Hoppa till huvudinnehållet

Arvika kommun förlorade skadeståndsmålet

Publicerad:
Den som inte lär av historien tvingas upprepa den. Kommunens hantering av bröderna ledde till krav på skadestånd, skriver Arne Grip.
Den som inte lär av historien tvingas upprepa den. Kommunens hantering av bröderna ledde till krav på skadestånd, skriver Arne Grip. Foto: HP Skoglund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag frågade efter kommunstyrelsebeslutet om att begära återvinning i nytt mål. Det fanns inget, skriver Arne Grip.

Media rapporterar att Arvika kommun sagt nej till ett förlikningsbud från Robin Dahlén. Kommunen fick en stämning med krav på skadestånd. Kommunen skulle erkänna att man gjort fel när man anklagade bröderna för brott, be om ursäkt och betala skadestånd.

Den som anmäler oskyldig till polisen kan dömas till fängelse för falsk tillvitelse. Ebba Busch fälldes för grovt förtal, ett brott med fängelse på straffskalan. Förtal är att sprida kränkande uppgifter med avsikt att utsätta en person för andras ringaktning.

Polis och kommun har pekat ut bröderna som skyldiga och försökt pressa fram ett erkännande. De var inte ens där. När jag såg att Robin Dahlén stämt Arvika kommun och fått rätt blev jag nyfiken. Tingsrätten avgjorde målet i tredskodom. Kommunen förlorade.

Så skriver du en debattartikel

Kommunens talan i domstol förs av styrelsen. Den högsta juridiska instansen är fullmäktige och styrelse. Beslut taget på lag vinner laga kraft. För att komma in i rättegång krävs ett beslut i kommunstyrelsen att bestrida Robin Dahléns krav på skadestånd. Det finns inget beslut om att föra talan eller utse ombud.

Nu följde en märklig debatt. En jurist från Tyresö menade att han lagt ett brev i tingsrättens brevlåda sista svarsdagen. På uppmaning av kommunchefen tog tingsrätten brevet som grund för att pröva tredskodom i nytt mål.

Jag frågade efter kommunstyrelsebeslutet om att begära återvinning i nytt mål. Det fanns inget. I juni kallade rätten till möte för att fråga om förlikning. Det blev inget möte. Kommunchefen skulle kolla med kommunstyrelsen. Nu har man sagt nej till förlikning och laddar för rättegång. Domstolen ska stänga det nya målet.

Den som inte lär av historien tvingas upprepa den. Kommunens hantering av bröderna ledde till krav på skadestånd. Nu framställs Robin Dahlén som bedragare med ogrundade krav på kommunen. Att sprida kränkande uppgifter med uppsåt att utsätta en medborgare för andras ringaktning är grovt förtal. Tredskodomen står fast. Kommunen ska betala.

Arne Grip

Före detta universitetslektor

Artikeltaggar

Arvika kommunBrottBrott, lag och rättDomstolarKommunfullmäktigeKommunstyrelsenPolisenRättegångarRobin DahlénTyresöVärmlands tingsrätt