Hoppa till huvudinnehållet

Sjukdomsdrabbat Valsarna fick storstryk: ”En jävla uppförsbacke”

Publicerad:
Antonio Lindbäck kraschade i sitt första heat, men reste sig och blev poängbäst i Valsarna. Han 13 poäng räckte dock inte långt. Det blev storstryk i första semifinalen.
Antonio Lindbäck kraschade i sitt första heat, men reste sig och blev poängbäst i Valsarna. Han 13 poäng räckte dock inte långt. Det blev storstryk i första semifinalen. Foto: Olle Persson

Ett sjukdomsdrabbat Valsarna fick jättestryk hemma av Vargarna i första semifinalen i speedwayallsvenskan. Chansen att nå final är nu mikroskopisk för regerande mästarlaget.

– Det är en jävla uppförsbacke, säger Antonio Lindbäck.

35–55 slutade torsdagskvällens match i Hagfors. Valsarna utan två toppförare hade aldrig någon chans mot seriesegraren, som kom med bästa laget och redan efter fyra heat hade inkasserat tre femettor och ledde med 18–6.

Redan där var slaget i praktiken förlorat. Som närmast var Valsarna åtta poäng ifrån, efter nio heat, men mot slutet rasade det rejält.

Att ta in 20 poäng i Vargarnas lya i Norrköping kommande torsdag verkar vara en närmast övermänsklig uppgift.

– Kan de spöa oss såhär stort här, så kan vi spöa dem lika stort där borta. Men visst känns det som det är en jävla uppförsbacke, säger Antonio Lindbäck, poängbäst i Valsarna med 13 på sex heat.

Lagledaren Stewe Lennartsson hade en tuff uppgift att stuva om i laget.
Lagledaren Stewe Lennartsson hade en tuff uppgift att stuva om i laget. Foto: Olle Persson

Valsarna drabbades av hårda bakslag inför matchen.

Jesse Mustonen och Erik Bachhuber var med i laguppställningen, men båda kastade in handduken på grund av covid.

– Vi saknade två förare som i princip hade tagit 15–20 poäng. Det går inte, säger lagledaren Stewe Lennartsson.

Bachhubers medverkan var osäker. Mustonen var borta senast, men skulle göra comeback nu på Tallhult.

– Jesse fick vända i Stockholm. Han var frisk när han åkte med båten i går kväll (onsdag), blev sämre på båten och fick uppsöka sjukhus i Stockholm. Han fick ingen luft. Nu tror jag det är lunginflammation han har, berättar Lennartsson.

Planen var från början att köra riders replacement för Erik Bachhuber, som är sängliggande hemma i Tyskland. Sent på onsdagskvällen kom beskedet att han inte kan köra. I stället blev det för Mustonen eftersom han har högre snitt.

Jonathan Ejnermark flyttades upp som tvåa och reserven Isak Lundquist klev in som sexa. Den nya uppställningen innebar att succéparet Antonio Lindbäck och Jonathan Ejnermark sprack.

Jonathan Ejnermark tar en av sina tre heatsegrar.
Jonathan Ejnermark tar en av sina tre heatsegrar. Foto: Olle Persson

Dessa båda var de enda som fick någorlunda godkänt. Lindbäck fixade alltså 13 poäng och Ejnermark tio, varav tre heatsegrar. Glenn Moi kom upp i skapliga sex. Bakom var det dock skralt med skörden.

– Visst var det ett nederlag, men vi presterade inte heller. Det går inte att det är tre förare i ett lag som tar poäng, säger Lindbäck.

Dessutom grinade oturen Valsarna i ansiktet några heat. Redan i andra fick Bastian Borke motorstopp och tredje kraschade Antonio Lindbäck in i sargen i hög fart, men kom snabbt på benen.

Känns det uppgivet inför returen?

– Ja, på ett sätt, men samtidigt får jag berömma de här kilarna, för vi har gjort en jättesäsong, sen kommer sånt här i slutet, säger Lennartsson.

– Det viktigaste är att avsluta säsongen på ett bra sätt och förhoppningsvis kan vi göra det. Om vi går till final eller inte får vi se, säger Lindbäck, som närmast kan ladda om för SM-semifinal med Rospiggarna mot Västervik på tisdag.

– Det ska bli kul. Vi möter ett tufft lag, men är väldigt formstarka och har ett bra go nu. Efter en sån här tävling vill man gärna ha något att se fram emot.

Poäng Valsarna: Antonio Lindbäck 13, Jonathan Ejnermark 10, Glenn Moi 6 (+1), Bastian Borke 4, Isak Lundquist 2.

Vargarna: Tim Sörensen 14, Daniel Henderson 10, Ricards Ansviesulis 10 (+2), Kevin Pedersen 8 (+2), William Echardt Drejer 7 (+2), Christoffer Selvin 6 (+4).

Tungt bakslag före start för Valsarna – två förare stoppas av covidLindbäcks lag vidare till SM-semifinal – möter VästervikFinsk sisu för friskt satsande Valsarna i första semifinalen

Artikeltaggar

Allsvenskan i speedwayAntonio LindbäckBåtarCoronavirusetJesse MustonenJonathan EjnermarkRospiggarnaSjukhusSpeedwayStewe LennartssonStockholmTysklandValsarnaVargarnaVästervik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.