Hoppa till huvudinnehållet

”Turneringen jag älskar att hata är tillbaka”

Publicerad:
Linus Johansson under Färjestads möte mot Straubing Tigers under förra årets Champions Hockey League.
Linus Johansson under Färjestads möte mot Straubing Tigers under förra årets Champions Hockey League. Foto: FREDRIK KARLSSON

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

CHL är turneringen man älskar att hata.

Förra året sågade jag allt längs fotknölarna – men nu är det dags igen och jag vill ge Europaspelet en ny chans.

Träningsmatcherna är över för den här gången och nu inleds tävlingssäsongen med CHL när FBK åker till Stavanger. Turneringen lever på fortsatt sparlåga i Sverige och stora delar av supportrarna har inte mycket gott att säga.

Själv fick jag ett mindre sammanbrott under hemmamatchen mot polska Cracovia under fjolåret. Tre deppiga perioder mynnade då ut i den här krönikan:

Strömberg: ”CHL är ett mörker och jag lider med alla inblandade”

Det finns alltjämt ett gäng saker att tycka mindre bra om med Europaäventyret. På minuskontot sorterar vi bland annat in vad vi kan kalla spelstilen hos vissa av de mindre spelskickliga lagen – det gäller minst sagt att hålla blicken uppe på isen.

Att det nya upplägget till en början verkade ungefär lika glasklart som statsskicket i Sydsudan bidrog inte heller till extra hype. Kollega Solveig höll på att få en stroke när hon skulle liverapportera lottningen på ett begripligt sätt.

Men man ska inte vara sämre än att man ger allt en ny chans och nu står vi här igen, redo att göra ett nytt försök med CHL.

Hur man än vrider och vänder på det är det roligare med tävlingsmatcher än försäsong och en titel står faktiskt på spel.

I grund och botten är ju också tanken med turneringen bra. Det är klart att det kittlar lite att se FBK mäta sig med övriga topplag i Europa och visst kan det vara kul att se ett och annat sämre gäng få storstryk längs vägen.

Färjestads chanser att gå långt borde vara goda om man väljer att satsa helhjärtat. Sex gånger har också svenska lag tagit hem titeln, senast Rögle säsongen 2021/22.

En final kanske skulle kunna lyfta intresset i Karlstad och FBK har alla möjligheter att ta sig dit.

Förra året haglade skadorna i truppen och många supportrar kände nästan en lättnad när CHL-resan tog slut i åttondelen. Får man vara lite friskare i år finns helt klart potentialen att konkurrera på två fronter och jag känner mig ganska säker på att en titeljakt värderas högt av Tomas Mitell.

Man kan och får såklart tycka vad man vill om CHL, men nu är vi här igen och jag väljer - tro det eller ej - att se glaset som halvfullt på förhand.

Stavanger Oilers vs Färjestad BK – visa vad ni går för!

Läs mer inför CHL-premiären:

Stjärntrion får chansen igen – så ställer FBK upp i premiärenMotståndarnas dom: Så ser lagen på FärjestadNya powerplayreglerna öppnar upp för ”Lilliz”: ”Då har man drömläge”

Artikeltaggar

CHLEuropaFärjestad BK HerrIshockeyKarlstadRögle BKSportStavanger OilersSydsudanTomas MitellTurneringar