Hoppa till huvudinnehållet

Vem eller vilka tar Migrationsverket ansvar för i sina beslut?

Publicerad:
Det som då rör upp sinnet och ökar oförståelsen är hur människor, som varit i Sverige flera år, gått i svensk skola med goda vitsord, omtyckt av alla, utan ett enda brottsligt förfarande helt sonika sparkas ut, skriver insändarskribenten.
Det som då rör upp sinnet och ökar oförståelsen är hur människor, som varit i Sverige flera år, gått i svensk skola med goda vitsord, omtyckt av alla, utan ett enda brottsligt förfarande helt sonika sparkas ut, skriver insändarskribenten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Dagligen förkunnas oss att exempelvis de som begår brott och blir dömda inte kan utvisas, då domstolen fått uppgifter om att de dömda kan råka ut för stora svårigheter, kanske risk för livet, när han/hon kommer tillbaka till sitt hemland. Varifrån får domstolen belägg för att detta är sanning? Från Migrationsverket?

Så efter exempelvis sex års fängelse är vederbörande fri att stanna i Sverige utan tidsbegränsning och med möjlighet att vid tillfälle utföra nästa brott i förvissning om att flera års fri bostad och fria måltider väntar om han/hon återigen blir fälld i svensk domstol.

Det som då rör upp sinnet och ökar oförståelsen är hur människor, som varit i Sverige flera år, gått i svensk skola med goda vitsord, omtyckt av alla, utan ett enda brottsligt förfarande helt sonika sparkas ut till en grym ovisshet. Människor, som redan gett så många positiva intryck och visat hur väl man kan anpassa sig till det som gäller i Sverige, som inget hellre vill än att få stanna och fortsätta göra rätt för sig. Människor som är omtyckta och som visar hur mycket man älskar den/de, som helt frivilligt varit ett stort stöd.

Sådana människor, som borde vara ett stort framtida hopp för landet Sverige, bara landet Sverige ville ta emot dem, ta emot de insatser för allas vårt bästa, som dessa människor vill och kan ge. Men nej!

Nej, säger Sverige! Är man så skuldfri, inte begått någon felaktig eller olaglig handling, då passar man inte i Sverige. Inte heller om man älskar att vara här, inte om man är omtyckt, inte om man följer lagar och förordningar, inte om man har alla möjligheter att utvecklas, vilket man visat att man kan och då göra värdefulla insatser till och för nationens bästa. Nej, det är inte nog!

Det behövs uppenbarligen något mer, något som landet Sverige inte kan sätta ord på. Är det för att landet saknar tillräcklig kompetens för att presentera vad man egentligen kräver av den, som vill stanna och göra rätt för sig? Utöver att bli brottsling….?

Nej, du passar inte! Du skall iväg till ett land, som inte kan kallas hemland. Där är allt okänt, där finns ingen familj, ingen släkt, inga verkliga, goda kontakter. Men många ohederliga personer, som lurpassar och med glädje ”tar hand om” och ondskefullt utnyttjar dem som just stigit av planet, de utsparkade från landet Sverige. Var finns då det humanitära skyddet? Jag frågar VAR? Ingenstans!

Migrationsverket menar att stödet finns. Att skyddet finns. Men hur vet Migrationsverket det? Vem har informerat Migrationsverket om att dessa hjälpinsatser finns? Har Migrationsverket anställda, som kan ta emot den utkastade? I alla aktuella länder? På alla aktuella flygplatser?

Eller sitter Migrationsverkets ledning och övrig personal runtom i Sverige och spelar roulette med de sökandes ansökningar om att få stanna i Sverige?

Rune Wallquist

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättDomstolarFängelseFlygplatserMigrationsverket