Strax innan klockan 16.00 på torsdagen stoppade polisen en man i 20-årsåldern på E18 i Karlstad.
Mannen blir efter kontroll misstänkt för grovt rattfylleri, narkotika eget bruk och för att ha kört med en mobiltelefon i handen.
Under torsdagseftermiddagen fick patrullerande poliser en magkänsla om en bil som körde på E18 i Karlstad.
Polisen valde att iaktta bilen och föraren, en man i 20-årsåldern, och följde efter bilen ett tag. De får syn på att mannen pratar i sin mobiltelefon samtidigt som han kör.
– Då väljer de att kontrollera föraren och då påvisar han tydliga tecken av att vara påverkad av narkotika, säger Anders Dahlman, presstalesperson för polisregion Bergslagen.
Det tas ett beslut om kroppsbesiktning och poliserna utför ett snabbtest som visar positivt på narkotika.
– Då tas beslut om att omhänderta mannens körkort på plats.
Mannen är nu misstänkt för grov rattfylleri med påverkan av narkotika, narkotika eget bruk och för att ha kört fordon med en handburen elektronisk enhet i sin hand.
Händelsen är behandlad utifrån SLF – snabbare lagföring.
Vad är snabbare lagföring?
• När en polispatrull stoppar en misstänkt, för exempelvis olovlig körning, narkotikabrott eller stöld, kontaktar den en jourförundersökningsledare som beslutar om snabbare lagföring är aktuellt och ger stöd och återkoppling per telefon. Förundersökningsledaren kan också direkt besluta om hur brottsutredningen ska genomföras.
• Den misstänkte delges direkt och får en preliminär tid för huvudförhandling i tingsrätten. Alternativt, om den misstänkte erkänner, skriver han eller hon på en fullmakt till polisen med ett bötesbelopp, som sedan fastställs av en åklagare (strafföreläggandefullmakt).
• Ärendet går direkt vidare till åklagare och polispatrullen kan fortsätta sitt arbete på fältet.
• Om ärendet gäller ringa narkotikabrott och rattfylleri skickas proverna till Rättsmedicinalverket som analyserar alla blod- och urinprover från polisen.
• Vid behov genomför Kriminalvården personutredningar så att tingsrätten kan bestämma rätt påföljd. Det kan innebära till exempel behandling om den misstänkte döms för grovt rattfylleri.
Hämtat från: polisen.se