Hoppa till huvudinnehållet

Konkursvågen bland landets företag fortsätter: ”Riktigt allvarligt”

Publicerad:
Eva Cooper, regionchef Företagarna region Mellansverige (Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län).
Eva Cooper, regionchef Företagarna region Mellansverige (Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län).

Under augusti ökade konkurserna i Sverige med 38 procent jämfört med förra året.

I Värmland har antalet konkurser under 2023 ökat med 22 procent jämfört med förra året.

– Det är riktigt allvarligt, säger Företagarnas regionchef Eva Cooper.

Det är kreditupplysningsföretaget Creditsafe som sammanställt statistiken, som visar att antalet konkurser fortsätter att öka.

Under augusti registrerades 508 aktiebolag i konkurs i hela landet, vilket kan jämföras med 368 förra året. Det innebär en ökning med 38 procent.

– Det är den högsta för augusti sedan 1999, då Creditsafes mätningar startade. Sedan konkursvågen inleddes i augusti 2022 har vi haft 13 månader i rad med liknande trend, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe i ett pressmeddelande.

”Alarmerande”

I Värmland har tio konkurser registrerats under augusti i år, jämfört med sex samma månad förra året. På årsbasis ligger ökningen i Värmland på 22 procent, från 85 till 104 konkurser.

– Riktigt allvarligt. Och det som är alarmerande är att det redan förra året var väldigt många konkurser i landet, så det har ökat från ett riktigt dåligt läge. Vi ser också att det är många företagare som har problem med att lönsamheten i företaget är låg. Man har inte kunnat höja priserna till den nivå man hade behövt för att klara av likviditeten, säger Eva Cooper.

Färre startar nytt

Värmland hör inte till de värst drabbade länen, vare sig till antalet konkurser eller deras storlek vad gäller omsättning och antalet omställda i de drabbade företagen. Men Eva Cooper ser en annan negativ trend i Värmland.

– Samtidigt som antalet konkurser ökar i Värmland så minskar nyföretagandet.

Tappar mest i landet

Enligt statistik från Bolagsverket, som Visma Spcs har sammanställt, så har Värmlands nyföretagande rasat mest i landet under perioden januari till juni 2023. I Värmland har antalet nystartade företag minskat med 25 procent jämfört med förra året.

– Ett visst antal konkurser är en del av företagandet, men det är den här parallella utvecklingen med allt fler konkurser och ett minskat nyföretagande som verkligen är oroväckande, säger Eva Cooper.

Vilka är de största orsakerna till att det ser ut så här?

– Det rådande ekonomiska läget. Det ser man också på vilka branscher som drabbas hårdast. Konkursvågen drabbar nästan alla branscher, oavsett om man tittar på Värmland eller riket i stort, men de som är hårdast drabbade är bygg, handel och restaurang. Det de har gemensamt är att de säljer mycket direkt till hushållen. Och konsumenterna håller betydligt hårdare i pengarna nu.

Elpriserna oroar

Ett orosmoln för företagen är enligt Eva Cooper att elpriserna kan komma att stiga de kommande månaderna. Det är ett område där de styrande politikerna har möjlighet att lindra bördan för både företag och hushåll, menar hon.

– Dels kan man pausa indexeringen av elskatten och man kan sänka momsen på el, då får man ner kostnaden.

Men det kommer att bli tuffare innan det vänder.
Eva Cooper

Många bedömare tror att Riksbanken gör en till höjning av räntan i september.

– Det skulle göra att de högt belånade hushållen kommer att ha ännu mindre kvar att handla för varje månad.

Ljusningen kommer

Eva Cooper menar att många hushåll upplever en omtumlande period just nu med pris- och räntehöjningar, men att det kommer att ljusna längre fram.

– Men det kommer att bli tuffare innan det vänder.

Även om lågkonjunkturen och det nya ränteläget kräver en anpassning av privatekonomin manar Eva Cooper hushållen att inte glömma sina lokala näringsidkare helt.

– Under pandemin var gemene man duktiga på att stötta våra lokala företagare. Det är svårt när man har lite utrymme, men man kan göra det man kan för att stötta verksamheter som ligger nära.

Artikeltaggar

BolagsverketEva CooperFöretagarnaHushållKonkurserNäringslivRiksbankenVärmlands länVisma Spcs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.