Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskan om jättekastet: ”Gick igång på publiken”

Publicerad:
Sveriges förbundskapten Kajsa Bergqvist fick bada efter dubbelvinsten.
Sveriges förbundskapten Kajsa Bergqvist fick bada efter dubbelvinsten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Värmländskan Carolin Näslund stod för ett jättespjutkast när hon blev fyra med 52,74 vilket var säsongsbästa med nästan tre meter, och till slut tog Sverige femte raka dubbelsegern i Finnkampen.

En dubbelvinst som kom efter jättedrama där grensegrar – och två oväntade hjältar – avgjorde.

– Det känns helt fantastiskt, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Succé för värmlänningarna: ”Tog chansen att fira lite de sista metrarna”

Det blev en aning förvirrat på Stockholms stadion när det konstaterades att det stod lika i herrkampen efter sista tävlingen.

I det sista hoppet knep Niklas Wall tredjeplatsen i längdhoppet – men det behövdes mer för att Sverige skulle vinna.

I spjut krävdes det att Sverige åtminstone knep en tredjeplats – och det fixade till slut Jakob Samuelsson med sitt sista kast.

Först då kunde man slå fast det:

Sverige tog femte raka dubbelsegern i Finnkampen. På herrsidan blev det förvisso lika (227–227), men Sverige kunde säkra segern tack vare fler grensegrar. Damerna vann med 228,5 – 225,5.

Efteråt var förbundskapten Kajsa Bergqvist i extas – och fattade knappt vad som hade hänt.

– Det är omöjligt att förklara, vad hände på slutet? På damsidan kände jag att vi kunde fixa det här. Vi är i bättre form.

– Herrkampen däremot var mycket mer jämnare. Men vi fixade det ändå.

Götasprintern Henrik Larsson vann 200 meter på 20,77 sekunder.
Götasprintern Henrik Larsson vann 200 meter på 20,77 sekunder. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Bergqvist säger att avslutet var något utöver det vanliga.

– Scenariot (att det blir lika) fanns inte på världskartan.

Hur ska du fira?

– Jag tror inte att jag pallar skrika något mer. Jag åker tillbaka till hotellet och samlar ihop laget. Sedan får de andra fira, jag orkar inte.

Larsson vann igen

Värmlänningen Henrik Larsson fick i går lördag fira vinst på 100 meter och så blev det även när IF Göta-sprintern i dag vann 200 meter och alltså hjälpte Sverige till Finnkamps-seger. Larsson, som i maj satte personbästa på 200 med 20,44 sekunder, noterades nu på Stockholms stadion för 20,77.

Götas Hanna Karlsson kom på tredje plats på 400 meter häck med 58,63 sekunder i ett lopp som vanns av Moa Granat på personligt rekord 56,37. Olivia Weslien, IF Göta, noterades för 16.21,04 på 5 000 meter vilket gav en femteplats.

Jättekast av Näslund

I går i damernas spjut slog Götas Carolin Näslund till med 52,74 meter vilket gav en fjärdeplats. Och det var sannerligen ett jättekast av värmländskan eftersom det var säsongsbästa med nästan tre meter. Hur gick det till?

– Det vet jag väl inte själv egentligen. Det är väl en teknikkorrigering som skett de senaste veckorna. Och just att det var Finnkamp, man gick igång på publiken, säger Näslund med ett skratt.

Carolin Näslund, IF Göta, satte säsongsbästa med nästan tre meter. Arkivbild.
Carolin Näslund, IF Göta, satte säsongsbästa med nästan tre meter. Arkivbild. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

52,74 smakade såklart fågel.

– Det var väldigt skönt. Jag har haft en lite seg säsong. Först tänkte jag att det ska bli skönt att avsluta den nu. Men det var ännu skönare att avsluta på topp så här.

Utöver ett minst sagt stort säsongsbästa hjälpte Näslund alltså Sveriges damer till vinst och det slutade ju dessutom med dubbelseger för blågult.

– Enligt ”papperskampen” (aktivas årsbästa inför) skulle vi inte ha chans varken för damer eller herrar men nu tog vi hem båda så det var fantastiskt.

Artikeltaggar

Carolin NäslundFinnkampenFriidrottHanna KarlssonHenrik LarssonIF GötaKajsa BergqvistMoa GranatOlivia WeslienStockholms stadion

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.