Hoppa till huvudinnehållet

Ny covidvariant cirkulerar i Sverige: ”Inget konstaterat fall i Värmland ännu”

Publicerad:

En ny variant av coronaviruset har upptäckts i Sverige.

En farhåga är att den lättare tar sig förbi immunförsvaret som många byggt upp.

– Vi har inget konstaterat fall i Värmland ännu, säger Andreas Harling, biträdande smittskyddsläkare Värmland.

En ny variant av Covid-19, känd som BA.2.86, har nyligen upptäckts i Sverige och rapporteras nu sprida sig genom landet.

– Fyra fall har påvisats i Sverige, vilket inte är förvånande då den funnits i till exempel Danmark sedan en tid tillbaka, säger Andreas Harling.

Han fortsätter:

– Fallen finns i spridda regioner, inga av fallen har koppling till varandra eller till utlandsresor talande för att det finns en spridning i samhället av BA.2.86.

Smittskyddsläkaren berättar att väldigt lite är känt om BA.2.86, men inget tyder hittills på att man blir sjukare av den här varianten eller att den skulle ge en annan sjukdomsbild.

Andreas Harling, biträdande smittskyddsläkare Värmland.
Andreas Harling, biträdande smittskyddsläkare Värmland. Foto: Linnéa Tammeras

Han meddelar också att en annan farhåga är att den lättare tar sig förbi immunförsvaret då den skiljer sig en del mot andra omikronvarianter, men att det är inget man vet med säkerhet.

– Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att dagens vaccin fortfarande skyddar bra mot allvarlig sjukdom och död mot BA.2.86. Även de läkemedel som finns mot covid-19 bedöms fungera lika bra.

Enligt Andreas Harling ser man en liten ökning i antalet fall av Covid-19 i Sverige just nu, men det ligger fortsatt på låga nivåer, så även i Värmland.

– Hur många som är smittade av den nya varianten vet vi inte, men vi har inget konstaterat fall i Värmland ännu. Mitt råd är att vaccinera sig enligt gällande nationella rekommendationer, avslutar Andreas Harling.

Artikeltaggar

DanmarkFolkhälsomyndighetenLäkemedelSjukdomSmittorVaccinationVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.