Hoppa till huvudinnehållet

Kristoffersson firade med familjen: ”När man ställer upp vill man vinna”

Publicerad:
Johan Kristoffersson firade segern tillsammans med sambon Zandra, sonen Colin och dottern Nicole.
Johan Kristoffersson firade segern tillsammans med sambon Zandra, sonen Colin och dottern Nicole. Foto: Olle Persson

Världens främste rallycrossförare är också så in i Norden bra.

Trots två missade deltävlingar säkrade Johan Kristoffersson RallyX-titeln i Höljes.

– Superbra dag. När man ställer upp vill man vinna, säger han.

34-åringen från Arvika dominerade supercarklassen stort under seriefinalen i Höljes fredag–lördag, inför en hel del publik i det fina vädret.

Johan Kristoffersson toppade alla fyra kvalheaten, semifinal och finalen, före Oliver Eriksson, teamkamraten Ole Christian Veiby, Kevin Eriksson, Linus Östlund och schweiziske föraren Jury Belevskiy.

– Det var två väldigt bra race både här och i Grenland, säger Kristoffersson, som är vinnarvan i Höljes. Senast i juli tog han hem VM-tävlingen.

I sammandraget i RallyX blev segermarginalen elva poäng till Kevin Eriksson. Belevskiy kom trea, Veiby fyra och Peter Hedström, som missade final i Höljes, femma.

Johan Kristoffersson samlar titlar på hög i rallycross. Till fem i VM kom nu andra i RallyX. Även om nivån är lägre värderar han den högt.

– När man ställer upp vill man så klart vinna så det är klart att den betyder mycket.

Helgens körning var också bra träning inför fortsättningen i VM. I fredags kom beskedet att avslutningen efter branden sker i RX2e-bilar. Det handlar om dubbeltävlingar i Sydafrika den 6–8 oktober och Hongkong den 11–12 november.

– Det blir spännande. Sydafrika har jag varit förut men Hongkong blir nytt.

Spelar det roll att det inte är era bilar?

– Ja, vi hade gärna kört bilarna vi utvecklat och tagit fram. Men nu är det som det är och bara att ta den utmaningen.

Minskar det din chans att ta titeln?

– Nej, det tror jag inte. Jag har kört en deltävling med de här bilarna, i Belgien, och den vann jag ju. Det är samma där, gäller att komma väl förberedd och inte göra några misstag.

Johan Kristoffersson med mästarpokalen.
Johan Kristoffersson med mästarpokalen. Foto: Olle Persson

En skillnad är att teamet inte kan påverka bilarna. Vem som ska köra vilken bestäms på plats.

– Vi får en bil dragen ur lotterihatten. Men vi får göra så gott vi kan med de förutsättningarna vi har.

Om du tar titeln, kommer den att kännas lika mycket värd?

– Ja, absolut. Det är alltid snack om att jag vinner för att min bil är så bra. När vi körde i Belgien hade vi samma och nu ska vi köra samma i mer än 50 procent av mästerskapet.

Närmast väntar dock sjunde och åttonde deltävlingen av tio i Extreme E, i om två veckor på Sardinien. Ihop med Mikaela Åhlin-Kottulinsky och jagar han andra titeln. Duon tog dubbelseger på samma plats i juli.

– Vi hade jättebra poäng så det rensade bra. Vi ligger fyra poäng från ledning i mästerskapet. Men det är väldigt chansartat och tuff konkurrens.

Hemmasonen Linus Östlund,23, gjorde återigen ett lyckosamt inhopp i Höljes och nådde final.

– Vad roligt jag haft. Riktigt gôtt att ta sig till final. Hade varit kul med lite bättre placering. Men det är svårt att hänga med de stora pojkarna, som åkt så mycket, säger han.

Linus Östlund före Ole Christian Veiby.
Linus Östlund före Ole Christian Veiby. Foto: Olle Persson

Senast åkte Östlund EM-klassen under VM och dessförinnan ett år sedan. Ändå finns farten där. Inte ens Kristoffersson kan känna sig säker om Östlund får bättre möjligheter.

– Jag var uppe och matchade hans tider också.

Vad som händer 2024 är oklart.

– Nu är det bara samla pengar och idéer för nästa år. Vore roligt att åka mer supercar. När man prövat är det svårt att göra något annat. RallyX är en superbra serie, känns mest rimligt. Jag har visat vad jag kan. Det är folk som vill se mig i en sån här bil igen.

Arrangerande pappa Morgan i Finnskoga MK kan summera en lyckad tillställning.

– Det blev en riktigt bra tävling, både att se på och att det kom mycket publik. Vi har inte hunnit summera än så vi vet inga siffror, men känslan är att det är bra för en sån här tävling, säger han.

Kristoffersson har kopplat greppet om titeln: ”Gör allt jag kan”Överraskande beskedet – så avslutas rallycross-VM: ”Får göra det bästa av det”

Artikeltaggar

BelgienBränderExtreme EFinnskoga MotorklubbHongkongJohan KristofferssonLinus ÖstlundRallycrossRallyXSportSydafrika

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.