Hoppa till huvudinnehållet

Offentliga Sverige måste tala med en röst

Publicerad:
Pressträff med Tidöpartierna om skärpt migrationspolitik. Med migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), Ludvig Aspling (SD), Christian Carlsson (KD) och Fredrik Malm (L).
Pressträff med Tidöpartierna om skärpt migrationspolitik. Med migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), Ludvig Aspling (SD), Christian Carlsson (KD) och Fredrik Malm (L). Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det offentliga Sverige måste tala med en röst när det gäller personer som vistas i landet utan tillstånd. Det duger inte att vissa undantas. Det skapar rättsosäkerhet och godtycke, och underblåser dessutom det växande problemet med ett skuggsamhälle vi inte vill ha.

Regeringen och Tidöpartierna har därför tillsatt en utredning, som fick några tilläggsdirektiv under torsdagen. Men några som också borde tala med en röst är representanterna för Tidöpartierna. Liberalerna kunde dock inte avhålla sig för att uttrycka sig på ett sådant sätt att de gav intryck av både oenighet och att de föregrep utredningens resultat.

Det kontroversiella är den informationsplikt som Tidöpartierna vill skall finnas mellan myndigheter och kommuner när de upptäcker människor som vistas illegalt i Sverige. Då skall Polisen och Migrationsverket underrättas. Som det är nu kan många så kallade "papperslösa" stanna kvar trots utvisningsbeslut, och ändå åtnjuta en mängd offentliga tjänster.

Det offentliga Sverige måste helt enkelt tala med en och samma röst. Annars undergrävs respekten för hela asyl- och migrationssystemet. Vilket är precis vad som skett under många år. Det handlar bland annat om vården, skolan, socialtjänsten och Försäkringskassan. För vad är annars ett utvisningsbeslut värt om man likväl kan åtnjuta förmåner som annars egentligen är förbehållna medborgare och de med uppehållstillstånd?

Så här skapas och upprätthålls ett skuggsamhälle som blir oerhört svårt att komma åt. Det är därtill orättvist mot både de som faktiskt har sådana asylskäl att de får uppehållstillstånd och de som accepterar ett avslag och lämnar landet. Dagens "system" innebär en stor rättsosäkerhet och handlar definitivt inte om likabehandling.

Det som man bråkar är om vilka undantag från denna informationsplikt som eventuellt skall ske. Men det är något som utredningen skall titta på. Vården är möjligen ett sådant, mer oklart är om skolan skall räknas dit. Ordföranden för intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner, Anders Henriksson (S), kräver att alla yrken inom kommuner och regioner undantas. Men alltför många undantag kommer att göra det till regel och därmed bli hela övningen meningslös.

Liberalernas Fredrik Malm har sagt att han vill undanta lärare (han är skolpolitisk talesperson) och föregrep därmed själva utredningen. Det ledde enligt vissa uppgifter till att Sverigedemokraterna ville porta honom från den Tidögemensamma presskonferensen. Därmed skapades en helt onödig konflikt.

Med tanke på att nyheten inte direkt handlade om informationsplikten (som varit känd sedan tidigare) så kan man undra varför ens sammankalla till en pressträff med alla fyra Tidöpartier. Det handlade om några tilläggsdirektiv till en redan pågående utredning. Den kunde migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) skött själv. Men förmodligen var det ett krav från de andra partierna, i synnerhet SD som inte vill hamna i skuggan när allt som rör den skärpta migrationspolitiken skall presenteras.

Bland de tilläggsdirektiv som presenterades finns att kunna använda DNA-analyser mer vid inre utlänningskontroller och ärenden om uppehållstillstånd, mer stickprov och att kunna ta fingeravtryck i fler fall, också från de som är yngre än 14 år. Sammantaget kommer allt detta att skapa en mer rimlig och rättssäker migrationspolitik. Om Liberalerna ror åt samma håll.

Artikeltaggar

AsylFörsäkringskassanFredrik MalmHälso- och sjukvårdspersonalInvandringKristdemokraternaLärareLiberalernaMaria Malmer StenergardMigrationMigrationsverketModeraternaPolisenPolitikSjukvårdSkolorSKRSverigedemokraternaSveriges regeringTidöavtaletUppehållstillståndUtredningarVård