Hoppa till huvudinnehållet

Vårdens sparpaket: Nytt dråpslag för Säffle och Kristinehamn – då rasar M-toppen

Publicerad:
Stina Höök är kritisk till förslaget att stänga jourcentralen i Säffle och anser att den ekonomiska nyttan är oklar.
Stina Höök är kritisk till förslaget att stänga jourcentralen i Säffle och anser att den ekonomiska nyttan är oklar. Foto: Tommy Pedersen

Socialdemokraterna lade ner sjukhusen i Säffle och Kristinehamn – och är på väg att göra samma sak med jourcentralerna.

Dessutom till oklar nytta, enligt Moderaterna.

– Många fler Säfflebor kommer hamna på akuten i Karlstad i stället, säger oppositionsrådet Stina Höök (M).

Region Värmland är i ekonomisk kris och i nästa vecka ska hälso- och sjukvårdsnämnden ta ställning till ett sparpaket värt drygt 160 miljoner kronor. I det ingår bland annat att jourcentralerna i Kristinehamn och Säffle läggs ner.

Förslaget – som kommer från tjänstemannaorganisationen och har undertecknats av hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert – beräknas spara 800 000 kronor per år.

Stina Höök – som precis som Moderaternas andra toppnamn Fredrik Larsson är hemmahörande i Säffle – är kritisk.

– Dels hur stor besparingen är i förhållande till vilka konsekvenser det får för Säffleborna, dels ser vi inga kostnadsberäkningar på vad det faktiskt innebär för hälso- och sjukvården, säger hon.

Samlokalisera

I förslaget används inte uttrycket ”nedläggning”, i stället heter det att Säffles jourcentral ska ”samlokaliseras” med den i Arvika. Kristinehamns jourcentral ska samlokaliseras med Karlstads.

Stina Höök tror att få kommer åka från Säffle för att söka vård i Arvika.

– Många fler Säfflebor kommer hamna på akuten i Karlstad i stället.

Jourcentralen i Säffle ska avvecklas, enligt tjänstemannaförslaget.
Jourcentralen i Säffle ska avvecklas, enligt tjänstemannaförslaget. Foto: Håkan Strandman

Om Kristinehamn säger hon:

– Samma där, man behöver fundera på vad det faktiskt betyder.

Lade ner sjukhusen

Det var under socialdemokratiskt styre först akutmottagningarna och senare resten av sjukhusen i Kristinehamn och Säffle lades ner i början av 2000-talet. Efter valet för ett år sedan tog S över igen – tillsammans med Centerpartiet och Vänsterpartiet – efter tolv år med Värmlandssamverkan.

– Det hinner inte gå mer än drygt ett halvår så är de i gång och kapar. De struntar högaktningsfullt i fagra löften om hela Värmland. Att man dessutom har Centern med sig är faktiskt bara sorgligt.

Stina Höök anser att den förda politiken riskerar att gå ut över befolkningstillväxten.

– I en sån här fråga blir det väldigt tydligt att majoriteten inte tänker på att det ska vara möjligt att bo, verka och leva i hela Värmland.

200 nyanställda

Med nästan en miljard kronor i underskott – enligt prognosen – tycker Stina Höök att det behövs större insatser än att stänga de två jourcentralerna. Hon pekar till exempel på att 213 personer nyanställts det senaste året, trots att ledningen infört anställningsstopp i delar av verksamheten.

– Då är det något i styrning och ledning som inte funkar.

Efter sjukhusnedläggningen i början av 2000-talet kan stängningen av jourcentralen bli nästa dråpslag mot Kristinehamn.
Efter sjukhusnedläggningen i början av 2000-talet kan stängningen av jourcentralen bli nästa dråpslag mot Kristinehamn. Foto: Håkan Strandman

Hon ser också en fara i att fokusera för mycket på storleken på statsbidragen.

– Risken handlar om att man bara trycker in mer folk och mer pengar i ett system som inte fungerar. Det är ett omfattande förändringsarbete som behöver till, där digitalisering är en jätteviktig del.

”Smärtfritt är det inte”

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Daniel Schützer (S) konstaterar att sparpaketet kommer att innebära försämringar för värmlänningarna.

– Vi väger alla åtgärder mot varandra för att det ska göra så lite ont som möjligt. Men helt smärtfritt är det inte, säger han.

Daniel Schützer anser att styret med S, C och V tvingas städa upp efter Värmlandssamverkan (förra styret med M, KD, L, C, MP och Siv).
Daniel Schützer anser att styret med S, C och V tvingas städa upp efter Värmlandssamverkan (förra styret med M, KD, L, C, MP och Siv). Foto: Lisa Olaison

Att stänga jourcentralerna är ett led i arbetet att minska beroendet av hyrläkarna. Enligt Daniel Schützer har jourcentralerna få patienter – knappt tio per dag i Säffle och drygt tio i Kristinehamn – och därmed gör läkarna större nytta på vårdcentralerna.

– Det kommer behövas. I hela det där jobbet som nu ska göras handlar det mycket om att gasa på vissa ställen och bromsa på andra ställen.

Sågar förra styret

Att nedskärningarna sker under ett S-styre handlar enligt Daniel Schützer om att Värmlandssamverkan inte tagit ansvar för ekonomin.

– Vi har dragits med underskott i hälso- och sjukvården, men man har räddat det med bidrag från staten. Nu är det skarpt läge och vi måste göra åtgärder.

Samtidigt har S, C och V enligt Daniel Schützer sagt nej till flera sparförslag som kommit från tjänstemännen, exempelvis nedläggningar av små vårdcentraler och att köpa mindre psykiatrisk vård av externa aktörer.

– Där är jag också tämligen säker på att vi inte kommer kunna ta beslut om alla de stora neddragningar som föreslås. Det är inte så länge sedan vi läste i tidningen om en person som faktiskt stod i kön och valde att avsluta sitt liv.

Fotnot: I en tidigare version uppgavs fel siffror gällande antal patientbesök per dag.

Läs mer:

800 miljoner back för sjukvården – här är nya sparåtgärdernaRegiontoppen: ”Vi är i en krissituation”

Artikeltaggar

Daniel SchützerKristinehamnModeraternaRegion VärmlandSäffleSjukvårdStina HöökVårdVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.