Hoppa till huvudinnehållet

Reglerna på A-traktorer skärps – detta gäller

Publicerad:
Nu skärper regeringen reglerna för A-traktorer. Arkivbild.
Nu skärper regeringen reglerna för A-traktorer. Arkivbild. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Bälteskrav och endast en person per sittplats. Det är några av de nya kraven när reglerna för att få köra A-traktor skärps på torsdag.

Antalet A-traktorer har ökat drastiskt de senaste åren. Likaså har antalet olyckor kopplade till fordonstypen stigit. Regeringens nya regler presenterades i början av sommaren och träder i kraft den 31:e augusti.

Regeländringarna i trafikförordningen innebär att den som färdas i en A-traktor måste använda bälte, att passagerare måste sitta på en plats som är avsedd för passagerare och att endast en passagerare får sitta på respektive plats.

Inifrån utskällda A-traktorkulturen: Bilar för 100 000 blir ungdomarnas vrålåk

Högsta hastighet är 30 kilometer i timmen. Hastighetsbegränsningen införs som komplement till en befintlig regel: att en A-traktor inte får vara konstruerad för att kunna köra i mer än 30 kilometer i timmen.

Flera dödsolyckor

Regeländringarna kommer efter flera uppmärksammade olyckor, varav flera med dödlig utgång. Senast tidigare i augusti dog en 14-årig pojke i samband med en olycka i Växjö och i juni dog en tonåring när hans A-traktor voltade utanför Torsby.

Stöket fortsätter – buskörningar och manipulerade A-traktorer: ”Tragiskt”

Frågan har även varit uppe på EU-kommissionens bord och ett förslag som bland annat innefattar ett särskilt körkortskrav har skickats vidare till EU-parlamentet och EU-ländernas samlande organ ministerrådet för behandling.

"Tydliga signaler"

Enligt Andreas Carlson (KD), infrastruktur- och bostadsminister, är A-traktorer viktiga för ungdomars frihet. Samtidigt är, hävdar han, skärpta regler nödvändiga.

"De regler som vi nu inför skickar tydliga signaler till ungdomar som kör A-traktor och underlättar även för polisen som ska övervaka att A-traktorn framförs på ett säkert sätt", sade Andreas Carlson i en kommentar i juni.

Regeländringarna gäller för den som färdas i en bil som är ombyggd till traktor, alltså en A-traktor. Däremot berörs inte de som färdas i vanliga traktorer, exempelvis jordbrukstraktorer, av de nya reglerna.

Robin Salomonsson/TT

Fakta: A-traktorer

Fakta: A-traktorer

En A-traktor är en ombyggd bil, som enligt lagen inte ska gå att köra fortare än 30 kilometer i timmen.

För att köra A-traktor krävs ett mopedkörkort (AM-kort) eller ett traktorkort. Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort 16 år.

Den 15 juli 2020 ändrades regelverket för att även automatväxlade bilar ska kunna byggas om till A-traktorer. Det gjorde att det blev lättare att bygga om modernare bilar till A-traktorer och har bidragit till den stora ökningen av A-traktorer.

Sedan 2019 har antalet A-traktorer mer än fördubblats. I slutet av 2022 fanns det knappt 53 000 A-traktorer registrerade i Sverige, en ökning med 18 procent jämfört med föregående år. I hela Sverige finns 5 A-traktorer per 1 000 invånare.

De nya reglerna som regeringen har beslutat om innebär att:

  • Passagerare ska färdas på en plats som är avsedd för passagerare
  • Det får sitta endast en passagerare per sådan plats
  • Den som färdas i en A-traktor ska använda bälte
  • Högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen

Källa: Regeringen, Transportstyrelsen, Trafa.

Läs också

Artikeltaggar

A-traktorAndreas CarlsonBilburen ungdomEUEU-kommissionenEuropaparlamentetKristdemokraternaMotorTorsbyTransportstyrelsenVäxjö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.