Hoppa till huvudinnehållet

Succé för värmlänningarna: ”Tog chansen att fira lite de sista metrarna”

Publicerad:
Sveriges Henrik Larsson från IF Göta vann herrarnas 100 meter under lördagens Finnkamp på Stockholms Stadion.
Sveriges Henrik Larsson från IF Göta vann herrarnas 100 meter under lördagens Finnkamp på Stockholms Stadion. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Henrik Larsson tog lekande lätt hem vinsten på 100 meter i Finnkampen på 10,26 sekunder.

– Jag tog chansen att fira lite de sista metrarna, säger han.

Det blev även succé för 18-årige värmlänningen Melwin Lycke Holm – som vann höjdhoppstävlingen på 2,15 meter.

VM-debutanten Henrik Larsson: ”Det har varit lyckat”

Värmlänningen Henrik Larsson från IF Göta har haft något av en succésäsong i år.

Förutom brons på 60 meter under inomhus-EM i Istanbul och nytt svenskt rekord på 100 meter under SM i Söderhamn, blev Larsson den förste svenske man i modern tid att ta sig vidare till VM-semifinal under VM i Budapest i Augusti.

Under lördagen avslutade 23-åringen säsongen med att ta hem en enkel vinst på 100 meter i Finnkampen.

– Det var ett bra lopp. Det kändes bra i kroppen, säger Larsson.

"Jag fick lite feeling"

Larsson sprang över mållinjen på 10,26. Det var 15 hundradelar snabbare än tvåan Valtteri Louko.

– Det är inte så supervarmt här inne i dag. Det blir nästan lite återhållsamt, det är lite halvläskigt att springa när man fryser lite. Man vill inte dra någonting. Det var inget medvetet, men det känns lite nu i efterhand som att jag sprang på 98 procent eller nånting, säger Larsson.

Men trots att svensken inte gav hundra procent hade han en betryggande ledning och tog chansen att fira vinsten de sista metrarna.

– Jag fick lite feeling. Jag visste att det inte skulle bli något svenskt rekord eller nånting men jag kände att jag hade en trygg ledning, konstaterar Larsson.

– Men i morgon ska jag ösa på över linjen på 200 meter.

Sveriges Melwin Lycke Holm från Kils AIK vann herrarnas höjdhopp på 2,15 meter.
Sveriges Melwin Lycke Holm från Kils AIK vann herrarnas höjdhopp på 2,15 meter. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På annat håll stod Melwin Lycke Holm för en fin prestation. 18-åringen från Kils AIK vann herrarnas höjdhoppstävling när han hoppade 2,15 meter – hans allra första seger i Finnkampen.

– Det kändes bra, väldigt bra. Sedan går det väl att diskutera min hoppning, vad det var för något. Men det var väldigt skönt med seger, säger Lycke Holm som i augusti inkasserade en guldmedalj i höjd på U20-EM, och fortsätter:

– Jag tog 2,15 felfritt så på det sättet ser det bra ut på pappret. Men jag tror det var darr på ribban på kanske till och med 2,06 och typ alla höjder över det var också med darr på ribban. Jag fick kompensation för några tuffa smårivningar tidigare, det kan jag säga.

Säsongsbästa av Götas Näslund

Sverige plockade även poäng i damernas 100 meter lopp när Julia Henriksson sprang i mål som vinnare på 11,74.

I damernas spjut blev det en finsk trippel. IF Götas Carolin Näslund slutade på fjärde plats efter säsongsbästa 52,74 meter.

Drama väntar

Vidare blev det en svensk kross under 10 000 meter där Sverige plockade hem både första-, andra- och tredjeplatsen. Mohammadreza Abootorabi, som vann milen, slog nytt personligt rekord på 28.43,41.

Efter den första tävlingsdagen leder Sverige på båda dam- och herrsidan. 114,5–112,5 (damer) och 104–101 (herrar).

Artikeltaggar

Carolin NäslundFinnkampenFriidrottFriidrotts-VMHenrik LarssonIF GötaJulia HenrikssonKils AIKMelwin Lycke HolmRekordStockholms stadion

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.