Hoppa till huvudinnehållet

Nya Kalvholmsbron öppnar efter tre års försening

Publicerad:
Tre år försenad öppnar nu äntligen nya Kalvholmsbron för trafik mellan Lamberget och Örsholmen.
Tre år försenad öppnar nu äntligen nya Kalvholmsbron för trafik mellan Lamberget och Örsholmen. Foto: Christer Wik

Måndagen den 4 september klockan 10 öppnar Kalvholmsbron, den nya bron mellan Lamberget och Örsholmen. Bron ska ersätta slitna Elverumsbron som görs om till gång- och cykelbro.

Kalvholmsbron skulle ha stått klar redan hösten 2020, men den innehöll för lite armering och delar av bron fick rivas.

Den 18 september 2020 var planen att Kalvholmsbron skulle ha öppnats för trafik, men kort tid innan upptäcktes en lång spricka längs farbanan och då upptäcktes det att bron hade byggts med bara ungefär hälften så mycket armering som normalt.

Det hela berodde på en konstruktionsmiss av WSP och därför fick hela farbanan rivas bit för bit. Arbetet visade sig var mer komplicerat än man först trodde och det gjorde att projektet drog ut på tiden.

Hamnade i otakt

Först var förhoppningen att Kalvholmsbron skulle kunna öppnas hösten 2021, men så blev det inte och senare siktade man in sig på hösten 2022. Inte heller då visade det sig att bygget kunde stå klart.

– Nej, man hamnade i otakt med utomhustemperaturen eftersom det måste vara minst fem plusgrader när tätskiktet ska läggas och i våras när de gjordes hann man inte med att bli klara med alla broarbeten innan sommaren.

Den nya bron har kostat drygt 40 miljoner att bygga. Men utöver det tillkommer kostnaden för rivningen, förstärkningen och återuppbyggnaden som kommunen kommer att kräva WSP på.
Den nya bron har kostat drygt 40 miljoner att bygga. Men utöver det tillkommer kostnaden för rivningen, förstärkningen och återuppbyggnaden som kommunen kommer att kräva WSP på. Foto: Christer Wik

– Men nu kan äntligen Kalvholmsbron öppnas för trafik. Det sker måndagen den 4 september klockan 10. Det är väldigt positivt framför allt för den tunga trafiken eftersom lastbilarna har tvingats köra runt via Tormestad för allt ta sig mellan Örsholmen och Lamberget.

– Orsaken är att den gamla och slitna Elverumsbron bara har tillåtit fordon med en maxvikt på tolv ton. Kalvholmsbron är godkänd för den högsta viktklassningen, 74 ton, säger Stefan Prochazka, projektledare på Karlstads kommun.

114 meter lång

Kalvholmsbron som är 114 meter lång och 13 meter bred inklusive en gång- och cykelväg beräknades från början kosta drygt 40 miljoner kronor och den kostnaden hamnade man på trots att bron blev tre år försenad.

– Samtidigt har rivningen, förstärkningen och återuppbyggnaden kostat många miljoner kronor. Vi kommer att skicka en faktura till WSP och kräva den kostnaden i ersättning av dem. Det är något som kommer att genomföras på juridisk väg, säger Stefan Prochazka.

Från och med måndag den 4 september stängs Elverumsbron för fordonstrafik. Den förvandlas i stället till en gång- och cykelbro.
Från och med måndag den 4 september stängs Elverumsbron för fordonstrafik. Den förvandlas i stället till en gång- och cykelbro. Foto: Christer Wik

Samtidigt som Kalvholmsbron öppnar stängs Elverumsbron för biltrafik och kommer att göras om till en bro för enbart gång- och cykeltrafik.

Engholmsbron öppnar igen

I slutet av oktober släpps även trafiken på över Engholmsbron på Lamberget som ersätts med en ny bro. Även det projektet har försenats – det skulle ursprungligen ha stått klart i december 2022 – men fick senareläggas eftersom den förra entreprenören gick i konkurs.

När det gäller det pågående bygget av Färjestadsbron, den nya gång- och cykelbron mellan Råtorp och Färjestad, säger Stefan Prochazka så här om läget:

– Där flyter arbetet på enligt planen. Bron som blir 290 meter lång och får en bredd av 4,5–7,2 meter byggs i åtta lika stora delar. Den kommer att öppna den 20 oktober.

Förbereder Kartbergsbron

Karlstads kommun förbereder även för bygget av Kartbergsbron som ska gå över Klarälven mellan Romstad och Sommarro och bli en fortsättning på Ullebergsleden vidare österut ner till Jakobsbergsbron och ut till Hammaröleden.

– Där lämnade vi in en ansökan om vattendom till mark- och miljödomstolen i våras. När ett beslut kan fattas där vet vi inte.

– Vi hoppas kunna börja bygga den 250 meter lång och 18 meter breda bron om cirka två år och byggtiden blir 18-24 månader för projektet som beräknas kosta runt 150 miljoner kronor.

I det ingår en rondell samt tre cykelportar i korsningen Skoghallsleden/Ullebergsleden.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrLambergetÖrsholmenStefan ProchazkaTrafikUllebergsledenWSP

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.