt leva kvar: ”Knuten till Deje”Boende riskerar att bli hemlösa när Centrumhuset rivsPlanen: Då kan Centrumhuset där det högerextrema gymmet finns vara bortaBeslut: Kommunen köper Centrumhuset – sätter stopp för det högerextrema gymmetHögerextrema gymmet i Deje anmäls – misstanke om illegala kampsportsmatcher

Artikeltaggar

CentrumhusetDejeFastigheterForshagaLiberalernaPer LawénSamhälleSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.