En tuff sommar men bättre än förväntat. Så sammanfattas även läget på akuten i Karlstad. Nu väntar nya utmaningar med de nya kraven på dygnsvila.
– Det finns en oro och osäkerhet eftersom vi inte vet hur det kommer bli i praktiken, säger Marcus Nilsson, tf verksamhetschef på akuten.
Semesterperioden på akutmottagningen i Karlstad är alltid tuff. Inför sommaren gapade många pass tomma.
Men precis som slutenvårdschef Maria Berglund kunde summera vårdsommaren som ”bättre än befarat” kan Marcus Nilsson, tf verksamhetschef på akuten, göra detsamma.
– Det var den och framför allt en god stämning trots att det blev mycket byten och pusslande med pass för att få ihop det. Vi hade ett relativt lågt patientflöde och även om det innebär nya utmaningar så var sjukvårdsassistenterna och läkarassisterna en avlastning för sjuksköterskorna.
Nu har tillfälliga avdelning 121 med hyrsjuksköterskor stängt enligt plan. Den var till stor hjälp för er så hur ser det ut nu?
– Den stängde i fredags och i måndags återöppnade flera sommarstängda vårdplatser så det är fortsatt kontrollerat hos oss. Vårdplatsläget är ansträngt men vi har inte haft jättemånga övernattare hos oss den här veckan. Man får fixa och trixa och hjälpas åt mellan klinikerna.
Nya direktiv
Men när oron för sommaren precis är över börjar en ny på akuten.
Den 1 oktober träder de nya EU-direktiven i kraft om elva timmars sammanhängande dygnsvila. Det påverkar flera yrkesgrupper inom räddningstjänst och hemtjänst, men även akuten.
– Vi har fått göra om arbetstiderna och lägga om våra scheman. Vi har lagt till en helt ny senare dagtur och ändrat längden på de övriga – utom natturen. Det gör att man kan vända tillbaka och jobba en dagtur efter en kvällstur och ändå få sin dygnsvila.
Listan minskar dramatiskt över vilka som kan gå in och jobba.
Problemet med för få sjuksköterskor kommer åter upp till ytan.
– Det har vi haft under lång, lång tid, men nu flyttar de tomma luckorna på sig. Utmaningen blir vem som kan gå in täcka en tur om någon blir sjuk när vi nu har en tur till på ordinarie schema och alla ska ha sin dygnsvila. Det är bra tider för individen men listan minskar dramatiskt över vilka som kan gå in och jobba.
Söker sjuksköterskor
Därför finns det en stor oro bland personalen för vad det kommer innebära rent praktiskt.
– Det finns en oro, snack och osäkerhet om hur det blir när man lägger sitt schema. Behöver man flytta på en så kan det påverka flera i flera led. Så sjukdom på helgen till exempel oroar.
Hösten kommer också handla om rekrytering av sjuksköterskor.
– Annonser finns redo, det är bara att trycka på knappen. Vi får ett tapp varje höst av medarbetare som går specialistutbildningar. Det är i och för sig bra men det påverkar verksamheten. Andra försvinner för att det är enklare att välja ett jobb med raka veckor dagtid i stället för den här osäkerheten.
– Så vill man skola om sig till sjuksköterska finns det en massa spännande jobb som regionen kan erbjuda. Bland annat på akuten, tillägger Marcus Nilsson.
Snart förändras mångas scheman – när EU:s direktiv blir verklighet: ”Frustrerad”