Hoppa till huvudinnehållet

Emil Nilsén: Sånger från vildmarken

Publicerad:
Hur många som lyssnat på den eller det totala antalet spelningar är omöjligt att räkna ut. Det finns otaliga versioner av originalvideon, med eller utan reaktioner, bara på Youtube, skriver Emil Nilsén.
Hur många som lyssnat på den eller det totala antalet spelningar är omöjligt att räkna ut. Det finns otaliga versioner av originalvideon, med eller utan reaktioner, bara på Youtube, skriver Emil Nilsén. Foto: Skärmavbild Youtube/Henrik L Barvå

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Från hytten på sin skrotfärdiga pickup berättar han småskrattande hur ironiskt han finner det att just de politiker som kritiseras försöker använda sångens popularitet, skriver Emil Nilsén.

Hans röda skägg och konstiga gitarr mot en fond av skog sätter tonen. Tre veckor, femtio miljoner visningar och en presidentkandidatsdebatt senare fortsätter Oliver Anthonys kantstötta röst att eka långt utanför skogsgläntan där den spelades in.

Okänd och helt utan uppbackning från musikindustrin klev hans Rich Men North of Richmond in på förstaplatsen på Billboardlistan samma vecka som den publicerades. Produktionen är minst sagt avskalad. En resonatorgitarr, en mikrofon, en hund, en förstärkare och en röst – men framför allt; en text.

"Livin' in the new world

With an old soul"

Han tonsätter konversation från byggbaracken och den oro föräldrar känner över framtiden för ungarna. Han tar upp gitarren och sätter ord på det utanförskap många upplever men inte har egna ord för.

Den versionen som finns på Spotify och andra musiktjänster är inget mer än ljudet från filmen som han själv lagt upp. Även detta publicerades utan inblandning av skivbolag, studiotekniker och agenter.

Hur många som lyssnat på den eller det totala antalet spelningar är omöjligt att räkna ut. Det finns otaliga versioner av originalvideon, med eller utan reaktioner, bara på Youtube. Sedan tillkommer alla streamingtjänster för musik som redovisar spelningar på väldigt olika sätt. Men en indikation på spridningen är att antalet Google-sökningar efter Richmond har stigit med 4 950 procent sedan Anthonys skrubbsårsliknande raspröst släpptes lös.

Vad är det som gör att låten blivit så populär? Vad menar han egentligen? Var ligger Richmond och vad ligger norrut?

Frågorna är många och tolkningarna fler. Bägge sidorna i den polariserade amerikanska valrörelsen har hävdat att sången är tydlig kritik mot den andra sidan. Det tydligaste exemplet på detta fick vi se när Republikanernas presidentkandidater skulle debattera för första gången. Sången spelades i högtalarna i lokalen och delar av publiken sjöng med.

"'Cause your dollar ain't shit and it's taxed to no end 'cause of rich men north of Richmond"

Anthonys svar levererades lika naket och ärligt som hans sång. Från hytten på sin skrotfärdiga pickup berättar han småskrattande hur ironiskt han finner det att just de politiker som kritiseras försöker använda sångens popularitet. Men det blir också allvarligt där bakom ratten medan regnet smattrar mot rutan. Det går inte att ta miste på den genuina oro som slagit klorna i mannen bakom Internets just nu populäraste video.

Oro för att den klyfta, som är mycket större än de 108 miles av route 95 som skiljer Richmond från Washington DC, håller på att slita USA i stycken. Den klyftan är inte mellan republikaner och demokrater. Det är samma klyfta som gav den mylla som gav världen fyra år av Donald Trump i Vita huset och samma klyfta som gjorde att sju svenska partier inte förstod hur folk kunde rösta på Sverigedemokraterna.

Det är klyftan mellan olika verkligheter. När det folk ser i sin vardag inte stämmer överens med varken problemen som beskrivs i media och politikernas förslag till lösningar på dessa.

"It's a damn shame what the world's gotten to for people like me and people like you"

Bägge partierna är arga nu när han säger att låten handlar om hela det politiska etablissemanget. Republikanerna kommer förmodligen inte spela den vid nästa debatt och Demokraternas tyckonomer försöker desperat koppla ihop honom med i princip vilken tveksam person eller organisation som helst på andra sidan.

Oliver Anthony rycker på axlarna åt detta. I sina egna videor så väl som i världens största podcast öga mot öga med Joe Rogan. Han har tackat nej till alla erbjudanden, det senaste på över åtta miljoner dollar, från skivbolag och förklarat att han skriver sånger från hjärtat för att hantera sin mentala hälsa, inte för att åka på världsturné.

Att etablissemanget ilsknar till bekommer honom inte det minsta. Efter år av mental ohälsa, missbruk och fattigdom sitter han i en sliten husvagn och tackar nej till åtta miljoner dollar. Då är han en tuff motståndare.

Han bryr sig inte om vad de tycker. Han bryr sig förmodligen inte om hur många visningar han har. Han bryr sig om sin musik. Musik som får honom, och många andra, att må bra.

Emil Nilsén

Frihetsälskande skribent, mas och föreläsare

Artikeltaggar

DemokraternaDonald TrumpGoogleKonserterMusikPolitikRepublikanernaSamhälleSångSpotifySverigedemokraternaUSAWashington DCYoutube