Hoppa till huvudinnehållet

Du och jag har ansvaret för olycksstatistiken i Värmland

Publicerad:
Fyrhjulingar körs för ofta utan rätt körkort, förarbevis eller utbildning och tyvärr för ofta med alkohol eller droger i kroppen, skriver Niklas Kristoffersson.
Fyrhjulingar körs för ofta utan rätt körkort, förarbevis eller utbildning och tyvärr för ofta med alkohol eller droger i kroppen, skriver Niklas Kristoffersson. Foto: Snö- och terrängfordonsbranschen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Alla – alltså du och jag – som kör ett terrängfordon måste ta trafiksäkerheten i terrängen på stort allvar, skriver Niklas Kristoffersson.

Hösten är snart här och med årstiden börjar allt fler att använda sina fyrhjulingar i skogen och på lantbruken runt om i hela länet. Men därmed ökar riskerna för olyckor på fyrhjulingar.

Under åren 2016 till 2022 har 108 olyckor med en fyrhjuling inblandad i Värmland rapporterats till myndigheterna. I hela Sverige har 1 764 olyckor skett under de senaste sju åren varav 180 varit allvarliga och/eller dödsolyckor, en uppgång med 28 procent.

Samtidigt har antalet registrerade fyrhjulingar samma period ökat med hela 44 procent, så trenden är försiktigt positiv. Men varje olycka på en fyrhjuling är en för mycket och orsakerna som leder fram till dem måste tas på allvar – men inte bara av polis, sjukvård och andra myndigheter – utan av oss alla som kör fyrhjulingar.

Så skriver du en debattartikel

Låt oss som representerar fyrhjulingsleverantörerna i Sverige slå fast en viktig sak i diskussionen om förbättrad säkerhet vid terrängkörning. En fyrhjuling är ingen leksak. Det är ett arbetsfordon som precis som andra tunga fordon, som traktorer, bilar och motorcyklar, ska framföras med omdöme och enligt både lagar och regelverk.

Många olyckor sker i för hög fart, på vägar där de ofta inte får köras, utan vare sig hjälm eller skyddsutrustningar och med fler passagerare än tillåtet. Fyrhjulingar körs för ofta utan rätt körkort, förarbevis eller utbildning och tyvärr för ofta med alkohol eller droger i kroppen. Vi som arbetar med terrängfordonen vet hur viktiga reglerna är och fyrhjulingsbranschens många, kunniga handlare står alltid beredda att informera och hjälpa till med råd om hur du säkert framför en fyrhjuling i terrängen.

När det sker olyckor kommer alltid krav från både myndigheter som enskilda att förbjuda själva fordonet. Det är ofta samma personer som vill förbjuda snöskotrar på vintern eller båtar i de svenska sjöarna. De använder olyckorna som murbräckor för deras grundläggande negativa inställning till att landsbygdsbor behöver fordonen i arbetet, på gården, i skogen, på jakten, på fjället och i vardagen.

Vi i fyrhjulingsbranschen står alla på dessa människors sida i den diskussionen och är tydliga med att det inte är dagens regler som behövs ändras, utan hur vi uppfyller de lagar som finns när vi kör vår fyrhjuling.

Men med det sagt är det inte bara de statliga myndigheterna, länsstyrelserna och kommunerna som har ett ansvar för säkerheten på fyra hjul. Alla – alltså du och jag – som kör ett terrängfordon måste ta trafiksäkerheten i terrängen på stort allvar. Från branschens sida arbetar vi med att uppmärksamma de viktigaste åtgärderna för färre olyckor:

1. Rätt körkort eller förarbevis för just din fyrhjuling

2. Kontinuerlig vidareutbildning i terrängkörning hos en godkänd utbildare.

3. Alltid hjälm och skyddsutrustning på

4. Det är bara så kallade traktorer A/B som får framföras på väg. Klassiska terränghjulingar får inte göra det och i ännu mindre grad med passagerare.

5. Nykter körning

6. Håll hastighetsbegränsningen för vägen såväl som för fordonet

Följer vi dessa grundläggande regler så kan vi tillsammans se till att minska antalet olyckor på fyrhjulingar i Värmland såväl som i hela Sverige.

På fyrhjulingsbranschens hemsida, www.snoochterrang.se kan du läsa mer om säker körning på fyrhjuling och testa dina kunskaper i säker körning med vår e-träningskurs.

Niklas Kristoffersson

Vd, Snö- och terrängfordonsbranschen i Sverige

Artikeltaggar

AlkoholFordonKörkortOlyckorTrafikVärmlands län