Hoppa till huvudinnehållet

Drömmen: Ny fabrik i Värmland – med 200 anställda

Publicerad:
Det gäller att placera pjäserna rätt för att vinna, säger Ahmed Alaeddine, ny chef för Business Region Värmland.
Det gäller att placera pjäserna rätt för att vinna, säger Ahmed Alaeddine, ny chef för Business Region Värmland. Foto: Jonny Ohlsson

– Jag tror inte det dröjer särskilt länge innan Värmland får en ny fabrik med 200 anställda. Så stort är det internationella och nationella intresset att etablera verksamhet i Värmland, säger Ahmed Alaeddine, ny chef för Business Region Värmland.

– Det som håller på att hända överträffar mina förväntningar. Jag kan inte gå in på detaljer vad de olika projekten handlar om, men går allt i lås kommer många värmlänningar att hurra.

Efter åtta månader i den nya tjänsten ser Ahmed Alaeddine stora möjligheter för tillväxt i Värmland.

– Nu skall man komma i håg att projekt av den storlek jag talar om kräver enormt med arbete. Det är många inkopplade, de värmländska kommunernas näringslivschefer, politiker, Sting Bioeconomy och Paper Province, för att nämna några exempel.

Faktum är att de värmländska klustren, som i bland underskattas, har stor betydelse kring de affärer som är aktuella, tillägger han.

Paketering

För att underlätta i de internationella och nationella kontakterna krävs att det sker en paketering av vad Värmland har att erbjuda i form av mark, lokaler, möjligheter till boende och IT-resurserna. Vidare en kartläggning av de branschområden det går att satsa vidare på.

– Det arbetet pågår för fullt. Ett exempel är Filipstads kommun som vill satsa stort på tillväxt inom livsmedelsområdet. Där finns redan två giganter i kommunen i form av OLW och Barilla, som så att säga lagt grunden till förslaget.

Ett annat område är den skogsindustriella sektorn där mycket kan hända, NWT har tidigare berättat om kanadensiska företag som kan tänka sig en etablering i Värmland. Intresset är ömsesidigt, Det finns också värmländska verksamheter som kan tänka sig att överföra industriell kunskap på det skogsindustriella området till kanadensarna.

Ingen lokal konkurrens

I nya Business Region Värmland är det Region Värmland och länets samtliga 16 kommuner som håller i taktpinnen.

– Det finns , vad jag kan se, ingen lokal konkurrens om de godbitar som dyker upp. Kommunerna är medvetna om att det inte handlar om lokal konkurrens. Det handlar om internationell konkurrens. Det som är bra för en kommun är bra för samtliga kommuner och hela Värmland, säger Ahmed Aladidine.

Det internationella och nationella intresset att etablera verksamhet i Värmland är stort, säger Ahmed Alaeddine, ny chef för Business Region Värmland.
Det internationella och nationella intresset att etablera verksamhet i Värmland är stort, säger Ahmed Alaeddine, ny chef för Business Region Värmland. Foto: Jonny Ohlsson

Han ser också stora möjligheter för tillväxt inom spelindustrin .

– Vi har en jätte inom branschen, Embracer, i Värmland. Företagets har sitt huvudkontor i Karlstad. Lars Wingefors, vd i Embracer, har redan bidragit till en regional utveckling på området.

Bara början

Försvarsindustrin har redan presenterat satsningar i Karlstad med stort behov av ingenjörer.

– Det är bara början på något riktigt större.

Arbetet med en uppdaterad hemsida på nätet är en annan viktig fråga för Business Region Värmland.

– Hemsidor på nätet är ett skyltfönster mot omvärlden. Vi måste blir riktigt bra på att mera i detalj berätta om Värmland och koppla besökarna till andra viktiga sidor som kompletterar bilden av Värmland.

Kulturen är en annan viktig sak som inte skall underskattas,

– Vi möter en hel del frågor på det området. Även idrotten kan vara viktig i det här sammanhanget.

Viktig fråga

Den fråga som kanske överskuggar det mesta i kontakterna med de som vill etablera verksamhet i Värmland är tillgången på talanger och kompetens i stort.

– Vi bör med jämna mellanrum se till att få fram statistik över vad vi kan erbjuda företagen som vill investera i Värmland.

Nya Business Region Värmland kommer att få tre anställda. Tillskottet blir en investeringsrådgivare och en kommunikatör.

– Men vi har givetvis en enorm resurs i kommunernas näringslivschefer och de anställda i klustren inom skog, stål och IT.

Ahmed Alaeddine kommer också i sin roll som chef för Business Region Värmland att till viss del få jobba med utveckling och tillväxt i de befintliga företagen i Värmland.

– Det är inte alltid självklart att en expansion sker i Värmland, men kommer vi tidigt in i matchen kan vi kanske medverka till att ägarna väljer att stanna i länet med tillväxten.

Jobbat med Abba-stjärnan

Vad många inte känner till är att Ahmed Alaeddine , född och uppväxt i Västervik , tidigare bland annat jobbat med marknadsföring av Abba-stjärnan Björn Ulvaeus verksamheter. Han är också varit anställd i Business Region Örebro som investeringsrådgivare.

Ahmed bor i Västervik tillsammans med sambo och dotter. När flyttar ni till Karlstad och Värmland ?

– Vi får se. Frågan är under bearbetning inom familjen.

Artikeltaggar

BarillaBjörn UlvaeusEkonomiEmbracerITKarlstadLars WingeforsPaper ProvinceRegion VärmlandSting BioeconomyTeknik och vetenskapTillväxtVärmlands länVästervik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.