Finns det en risk att flygplatserna i Torsby och Hagfors förlorar de skattepengar som en allmän trafikplikt innebär?
Enligt en flygutredning som ligger till grund för regeringsbeslut kan det bli så.
Men inte om de argument som Torsby kommun framförde för regionråd och riksdagsledamöter under fredagen görs hörda.
Regionråd inom Region Värmland och riksdagsledamöter på Värmlandsbänken gjorde under fredagen en rundresa och besökte Hagfors flygplats, Torsby flygplats och Karlstad airport.
Flyglinjen hotas – ledamöter i trafikutskottet besökte Hagfors och TorsbyTorsbyföretag om nedläggningshot: ”Flyga från Karlstad inget alternativ”Avveckla flyglinjen? – ”Låg inte med i uppdraget”– Vi är här för att det varit mycket uppmärksamhet det här med flygplatserna senaste tiden. Det har ju kommit en rapport att man ska få upphandlad trafik i Karlstad och att den ska tas bort på Hagfors och Torsbys flygplatser. Vi ställer oss väldigt frågande både till utredningen och till resultatet av utredningen, säger regionrådet Åsa Johansson (S), ordförande i regionstyrelsen.
– Vi i Värmland tycker väldigt samfällt över alla partigränser och alla kommungränser att vi behöver ha kvar tre flygplatser i Värmland, tillägger hon.
Vi har en flygplats som är rustad för att stå här i många år och då behöver vi få ett stöd från staten.
För åren 2023 - 2027 gäller den senaste upphandlingen för Torsby och Hagfors flygplatser som kommer att flygas av ett nytt bolag, Jonair affärsflyg AB från och med oktober:
Det är från 2027 och framåt som farhågorna finns om att förlora allmän trafikplikt i Hagfors och Torsby.
– Vi har en flygplats som är rustad för att stå här i många år och då behöver vi få ett stöd från staten, säger Martin Berglund, flygplatschef på Torsby flygplats.
Han berättar om Torsby sjukhus behov av flygtrafiken att det bland annat finns ambulansflyg som landar med en närhet mellan flygplatsen och sjukhuset på bara sex minuter och att det ibland kan handla om brådskande organdonationer.
– Vi driftsatte den nya flygplatsen 2005. Den kostade ungefär 85 miljoner kronor och där la dåvarande länsstyrelsen hälften och Torsby kommun 40 miljoner. Vi sitter med den kapitaltjänsten och det är inte så kul om det skulle hända någonting. Så det finns en baksida. Siffran som är kvar att betala är 29 miljoner, säger Thomas Stjerndorff, kommundirektör i Torsby kommun.