Hoppa till huvudinnehållet

Stock stoppade slussningen i Bjurbäcken

Publicerad:
En stock orsakade på söndagen ett stopp i Bjurbäckens slussar.
En stock orsakade på söndagen ett stopp i Bjurbäckens slussar. Foto: Lars Larsson

En stock ställde på söndagen till det rejält för båttrafiken i Bjurbäckens slussar.

Det var en större stock med grenar som hade fastnat i slussluckan och hindrade slussningen. Stocken hade fastnat i den lucka i slussporten där vattnet släpps fram, och gjorde att luckan fastnat i öppet läge och varken gick att köras upp eller ner.

Dykare

Två dykare från Filipstads dykarklubb försökte utan framgång lossa stocken, och fick efter flera timmars arbete ge upp försöken.

Medlemmar från Filipstads dykarklubb försökte utan framgång att lossa stocken som fastnat.
Medlemmar från Filipstads dykarklubb försökte utan framgång att lossa stocken som fastnat. Foto: Eva Wiklund

Oturligt nog inträffade stoppet under den mest intensiva slussningshelgen – när många båtägare skulle tillbaka till Karlskoga efter att ha besökt Oxhälja marknad i Filipstad.

Fick återvända

Cirka tio båtar var på väg genom slussarna när stoppet inträffade, och för att kunna ta bort stocken krävdes att alla båtarna först återvände till sjön Aspen så att slussluckan vid Källsfallet kunde stängas. Någon båt åkte tillbaka till Filipstad medan anda lade till i Daglösen och i Aspen, medan ytterligare någon fick hjälp av kanalföreningen att hämta sin båttrailer.

Efter det att kanalen tömts på båtar, kunde den tömmas på vatten varpå stocken kunde avlägsnas.

Kanalföreningens Tomas Rundh diskuterar med en av dykarna som försökte få loss stocken som fastnat.
Kanalföreningens Tomas Rundh diskuterar med en av dykarna som försökte få loss stocken som fastnat. Foto: Eva Wiklund

– Stocken fick sågas bort. Vi var klara vid 3-tiden i natt och då kunde vi omedelbart släppa på vattnet, säger Tomas Rundh i Kanalföreningen som ger en stor eloge till alla båtägare som tog händelsen med ro.

– Det fanns ingen irritation utan tvärt om var det många som försökte att hjälpa till, säger han.

Förhoppningen är att man under måndagseftermiddagen ska kunna fylla kanalen med vatten igen så att slussningen ska kunna återupptas. Några båtar kommer också att slussas ner under kvällen och senare under veckan

Artikeltaggar

BåtarBjurbäckenFilipstadKarlskogaOxhäljaTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.