Hoppa till huvudinnehållet

Ett steg närmare älvnära lägenheter på Färjestad – så ska det se ut

Publicerad:
Bolaget Ringsvalan Fastighet planerar för att bygga cirka 150 nya bostäder alldeles intill Klarälven på Färjestad. Nu är planen ute på samråd.
Bolaget Ringsvalan Fastighet planerar för att bygga cirka 150 nya bostäder alldeles intill Klarälven på Färjestad. Nu är planen ute på samråd. Foto: Skiss: Sweco

Våren 2022 berättade NWT om att Karlstadhus, Prepart och RB trading planerar för att bygga bostäder på den tidigare bryggeritomten intill Klarälven på Färjestad.

Nu är den nya detaljplanen för området ute på samråd och tanken är att skapa cirka 150 nya lägenheter.

Det är vid änden av Humlegatan vid de två stora industribyggnaderna där först Färjestads bryggeri och senare Pripps hade kontor och lager som Karlstadhus, Prepart och RB trading som tidigare drev företaget Ring-Bingo vill bygga nya bostäder.

Planen är att riva dagens totalt 4 000 kvadratmeter stora byggnader och de tre företagen har bildat det gemensamma bolaget Ringsvalan Fastighet för att förverkliga projektet.

Lars Logander, ägare av RB trading och Janne Gustavsson, vd för Karlstadhus visar läget för de nya bostäderna intill Klarälven på Färjestad.
Lars Logander, ägare av RB trading och Janne Gustavsson, vd för Karlstadhus visar läget för de nya bostäderna intill Klarälven på Färjestad. Foto: Christer Wik

Våren 2022 begärde man att en ny detaljplan skulle tas fram eftersom dagens plan inte tillåter bostäder utan enbart småindustrier med en högsta höjd av sju meter. Sedan dess har Karlstads kommun gjort en ny detaljplan som nu är ute på samråd till den 22 september så att berörda får tycka till om den.

”Kanonfint läge”

– Den här 9 000 kvadratmeter stora tomten har ett kanonfint västerläge alldeles intill Klarälven och tanken är att bygga fyra, fem stycken flerfamiljshus med varierande höjd på mellan fyra och sju våningar.

– Längst norrut blir de lägre för att passa in mot den lägre bebyggelsen där, säger Karlstadhus vd Janne Gustavsson.

Totalt består de gamla bryggerilokalerna på området som planeras att rivas av 4 000 kvadratmeter.
Totalt består de gamla bryggerilokalerna på området som planeras att rivas av 4 000 kvadratmeter. Foto: Christer Wik

Man planerar för både små och stora lägenheter; ettor till femmor där de största får stora terrasser. Sammanlagt blir det cirka 150 lägenheter i området.

– Tanken är att genomföra projektet i etapper. Det här kommer att bli ett väldigt fint tillskott på Färjestad och för att förhöja den här satsningen ytterligare planerar vi även att anlägga en allmän brygga med några båtplatser längs älven.

Avvaktar med byggstart

– Vi hoppas att länsstyrelsen säger ja till de planerna. Vi vill även att kommunen rustar upp gör i ordning den bäck som finns i området för att höja naturupplevelsen ytterligare, säger Janne Gustavsson.

Ringsvalan Fastighet har ännu inte bestämt när det kan bli byggstart för de nya bostäderna.

– Först måste detaljplanen antas och det kan ske tidigast nästa år, men vi kommer att avvakta eftersom det just nu inte är ett attraktivt läge på marknaden.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderDetaljplanerFärjestadFärjestad BK HerrFastigheterJanne GustavssonKarlstadhusKarlstads kommunKlarälvenLägenheterPrepart

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.