Antalet heltidstjänster för tillsvidareanställda i Region Värmland har ökat med 213 mellan december i fjol och juni i år.
Främst har undersköterskor, skötare och sjuksköterskor anställts, enligt hr-direktören Josefine Ståhlberg.
Ökningen på 213 tjänster har väckt politisk debatt mot bakgrund av att regionen riskerar ett underskott på 960 miljoner kronor i år.
De nya heltiderna gör att regionen i juni hade 8 297 heltider. Av de 213 heltiderna återfinns 190 inom hälso- och sjukvården.
– Framför allt handlar det om undersköterskor och skötare, ungefär hundra stycken. Och så är det lite sjuksköterskor och i övrigt lite handläggare, vårdadministratörer och ledningsarbete, säger Josefine Ståhlberg.
Vårdens sparpaket: Nytt dråpslag för Säffle och Kristinehamn – då rasar M-toppen65 av heltiderna tillkom mellan maj och juni och handlar enbart om tjänster i vården.
– Framför allt undersköterskor och skötare, vårdadministratörer och tandsköterskor. Man har bemannat upp med undersköterskor för att täcka för sjuksköterskebristen och man tittar också på hur en del av sjuksköterskornas uppgifter kan arbetsväxlas till undersköterskor och skötare.
Undersköterskor har också anställts för att bemanna den vårdavdelning med hyrsköterskor som fanns i somras.
Att fler är anställda gör att antalet arbetade timmar har ökat, i kombination med lägre sjukfrånvaro.
Oklar potential
Men sedan i juni ska alla tjänster prövas innan de eventuellt tillsätts på grund av den ekonomiska krisen i regionen. Josefine Ståhlberg räknar med en viss fördröjning innan det ger effekt.
Anställningsstoppet som infördes för administrativ personal före årsskiftet märks nu i färre anställda under de senaste månaderna, men hur stor potentialen är är oklart.
Ett annat sätt att minska personalkostnaderna utan uppsägningar är att få ner uttaget av mer- och övertid.
Hur stor är potentialen att minska övertidsuttaget och därigenom minska kostnaderna?
– Ibland är övertiden nödvändig, i hälso- och sjukvården kan man inte stänga dörren utan man måste hålla öppet. Men det är klart att vi tittar på alla delar och ser över vad vi kan göra.
Hur mycket mer- och övertidsuttaget går att minska för att sänka kostnaderna är svårt att uppskatta, enligt Josefine Ståhlberg.
Läs tidigare artiklar om regionens ekonomiska kris:
SD-replik om krisekonomin: ”Ge regiondirektören frihet att agera”800 miljoner back för sjukvården – här är nya sparåtgärdernaRegiontoppen: ”Vi är i en krissituation”