Hoppa till huvudinnehållet

Dubbel konsert efter publiksuccé: ”Överträffat allt vi kunde hoppas på”

Publicerad:
Sophia och Magnus Stinnerbom bjuder in till höstens Västanå Sessions.
Sophia och Magnus Stinnerbom bjuder in till höstens Västanå Sessions. Foto: Carl Edlom

Sophia och Magnus Stinnerbom beskriver Västanå Sessions som en publiksuccé. Fullsatt med givande musikaliska möten – både för dem själva och publiken.

Nu presenterar de höstens upplaga av konsertserien, den här gången med Jennie Abrahamson och Klabbe Hörngren.

Under vinjetten Västanå Sessions bjuder makarna Sophia och Magnus Stinnerbom samt Sébastien Dubé in musiker från olika sfärer av musiksverige för att under en veckas tid skapa en konsert. De beskriver upplevelsen som en musikalisk vitaminspruta som både utmanar och belönar.

Nu fortsätter resan med Jennie Abrahamson och Klabbe Hörngren.

– Med de här konserterna fyller vi på inspirationsförrådet, säger Sophia Stinnerbom.

Under den senaste sessionen mötte de folkmusikern Lena Willemark och värmländske Jesper Nordenström.

– Vi hade en tydlig vision när vi drog igång Västanå Sessions, men trots högt ställda förväntningar så har det överträffat allt vi kunde hoppas på, menar Magnus Stinnerbom.

– Tanken var att hitta nya äventyr, fortsätter Sophia.

– Men det var först när vi kom in i det, när vi klev in i den värld som skapades när vi mötte musikerna, som vi riktigt fattade grejen. Det här har gjort saker med oss – både som personer och som musiker. Det har satt djupa avtryck i våra uttryck.

Jennie Abrahamson kommer till Sunne en vecka för Västanå Sessions.
Jennie Abrahamson kommer till Sunne en vecka för Västanå Sessions. Foto: Beata Cervin

”Glöm egot”

Sophia och Magnus Stinnerbom är musikansvariga för Västanå Musik och Teater. Magnus komponerar musiken till teaterns uppsättningar, nu senast ”Solens dotter - sägner från Sameland”.

– När vi spelar med teatern så är allt ganska fast och bestämt. Under sessionerna med de inbjudna musikerna finns det ingen chef, ingen kapellmästare. Allas musik ska in i samma blender, fortsätter Magnus.

– Vilket kräver lyhördhet och respekt, fyller Sophia Stinnerbom i.

– Glöm egot. Det får inte plats i det här sammanhanget.

Klabbe Hörngren har bland annat spelat med Eva Dahlgren och har bandet Klabbes bank.
Klabbe Hörngren har bland annat spelat med Eva Dahlgren och har bandet Klabbes bank. Foto: Siri Kristinsdottir

Under höstens session gästas de av Säfflemusikern Klabbe Hörngren och artisten Jennie Abrahamson som båda har brokiga karriärer.

– Jennie är så bred i sitt uttryck och har samtidigt en särpräglad röst. Hon är van att verka i olika sammanhang och det känns sjukt spännande att få med henne i det här.

Jennie Abrahamson har gjort flera soloskivor och har dessutom turnerat i Europa med Peter Gabriel och Ane Brun. Ane Brun har även Klabbe Hörngren samarbetat med. Han har sina rötter i jazzen och har i 20 års tid turnerat och släppt skivor med bandet Klabbes bank. Under de senaste åren har han varit en del av Eva Dahlgrens band.

– Klabbe träffade vi för första gången igår. Alla verkar känna till honom mycket bättre än vi gör, ler Sophia Stinnerbom.

– Han känns väldigt ödmjuk och nyfiken.

STOR LISTA: Höstens konserter i Värmland

Under de tidigare Västanå Sessions har de avslutat en veckas arbete med en konsert i Berättarladan. På grund av biljettryck blir det hädanefter dubbla konserter.

– Det har känts så konstigt att bara få spela en gång, sist bröt vi nästan i hop efter konserten för det kändes tomt, säger Magnus.

– Vi behöver två konserter för att få utlopp för samarbetet ordentligt, konstaterar Sophia.

Västanå Sessions med Jennie Abrahamson och Klabbe Hörngren äger rum den 6 och 7 oktober.

Artikeltaggar

Ane BrunBerättarladanEuropaEva DahlgrenFolkmusikJazzJennie AbrahamsonKändisarKlabbes bankKonserterMagnus StinnerbomMusikNöje/KulturPeter GabrielPopSápmiSophia StinnerbomSunneTeaterVästanå teater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.