Nedhuggna träd, hög musik och otillåten eldning. Naturområdet Dammarna, som är en del av Glaskogens naturreservat, blir alltmer överexploaterat.
Nu vill Stiftelsen Glaskogen att man kommer till bukt med problemen.
– De skrämmer iväg vanliga besökare, säger verksamhetschef för Glaskogen, Katrin Steverding.
De senaste åren har allt fler hittat till Glaskogens naturreservat, ett i grunden glädjande besked eftersom det går i linje med skälet till att reservatet bildades: för att främja friluftslivet.
Dock har det växande antalet besökare även en baksida, nämligen att vissa områden börjat bli överexploaterade.
Det gäller speciellt vid Dammarna, ett Natura 2000-område vid sjön Stora Glas sydöstra strand, där besökare kan njuta av en barrskogsbekransad skärgårdsmiljö och ett rikt djurliv.
Gruppresor från utlandet
– Det är egentligen vårt finaste område, med mycket höga naturvärden, säger Katrin Steverding.
De senaste åren har dock antalet besökare, och deras brist på respekt för reservatsföreskrifterna, väckt en oro för att både lugnet och miljön ska störas. Hög musik, nedskräpning och otillåten terrängkörning är några av de företeelser som blivit fler de senaste åren. Reservatsskötarna har till och med hittat nedhuggna träd i området.
Vad är Natura 2000?
Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda. I Sverige finns drygt 4 000 olika Natura 2000-områden på en sammanlagd yta av mer än sju miljoner hektar.
Dammarna och delar av öarna i den omgivande skärgården, är tack vare den unika miljön klassat som ett Natura 2000-område, och har därför ett starkare skydd än till exempel ett naturreservat.
En av anledningarna till det kraftigt ökade antalet besökare är att ett antal utländska företag de senaste åren byggt upp en verksamhet kring att skicka grupper med turister till Glaskogen, inte minst till just Dammarna.
– De flesta sköter sig men inte alla, menar Katrin Steverding och fortsätter:
– Det är väldigt stora och många grupper och vi har haft stora problem med folk som eldar där de inte får. Dessutom upplevs vissa av grupperna som störande när de spelar musik eller dricker alkohol i reservatet.
De utländska reseföretagen svarar på kritiken: ”Behövs mer kontroll”Vill se mer tillsyn
Vissa besökare upplever dessutom att de inte känner sig välkomna efter som grupperna ”paxar” vindskydd som sina basläger, berättar hon. Somliga av företagen som arrangerar resor har på så vis dragit på sig ett dåligt rykte.
– Det känns lite som att de säljer in Glaskogen som ett festivalområde, men det är det ju förstås inte.
För att komma till bukt med problemet har en av stiftelsens övernattningsstugor vid Dammarna tillfälligt stängts och fungerar istället som en liten kiosk och infocenter, där besökare kan få information, köpa Glaskogskort, fiskekort och hyra kanoter.
– Vi hoppas kunna utveckla vår närvaro i Dammarna mer nästa år så det ska kännas välkomnande och tryggt. Och för att få koll på överexploateringen och dokumentera.
Men stiftelsen har begränsningar i sin befogenhet, och Katrin efterfrågar mer närvaro från länsstyrelsen, som ansvarar för tillsyn och förvaltning av reservatet.
Risken att vanliga besökare blir avskräckta hänger över dem, menar hon.
– Om inte länsstyrelsen gör någonting kommer problemet att växa. Man måste verkligen se till att reservatet behåller sitt syfte och fortsätter vara attraktivt för friluftsliv, menar hon.
Länsstyrelsens verktyg
Björn Nilsson är länsstyrelsens reservatsförvaltare för Glaskogen och bekräftar att det sker en överexploatering.
– Ja, vi upplever att besökstrycket är för högt under sommarperioden i delar av reservatet och att det leder till olika typer av problem. Både att besökare inte känner att de kan uppleva naturen och miljön på det sätt som de vill, men också att det blir slitage och nedskräpning, och att det kan störa växt- och djurlivet.
Hur allvarlig är överexploateringen vid Dammarna?
– Det är allvarligt när man gör sådant som kan skada naturvärden. Speciellt i ett Natura 2000-område.
Vad har ni för verktyg att komma till bukt med problemet?
– En grund är såklart föreskrifterna som reglerar vad man får och inte får göra i ett reservat. Sedan är besluten för just Glaskogen väldigt gamla, även om man tagit tilläggsbeslut längs vägen. Så det kan generellt vara bra att se över föreskrifterna.
Framför allt jobbar de med dialog och info, säger han.
– Naturvårdsverket ser helst att vi i första hand löser problemen med information och kommunikation.
Och har ni någon kontakt med företagen i fråga?
– Vår miljöskyddsenhet skickade ut brev till företagen förra året och har efterfrågat information och inlett en dialog.
Men det handlar också om en ökad närvaro, menar han.
– Vi planerar ett besök i naturreservatet tillsammans med Stiftelsen Glaskogen för att få en bättre bild av situationen. Vi skulle också behöva utöva mer tillsyn i området. Sen vad vi har möjlighet till får framtiden utvisa men vi jobbar med frågan.
Vad har länsstyrelsen för ansvar här?
– Vårt ansvar är att förvalta reservatet så det här är en fråga som vi behöver hantera, och vi har jobbat lite mer intensivt de senaste åren. Samtidigt bildades reservatet för att främja friluftslivet så vi kan inte ha alltför hårda regleringar heller. Det är en svår avvägning.
Läs mer om Glaskogen:
Glaskogen går mot ett tredje rekordår - planerar att expandera