Hoppa till huvudinnehållet

Mer växtbaserad mat i Värmland

Publicerad:
Ett exempel är hur baljväxter som kikärtor och spannmål som mathavre är betydligt billigare proteinkällor jämfört med kyckling, skriver Jackie Masete med flera.
Ett exempel är hur baljväxter som kikärtor och spannmål som mathavre är betydligt billigare proteinkällor jämfört med kyckling, skriver Jackie Masete med flera. Foto: Markus Dahlberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Länets beslutsfattare kan styra så att växtbaserad mat tar mer plats i offentligt finansierad verksamhet. Det skulle både spara skattemedel här och nu och på sikt när det får positiva hälsoeffekter, skriver Jackie Masete med flera.

Medan Värmland, likt resten av Sverige, tampas med stigande matpriser, framstår växtbaserad kost som en lösning som gynnar både plånboken och miljön. Ett exempel är hur baljväxter som kikärtor och spannmål som mathavre är betydligt billigare proteinkällor jämfört med kyckling.

Under det senaste året har många i Värmland känt av effekterna av en ökande inflation, en svag krona och stigande matpriser. SCB rapporterade nyligen att livsmedelspriserna ökat med nästan 21 procent på ett år. I sådana tider kan det kännas utmanande att prioritera klimat och hälsa, men det behöver inte vara så.

Det växtbaserade köket erbjuder många fördelar, för både vår hälsa och vår ekonomi. Recept som linsköttfärssås, indisk blomkålswok och svarta bönburgare kan du laga för så lite som 10-20 kronor per portion. Att byta ut bara några måltider i veckan mot växtbaserade alternativ kan minska ditt klimatavtryck avsevärt.

Så skriver du en debattartikel

En studie från Oxford University visade att en vegetarisk diet kan minska en persons koldioxidavtryck med upp till 73 procent. Utifrån den siffran går det att räkna ut att om var femte person i Sverige skulle byta ut två måltider i veckan mot växtbaserad kost så skulle det minska våra utsläpp med 250 miljoner kilo koldioxid per år. Detta understryker potentialen i en sådan förändring.

Nu den 10 september kommer det att ordnas en växtbaserad matfestival – “Framtidens mat” – där vem som helst kan utforska möjligheterna som finns. Festivalen äger rum i Stockholm men vi hoppas att det ska inspirera till fler event över hela landet och gärna här i Värmland.

Målet är att inspirera till en större förändring i våra matvanor. Livsmedelsverket rekommenderar 500 gram frukt och grönt per dag för optimal hälsa, men många når inte upp till detta. Genom att göra små förändringar i våra kostvanor kan vi göra en stor skillnad för både vår hälsa och vår planet.

Alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Länets beslutsfattare kan styra så att växtbaserad mat tar mer plats i offentligt finansierad verksamhet. Det skulle både spara skattemedel här och nu och på sikt när det får positiva hälsoeffekter. Som individer kan vi dessutom lära oss att laga mer växtbaserat och se att det inte behöver betyda torrt, dyrt och tråkigt utan tvärtom gott, hälsosamt och billigt.

Med lite mer grönt på tallriken kan invånare i Värmland och hela Sverige bidra till positiv förändring, en måltid i taget.

Jackie Masete

Näringsfysiolog och medgrundare av Your Beet

Gustav Johansson

Entreprenör, krögare och matbloggare

David Stenholtz

Överläkare i onkologi, ordförande i Läkare för framtiden

Måns Ullerstam

Vd, Kale United

Michel Bracké

Vd, A Better Future

Artikeltaggar

DietInflationKlimatKostLivsmedelLivsmedelsverketMatMotion och hälsaOxfords universitetSCBUtsläppVärmlands län