Hoppa till huvudinnehållet

Fasta elavtal kan slå rörligt i vinter: ”Första gången på länge”

Publicerad:
Enligt experterna visar resultatet att fasta elavtal verkar vara mer kostnadseffektiva.
Enligt experterna visar resultatet att fasta elavtal verkar vara mer kostnadseffektiva. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ska man binda sig eller inte när det gäller elavtalet? Det är en fråga som många tänker på inför vintern.

Enligt experterna visar resultatet att fasta elavtal verkar vara mer kostnadseffektiva.

– För första gången på länge har vi börjat se att de fasta elavtalen börjar komma ner ordentligt i pris, säger Ann-Catrin Dahlbom, elexpert på Elskling.

Elskling är en tjänst för jämförelse i Sverige med särskilt fokus på elområdet.

Enligt deras uppskattningar har de analyserat och jämfört den föränderliga elprisnivån mellan september 2022 och februari 2023 med kostnaden för ett fast sexmånaderspris under samma period detta år.

De har även inkluderat en beräkning med en 30-procentig rabatt på föregående års priser, eftersom många experter förutspår att elpriserna kommer att vara lägre denna vinter.

Resultaten visar att en person som väljer att skriva under ett fast elavtal nu potentiellt skulle kunna ha en lägre elkostnad, även när man jämför med det kraftigt nedsatta priset.

– För första gången på länge har vi börjat se att de fasta elavtalen börjar komma ner ordentligt i pris, vilket gör det mer intressant för hushållen att teckna, säger Ann-Catrin Dahlbom.

Hon fortsätter:

– Det många inte vet är också att det går att teckna ett fast elavtal som är kortare än ett år. Men vi har alla olika behov och det gäller att jämföra för att se hur just din situation ser ut.

Ann-Catrin Dahlbom,  elexpert på Elskling.
Ann-Catrin Dahlbom, elexpert på Elskling.

Elexperten berättar att förutsättningarna inför årets vinter är mycket bättre än fjol.

Deras tro är att det inte kommer skena iväg lika mycket som i förra året och det kommer vara betydligt lägre pris bland de rörliga avtalen.

– Om temperaturen sjunker och det inte blåser, eller om det inträffar förändringar i gaspriserna i Europa, kommer detta naturligtvis att påverka elpriserna i en uppåtgående riktning. Å andra sidan, om vintern är mild, det blåser och elmarknaden är stabil, förväntas priserna hållas på en lägre nivå.

Ann-Catrin Dahlbom betonar också vikten av att ha en buffert ifall man väljer det rörliga alternativet inför vintern då det eventuellt finns någon månad där priset kan sticka iväg.

Vad är dina bästa tips till alla i Värmland?

– Ta ett kortare fastprisavtal över vintern om du är orolig, även fast det eventuellt kommer vara lite dyrare än det rörliga, men då vet du iallafall vad du kommer att betala varje månad. Ett annat råd är att vända sig till den lokala energirådgivaren för gratis energitips, avslutar Ann-Catrin Dahlbom.

Artikeltaggar

AvtalBostad och byggenEkonomiEonGöteborgHushållMalmöMomsNord PoolVärmlands länVattenfallVillor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.