Hoppa till huvudinnehållet

Masoud överlevde diskoteksbranden – springer för att hylla livet

Publicerad:
Blodomloppets ambassadör Masoud Owji gästade Karlstad och satte nytt årsbästa på 5 km.
Blodomloppets ambassadör Masoud Owji gästade Karlstad och satte nytt årsbästa på 5 km. Foto: Anton Edman

Masoud Owji överlevde diskoteksbranden i Göteborg 1998. I år är han ambassadör för Blodomloppet med målet att springa samtliga lopp, och i kväll korsade han mållinjen i Karlstad.

– Att jag fick mycket blod är en av de största anledningarna till att jag ens kan stå här i dag, säger Owji efter årsbästa på 5 km.

”Blodomloppet är ett motionslopp som arrangeras på 19 orter runt om i landet och på distans. Syftet är detsamma, att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och främja en hälsosam livsstil. Promenera, jogga eller spring 5 eller 10 kilometer tillsammans med vänner och arbetskamrater”, det skriver Blodomloppet på sin hemsida.

I kväll var det dags för Karlstads blodomlopp. Starten gick från ett soligt Sola Arena som även var plats för målgång för vad som var Karlstads sjunde upplaga av loppet och det är IF Göta som är arrangör.

”Blodomloppet är ett motionslopp vars syfte är att uppmärksamma blodgivning och där IF Göta och GeBlod Karlstad samarbetar för att rekrytera nya givare”, meddelar Göta i ett pressmeddelande.

Nära deltagarrekord

Mikael Larsson från IF Göta är projektledare för Blodomloppet Karlstad och supernöjd med 2023-upplagan som alltså även bjöd på bra väder.

– Om man kollade väderprognosen för en vecka sedan så får man säga att den här dagen blev en succé nu, säger Larsson och berättar mer:

– Det har gått jättebra med anmälningar och det blev 2 160 deltagare och vårt rekord är 2 280 från 2019. Lite under rekordet alltså, men överlag känns det superbra. Nu känns det verkligen som att motionsloppen har återhämtat sig. Man ska inte tro att det går i raketfart uppåt framöver. Det kan säkert gå ner lite, men det här känns som den tydliga vändningen.

– Nu har vi det svart på vitt att vi är tillbaka. Det känns riktigt bra och jäkligt kul. Det blev sol och den här picknick-känslan och mycket folk. Och kul att vara på den nya arenan och få visa upp den för alla deltagare. Det känns superroligt.

Mikael Larsson från IF Göta är projektledare för Blodomloppet Karlstad.
Mikael Larsson från IF Göta är projektledare för Blodomloppet Karlstad. Foto: Anton Edman

Blodomloppets ambassadör Masoud Owji, som överlevde diskoteksbranden i Göteborg 1998, har som mål att springa samtliga Blodomlopp under året och han hade ett väldigt bra besök i Karlstad den här torsdagskvällen.

– Det var den bästa bansträckningen under min resa hittills för den var väldigt platt och varierad, och jag satte årsbästa på mitt lopp på fem kilometer. Jag är supernöjd, konstaterar Masoud Owji med ett stort leende och fortsätter:

– Jag har missat några lopp på plats under resan. Men jag har gjort ikapp det genom att springa Blodomloppet på distans och det går att anmäla sig fram till den 7 september. Om man missat detta kan man alltså samla ihop ett lag och anmäla sig, få hem tröjor och medaljer, och ge sig ut tillsammans och springa den distansen man önskar. Då är man med och bidrar ändå.

”Fick väldigt mycket blod”

Masoud Owji berättar att det finns två anledningar till att han blev ambassadör för Blodomloppet.

– Den viktigaste anledningen är att jag fick väldigt mycket blod efter min olycka i form av diskoteksbranden i Göteborg. Att jag fick mycket blod är en av de största anledningarna till att jag ens kan stå här i dag.

– Den andra är att löpning också blivit en form av livsstil för mig. Jag springer sex eller sju dagar i veckan i princip. Jag upptäckte löpningen när jag sprang Göteborgsvarvet som var det roligaste jag någonsin gjort, och jag har gjort mycket i livet liksom. Nu är det fantastiskt att få resa runt och se hela Sverige och träffa alla hjältar som donerar sitt blod för att rädda andra människors liv.

”Superkul”

Värmländskan Moa Andersson, Bo Running Club, var snabbast av alla i damklassen 10 km och hon konstaterar att det var en skön segerkänsla.

– Jätte-jätteroligt, det var superkul, säger Andersson som är från Östra Ämtervik.

Värmländskan Moa Andersson från Bo Running Club vann damklassen 10 km.
Värmländskan Moa Andersson från Bo Running Club vann damklassen 10 km. Foto: Anton Edman

Artikeltaggar

BlodomloppetFriidrottGeblodIF GötaKarlstadLivsstilLöpningMikael LarssonMotion och hälsaSolSola Arena

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.