Hoppa till huvudinnehållet

Välkända butiken i konkurs: ”Märker att vår satsning inte håller över tid”

Publicerad:
Drakes blommor i konkurs, men både ägare och konkursförvaltare hoppas att det ska gå att hitta en efterträdare.
Drakes blommor i konkurs, men både ägare och konkursförvaltare hoppas att det ska gå att hitta en efterträdare. Foto: Helena Karlsson

Nu kan sista buketten ha bundits hos Drakes blommor.

I slutet av förra veckan försattes butiken i konkurs.

– Det har varit en slitsam tid, säger ägaren Marie Nilsson.

Men konkursförvaltaren har förhoppningar om att verksamheten kan fortsätta med ny ägare.

”Tanken va att driva drömmen vidare med Drakes blommor som är Karlstads äldsta blomsterbutik. Vi var medvetna om att vi startade i en Coronapandemi, men som ökade istället för att avta. Men ingen kunde ana att det väntade ett krig som startade inflation och ökade priser på allt. [...] Tyvärr märker vi att vår satsning inte håller över tid och har därför bestämt oss för att lägga ner.”

Så skriver ägarna till Drakes blommor, Marie Nilsson och Johan Pettersson, i ett uttalande kring att konkursen är ett faktum.

Och det är det försvårade omvärldsläget som blev spiken i kistan.

Marie Nilsson säger att det är en tuff bransch som många är inne och nosar på, i och med att flertalet matbutiker bland annat också säljer blommor, men hon ångrar inte att hon tog över det som är Karlstads äldsta blomsterbutik.

– Vi har haft jätteroligt och jag har utvecklats mycket, så det är inget jag skulle vilja ha ogjort. Och vi vill tacka kunderna och vår florist Sara som varit värdefulla.

Vill se samarbete

I sitt uttalande skriver också paret:

”Vår önskan hade varit att Karlstad kommun och fastighetsbolagen hade jobbat hårdare för att de mindre företagen/butikerna ska få finnas kvar i centrum och att det ska bli enklare att handla i centrumdelen.”

– Vi hoppas att Centrum Karlstad och alla fastighetsägare tillsammans med småföretagarna på något sätt går ihop med en plan för framtiden, för annars så kommer centrum att vara helt dött med små nischbutiker. Det har varit tufft med hyran och ökande kostnader från grossister och leverantörer som man inte kan slå ut fullt ut till kunder.

Även om paret nu gjort sitt med Drakes blommor, hoppas de att verksamheten kan drivas vidare.

”Inte kommit i kapp”

Advokat Anders Olsson har utsetts till konkursförvaltare. Han besökte butiken under måndagsmorgonen.

– Intrycket är att det är en välskött affär och uppenbarligen är det på det sättet att man inte har kommit i kapp pandemin då man drog på sig kostnader, säger han.

Han har fått till sig att ägarna jobbat hårt för att vända kurvan, men att det till slut inte gick längre.

– Det vi kommer att göra nu är att försöka hitta någon intressent som är villig att fortsätta, annars blir det total utförsäljning av butiken, säger Anders Olsson.

Det finns enligt konkursförvaltaren ett par intressenter man ska kontakta.

Artikeltaggar

BlommorButikerEkonomiHandelKarlstadKonkurser

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.