Hoppa till huvudinnehållet

Skarp kritik mot polisens inspektioner: ”De hittar på egna regler och tolkningar”

Publicerad:
Moderater från Svealandsbänken träffade företrädare för Jägareförbundet och Sportskytteförbundet för att diskutera skjutbanor.
Moderater från Svealandsbänken träffade företrädare för Jägareförbundet och Sportskytteförbundet för att diskutera skjutbanor. Foto: Magnus Carlsson

Fram till 2015 var det Fortifikationsverket som inspekterade alla skjutbanor i landet. När försvarets behov av civila skjutbanor minskade övergick tillsynen till polisen. Och sedan dess har det bara blivit sämre och sämre.

Ja, Jägareförbundets och Sportskytteförbundets företrädare var inte nådiga i sin kritik mot hur Polismyndigheten sköter sin tillsyn. Skjutbanor som varit i drift i mer än 100 år utan en enda incident eller tillbud har blivit underkända.

Det är några av de exempel som fyra moderata riksdagsledamöter får höra när de träffar de båda förbunden vid ett möte i Kristinehamn under onsdagseftermiddagen. Den som står för de flesta exemplen är Lars Björk, jaktvårdskonsulent på riksnivå inom Svenska Jägareförbundet. Han har själv varit med och tagit fram en del av de säkerhetsföreskrifter som gäller.

– Polisens kunskap om skjutbanor är mycket låg om man jämför med den kunskap som finns inom Jägareförbundet. Vi har lång erfarenhet och har erbjudit polisen vår kunskap, men de säger nej. De vill sköta det själva och har en väldigt stelbent syn på det hela, säger Lars Björk.

Ett exempel som lyfts fram är polisens tolkning om skyddsvallarnas höjd. Tidigare praxis har varit att mäta från måltavlans mitt, eftersom det förhoppningsvis är där skyttarna siktar.

– Men nu mäter polisen från tavlans höjd. Det är en skillnad på 70 centimeter, vilket betyder att skyddsvallen bakom måste vara ännu högre, säger Markus Roskifte från Jägareförbundet Värmland.

Jag tycker det är bättre att polisen jagar bus.
Jaktvårdskonsulent Lars Björk

Enligt Lars Björk handlar det i mångt och mycket om en personfråga. Polisen i Dalarna är exempelvis mycket mer nitisk än vad den är i Värmland och Örebro. Framför allt är det inkonsekvensen som oroar jägarna. En bana som godkänns av en polis ena året kan underkännas av en annan vid nästa inspektion.

– Det är som om att de hittar på egna regler och tolkningar. Det gör det svårjobbat, säger Lars Björk.

Katarina Tolgfors, moderat riksdagsledamot från Örebro län, frågar om polisen verkligen vill ha tillsynsansvaret eller om det kanske borde ligga på en annan myndighet. Lars Björks svar kommer lika snabbt som tydligt:

– Jag tycker det är bättre att polisen jagar bus än att åka runt och inspektera skjutbanor.

Det har hänt att skytteklubbar har lagt ner verksamheten för att polisen har underkänt deras skjutbana. Jaktskyttebanan på bilden har dock fått godkänt. Arkivbild.
Det har hänt att skytteklubbar har lagt ner verksamheten för att polisen har underkänt deras skjutbana. Jaktskyttebanan på bilden har dock fått godkänt. Arkivbild. Foto: Magnus Carlsson

Ola Karlsson från Jägareförbundet Örebro tycker det är bra att Moderaterna engagerar sig i frågan. Inte minst ur ett totalförsvarsperspektiv:

– Det är viktigt att ha skyttekunnigt folk med vapenvana. Det finns en såväl säkerhetspolitisk som militär aspekt på det hela.

De fyra riksdagsmoderaterna på plats, Marléne Lund Kopparklint från Värmland, Katarina Tolgfors från Örebro län samt Malin Höglund och Christer Carlsson från Dalarna, tackade för informationen och lovade att ta med sig frågorna.

– Det funkar ju inte om vi har en tillsynsmyndighet som motarbetar landets sjunde största sport, konstaterade Marléne Lund Kopparklint.

Hon är själv sportskytt sedan många år och har jägarexamen inom räckhåll.

Mötet med jägarna och sportskyttarna avslutade en rundtur i Karlskoga och Kristinehamn där man tidigare under dagen besökt SAAB Dynamics och BAE Systems samt Harberget, där det informerades om regementets återetablering.

Artikeltaggar

BAE SystemsFortifikationsverketInspektionerJägareförbundetKatarina TolgforsMarléne Lund KopparklintModeraternaÖrebro länSaab DynamicsSkytteSportskytteVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.