Hoppa till huvudinnehållet

The Real Group satsar på turnéstart i Karlstad: ”Ett vokalt kraftprov”

Publicerad:
The Real Group sjunger i höst tillsammans med en ukrainsk vokalgrupp. Den 6 september kommer de till Scalateatern i Karlstad.
The Real Group sjunger i höst tillsammans med en ukrainsk vokalgrupp. Den 6 september kommer de till Scalateatern i Karlstad. Foto: Kitty Lingmerth

Svenska The Real Group möter ukrainska gruppen Mansound i en unik konsertturné med start i Karlstad.

Med sig har de ett brett och välklingande program – och en baryton med värmländska släktrötter ända ner i 1600-talet.

The Real Group står för kristallklar sång och en bred repertoar, där folkvisor såväl som soul kan stå på den musikaliska menyn.

Nu ska gruppen snart möta sin ukrainska motsvarighet, i form av gruppen Mansound, i ett samarbete som sträcker sig över fem konserter.

– De är så jäkla bra och vi är så taggade och väldigt sugna på att sjunga med dem, säger Axel Berntzon, baryton i The Real Group.

”Ballt och häftigt”

Grupperna har träffats en gång tidigare och det gnistrade till direkt.

– Det är en speciell genre, det här med a cappella-sång, men vi kände att vi klickade på en gång, säger Axel Berntzon.

Visst finns det skillnader grupperna emellan:

– Den stora skillnaden är ju att de är en mansgrupp och vi är blandad. Vi har vuxit upp i två olika musikaliska miljöer, med olika traditioner och kulturer bakom musiken och vi har olika språk som vi sjunger på. De kör mycket av sina egna folkvisor – det är ballt och häftigt!

The Real Group består av Clara Fornander, Daniele Dees, Johannes Rückert Becker, Axel Berntzon och Joanné Nugas.
The Real Group består av Clara Fornander, Daniele Dees, Johannes Rückert Becker, Axel Berntzon och Joanné Nugas. Foto: Kitty Lingmerth

Samtidigt finns också mycket som förenar. Båda grupperna sjunger förutom folkmusik från sina respektive hemländer också soul, jazz och moderna hits, och varierar mellan sitt eget modersmål och engelska.

– Så vi har mer gemensamt än som skiljer, tycker han.

Det är mörkt om man tänker på det för mycket. Jag försöker att inte gå in för de arga känslorna.
Axel Berntzon om kollegorna i ukrainska Mansound, vars hemland drabbats av krig.

Grupperna kommer att sjunga en hel del tillsammans under konserterna, men ger också separata nummer.

Den 6 september drar turnén igång med Scalateaten i Karlstad som första anhalt.

Kriget är nära

Att samarbeta med just en ukrainsk kör är förstås speciellt i denna tid.

– Det är det verkligen. De kan inte vara hemma, har ingenstans att spela och det är mörkt om man tänker på det för mycket. Jag försöker att inte gå in för de arga känslorna, säger Axel.

Kriget pågår i Mansounds hemland och är en ständigt närvarande faktor i gruppmedlemmarnas liv.

– De är splittrade och bor överallt; det är jättehemskt. När vi sågs var det någon av dem som skulle hem och mönstra. Jag hoppas att vi kan skapa en gemensam plats och med musiken ge plats för att tänka på det fina och positiva också, säger Axel Berntzon.

Freden tycks långt borta, men musiken kan vara en brygga och ett hopp i allt det mörka.

– Vi försöker skapa en gemensam plats på scenen, som kan vara ett hem om än bara för en stund. Det är bra med musik på det sättet, att man förstår hur lika man är och att vi har så mycket mer som förenar oss än som splittrar oss. Det är en ynnest att få vara med och dela det budskapet.

Ett vokalt kraftprov

Förberedelsearbetet blir kort men intensivt, innan det är dags att åka ut och göra konserterna.

– Det är ett vokalt kraftprov från vår sida, säger Axel Berntzon.

Han har varit med i The Real Group i två år, vilket kan tyckas kort med tanke på att gruppen startade redan 1984. Faktum är dock att ingen medlem är särskilt gammal i gården, för alla medlemmarna byttes ut kring 2020.

Några av originalmedlemmarna, fem kompisar som startade gruppen tillsammans, finns dock kvar i olika samarbeten kring The Real Group, från skivinspelningar till låtskrivande.

Axel berättar att han lyssnat mycket på gamla skivor med gruppen och han tror att man lyckats föra kärnan vidare, exempelvis gruppens signum att ha en bred repertoar, med alltifrån folkmusik till soul.

– Det är en tradition vi spinner vidare på, säger han men tvekar lite inför frågan hur man gör för att bevara kärnan i en grupp när medlemmar byts ut.

– Det är väldigt svårt att definiera vad vår kärna egentligen är!

Rotad i Värmland

Axel är från Värmdö och bor i Stockholm, men gästspelet i Värmland sätter fokus på hans värmländska rötter. De vindlar sig långt in i historiens rullor och rent geografiskt når de allra längst österut i länet, till en herrgård där en viss Carl Jan Granqvist bor.

– Jo, Saxå herrgård var min släkts släktgård. Jag hör till släkten Berggren, som har rötter där från 1600-1700-talet, berättar han.

Om han tar med sig någon värmländsk musikalisk krydda till Karlstad återstår att se.

På Saxå herrgård har släkten Berggren långa rötter, men idag är den inte längre en släktgård. Carl Jan Granqvist har i många år bott här och ägt gården, men har skänkt den till en stiftelse han bildat.
På Saxå herrgård har släkten Berggren långa rötter, men idag är den inte längre en släktgård. Carl Jan Granqvist har i många år bott här och ägt gården, men har skänkt den till en stiftelse han bildat. Foto: Lena Richardson
Carl Jan Granqvists staty lyftes bort: ”Roligt att få komma ut ur garderoben”

Artikeltaggar

Carl Jan GranqvistJazzKarlstadKonserterMusikNöje/KulturSoulThe Real Group

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.