Hoppa till huvudinnehållet

Historisk kvarn startades upp – landshövdingen på plats

Publicerad:
Georg Andrén på plats vid Röjdåfors kvarn, tillsammans med representanter för föreningen Östmarksbygden.
Georg Andrén på plats vid Röjdåfors kvarn, tillsammans med representanter för föreningen Östmarksbygden. Foto: Sara Bodin Olsson/länsstyrelsen i Värmland

Nu kan den historiska Röjdåfors kvarn återigen tas i bruk. Under torsdagen provkördes kvarnen och rostanläggningen i närvaro av landshövding Georg Andrén.

Röjdåfors kvarn nordväst om Östmark är vackert belägen nära länsvägen, inte långt från infarten till Mattila och nära till sjön Röjden.

Kvarnen är utpekad som byggnadsminne och anläggningen har de senaste åren genomgått en varsam restaurering.

År 1697 fick Röjdåfors kvarn rättigheter att driva kvarnverksamhet. Den nuvarande kvarnbyggnaden färdigställdes 1859.

Björn Sandborgh  i föreningen Östmarksbygden inspekterar rostanläggningen på Röjdåfors kvarn.
Björn Sandborgh i föreningen Östmarksbygden inspekterar rostanläggningen på Röjdåfors kvarn. Foto: Sara Bodin Olsson/länsstyrelsen i Värmland

Föreningen Östmarksbygden och Torsby kommun har med stöd från länsstyrelsen i Värmland restaurerat anläggningen och satsningen innebär att inte bara kvarnen utan även den vedeldade rostpannan åter kan tas i bruk.

Under torsdagen provkördes både kvarnen och rostanläggningen och medverkade gjorde bland annat landshövding Georg Andrén, representanter från föreningen Östmarksbygden, Torsby kommun och föreningen Värmländskt skrädmjöl.

Artikeltaggar

Björn SandborghGeorg AndrénHistoriaKulturMattilaNöje/KulturRöjdåforsTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.