Hoppa till huvudinnehållet

Dystra beskedet – Edaföretaget varslar 45 anställda: ”Fortsatt instabilt”

Publicerad:
Ammunitionstillverkaren Norma Precision i Åmotfors har varslat 45 anställda om uppsägning.
Ammunitionstillverkaren Norma Precision i Åmotfors har varslat 45 anställda om uppsägning. Foto: Staffan Johansson

Ammunitionstillverkaren Norma varslar 45 anställda om uppsägning vid fabriken i Åmotfors.

Men det finns gott hopp om att det ska vända uppåt igen.

– Vi hoppas att det här är ett värsta typens scenario, säger vd:n Aki Suvilahti till AN.

I våras rapporterade AN om att Norma Precision AB, som tillverkar ammunition för jakt- och sportskytte, inte förlängde kontrakten för 28 stycken anställda via bemanningsföretaget Adecco – då man avslutade all inhyrning av konsulter.

Man hade efter detta cirka 300 medarbetare.

Åmotforsföretag minskar på personal – 28 har sagts upp: ”Behövt anpassa”

Under onsdagskvällen meddelades via ett pressutskick att det återigen kan behöva minskas på personal, då 45 varslas om uppsägning vid fabriken i Åmotfors.

Detta på grund av en minskad efterfrågan, efter en tidigare oerhört period av stark tillväxt på den civila ammunitionsmarknaden, samtidigt som det ekonomiska världsläget står inför stora utmaningar.

– Samtidigt måste man hålla i åtanke att volymerna i fabriken fortfarande ligger på en markant högre nivå än perioden innan den kraftiga uppgången, säger Aki Suvilahti, nytillträdd vd på företaget sedan några månader tillbaka, i pressmeddelandet.

När AN pratar med Aki Suvilahti under torsdagsförmiddagen medger han dock att situationen är värre än vad prognosen tidigare har visat.

– Det är självklart mer än vad vi förväntade oss när vi planerade tidigare i år. Vi hoppas att det här är ett värsta typens scenario och jobbar för att det ska vara ett minimum i antalet anställda som kan komma att sägas upp, berättar han.

Vilken typ av personal är det som varslas?

– Vi är inte helt säkra än. Vi försöker få klarhet i det hela nu.

Aki Suvilahti är vd på Norma Precision i Åmotfors.
Aki Suvilahti är vd på Norma Precision i Åmotfors. Foto: Norma Precision

”Har en plan att växa”

Tillgången på ammunition har ökat samtidigt som köpkraften i konsumentled har inneburit sämre förutsättningar på den kommersiella marknaden – inte minst i premiumsegmentet.

– Vi har en plan att växa på både befintliga och nya marknader i framtiden, men den exceptionella period som den civila ammunitionsbranschen nu har bakom sig ser vi inte komma igen i närtid.

Men ni känner ändå viss optimism inför framtiden?

– Ja, faktum är att det finns många möjligheter. Det är en ledtid först innan vi kan se möjligheterna, men jag är optimistisk inför framtiden, säger Aki Suvilahti.

Vad grundar du det på, om du vill utveckla lite?

– Den kommersiella marknaden är en utmaning, men vi måste komma ihåg att vi har ett starkt varumärke med en stark portfölj och kan bygga en stark affärsverksamhet även under svårare tider.

Under onsdagseftermiddagen kommunicerade Norma internt om varslet.

Fackliga parter har därmed informerats och förhandlingar enligt MBL kommer inledas under veckan, vilket framgår av pressmeddelandet.

Det har tidigare framgått att företaget får många förfrågningar om de kan tillverka och leverera militär ammunition, vilket det också ska finnas kompetens för att klara.

Någon omställning är däremot inte aktuell.

– Vi har fullt upp med att förse våra kunder med ammunition för jakt- och sportskytte och det finns inga planer för omställning. Prognosen för 2024-2025 pekar på en ökad efterfrågan på våra produkter. En icke obetydlig del kommer från obearbetade marknader, sa Aki Suvilahti då till NWT.

Fotnot: I en tidigare version av texten framställdes det som att 45 personer ska sägas upp, vilket inte är korrekt då det i nuläget gäller varsel om uppsägningar.

Artikeltaggar

AdeccoÅmotforsArbeteIndustrierNormaUppsägningarVarsel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.