Hoppa till huvudinnehållet

Svidande kritik från Skolinspektionen – kommunen slår tillbaka: ”Omöjlig uppgift”

Publicerad:
Munkfors kommun får svidande kritik av Skolinspektionen.
Munkfors kommun får svidande kritik av Skolinspektionen. Foto: Daniel Olausson

Skolinspektionen ger Munkfors kommun svidande kritik – bland annat görs inte tillräckligt för att elever med sämre förutsättningar ska nå målen.

Men skolchefen slår tillbaka mot myndighetens tuffa krav.

– Det är en nästintill omöjlig uppgift för en så liten kommun, säger Anna Appel, verksamhetschef för lärande och stöd.

Myndigheten har gjort en kvalitetsgranskning av Munkfors kommuns uppdrag som huvudman för kommunens skolor. Granskningen gäller i synnerhet kommunens arbete för att alla elever ska få en likvärdig utbildning.

I beslutet – som fattades i maj – får kommunen tung kritik på två punkter. Dels gör kommunen för få relevanta analyser av studieresultat och elevernas upplevelse av trygghet. Sådana analyser ska ligga till grund för förbättringsåtgärder.

Dels har för få relevanta kompensatoriska åtgärder vidtagits, för att elever med sämre förutsättningar så långt som möjligt ska nå målen. Det görs otillräckliga analyser, vilket leder till att rätt insatser inte kan göras.

Skolinspektionen anser också att kommunen fördelat resurser för stödinsatser på otillräckliga grunder.

”Huvudmannen har en vag förklaring till hur elevers olika förutsättningar och behov har påverkat hur resurser tillförs olika skolenheter”, skriver myndigheten.

Munkfors kommun har till exempel satsat extra pengar på mellanstadiet, men inte på någon specifik skola.

”Vilket gör att tilldelningen mer kan anses vara generell än kompensatorisk”, skriver Skolinspektionen.

Kartlägga eleverna

Myndigheten anser att kommunen behöver kartlägga elevunderlaget, ta fram fakta om elevsammansättningen och analysera hur eleverna presterar. Detta för att få underlag för var riktade insatser behövs.

Senast i november ska Munkfors kommun redovisa förbättringsåtgärder för Skolinspektionen. Arbetet är i gång, enligt Anna Appel.

– Vi jobbar för fullt med det, säger hon.

”Pytteliten stab”

Munkfors är med sina 3 600 invånare en av Sveriges befolkningsmässigt minsta kommuner och det återspeglas i tjänstemannaorganisationen, enligt Anna Appel.

– Att svara upp mot det Skolinspektionen efterfrågar är inte alltid lätt. Vi är en pytteliten stab och det försvårar vårt arbete avsevärt.

”Vi är en pytteliten stab”, säger Anna Appel.
”Vi är en pytteliten stab”, säger Anna Appel. Foto: Munkfors kommun

Går det ut över eleverna? Kan staben göra ett tillräckligt kompensatoriskt arbete?

– Det kompensatoriska arbetet handlar i mångt och mycket om hur vi kan anpassa vår undervisning och kompensera där. Skolinspektionen tittar på vad huvudmannen bestämmer och vilka medel man tilldelat.

– Det är väldigt mycket uppföljning och analyser som ska göras på olika nivåer. Vissa analyser kan vi se att vi har kontroll på, men vi har inte gjort det på det sätt Skolinspektionen vill att det ska göras. Vi har också framfört att det är en nästintill omöjlig uppgift för en så liten kommun.

Läs även:

Friskolan skröt om sina höga betyg – nu kräver Skolinspektionen analysEleverna flyr Karlstads kaosskola: ”Ingen studiemiljö där man kan lära sig”Nya kravlistan till omtalade Karlstadsskolan – här är bristerna som måste åtgärdasNWT granskar skolan – läs hela artikelserien här

Artikeltaggar

ÅtgärderMunkforsMunkfors kommunMyndigheterSkola och utbildningSkolinspektionenSkolorUtbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.