Hoppa till huvudinnehållet

Snart anländer kungaparet till Karlstad – här är hela programmet

Publicerad:
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besöker snart Värmland.
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besöker snart Värmland. Foto: Johan Nilsson/TT

På torsdag nästa vecka är det dags för kungaparets besök i Värmland, det sista under jubileumsturnén genom landet.

Besöket är till stor del publikt och kommer att vara på flera platser i Karlstad.

– Det här är en chans för alla värmlänningar att verkligen komma nära kungaparet, säger landshövding Georg Andrén.

Det är förväntansfulla representanter för länsstyrelsen, Region Värmland och Karlstads kommun som presenterar programmet för Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvias jubileumsbesök i Värmland för att fira 50 år på tronen.

– Kungaparet kommer till oss den 7 september, nästan exakt 50 år sedan han tillträdde tronen den 15 september 1973. Det är det sista besöket till landets 21 län och det ger värmlänningarna en chans att vara med i firandet och komma dem nära. Det ska bli fantastiskt roligt tycker vi, säger Georg Andrén, landshövding i Värmland.

Han poängterar att besöket ska spegla hela Värmland men att programmet äger rum i residensstaden Karlstad.

– Vi är oerhört stolta att de besöker oss och att vi kan visa upp ett antal centrala platser. Och så hoppas vi att Karlstad visar sig från sin allra soligaste sida, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Inleder på CSK

Dagen inleds med ett besök på Centralsjukhuset.

– Jag har förstått att Kungen har ett stort intresse för träbyggnation så det känns roligt att vi kan visa en utställning om bygget av Nya CSK, där första etappen - mottagningshuset - byggs helt i en träkonstruktion. Det är helt unikt i Sverige, säger Åsa Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Utställningen om Nya CSK och framtidens vård kommer så småningom bli publik på en plats i Centralsjukhuset för alla att ta del av.

Besöket fortsätter sedan till Almentorget där en scenisk framställning av Karlstads historia tar plats i samarbete med Värmlandsarkiv och i regi av Olle Nilsson.

Det blir en promenad genom Residensparken med musikkår för lunch i residenset med ett 50-tal inbjudna gäster.

Programmet är satt för kungaparets besök i Värmland. Det presenterades på onsdagen av Åsa Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, landshövding Georg Andrén och Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad.
Programmet är satt för kungaparets besök i Värmland. Det presenterades på onsdagen av Åsa Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, landshövding Georg Andrén och Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad. Foto: Helena Karlsson

– De inbjudna kommer från alla 16 kommuner, regionen, länsstyrelsen, näringslivet och kulturlivet. Menyn blir den framtagna Värmlandsmåltiden, det dukas med linne från Klässbols linneväveri och serveras ett framtaget jubileumskaffe från Löfbergs - som båda är hovleverantörer, säger Georg Andrén.

Värmlands nations kör från Uppsala står för underhållningen under lunchen. Och det kommer finnas en fotoutställning på plats med inskickade minnesbilder av värmlänningar från tidigare kungabesök.

– En av dem, Cecilia Ericzon, har en särskild historia kring det så hon kommer vara på plats. Det kan bli ett fint samtal kring det minnet, säger Linda Larsson.

Skänker en bänk

Därefter beger sig kungaparet till Stora torget via Solastatyn. Där finns en scen uppbyggd och en minnesgåva av besöket ska överlämnas.

– Det är norska Vestre, som har sin tillverkning i Torsby, som tagit fram en parkbänk helt i fossilfritt stål designad av Emma Olbers. Det är världens första och signalerar att Värmland har skogen, vattnet och stålet för hållbar produktion för framtiden, säger Georg Andrén.

Bänken kommer sedan att placeras i Residensparken.

På torget kommer kungaparet även få en delikatesskorg med smaker från Värmland. Det kommer också finnas möjlighet för allmänheten att smaka och köpa produkter från Värmland.

Därefter går promenaden vidare till domkyrkan där det blir ett kulturprogram med Värmlandsoperan, Västanå teater, Ismael Ataria och Selmas systrar.

– Det kommer att finnas 400 biljetter till programmet i Domkyrkan som man kan boka via Scalateatern. De släpps 10.00 på torsdag 31 augusti och är helt gratis. Så det är först till kvarn som gäller, säger Ulrika Lassing på Karlstads kommun, som är en del av arbetsgruppen inför besöket.

Det kommer också att webbsändas via Glimt tv så fler kan ta del av det.

Förhöjd säkerhet

Vi har ett förhöjt säkerhetsläge i Sverige, har det påverkat programmet?

– Vi har inte behövt tänka om, men behövt tänka. Det program som togs fram från början kan genomföras i nära dialog med Säpo, polisen och hovet. Det är viktigt, och säkert, att genomföra det här så tillgängligt som möjligt, säger Georg Andrén.

– Det är en folkfest kungaparet vill ha så det är vår utgångspunkt och hoppas att alla värmlänningar också vill bidra till det, säger Åsa Johansson.

Som sista län ut kan ni slå på stora trumman - kommer det att märkas extra mycket?

– Det är vårt mål! Det är roligt att vara sist ut och besöket kommer att göra avtryck, säger Georg Andrén.

Kungen 50 år på tronen

Program med hålltider och publikplatser

10.10 Besök på Centralsjukhuset i Karlstad

10.45 Scenisk framställning av Karlstads historia vid Almentorget

11.15 Promenad genom Residensparken

11.45 Jubileumslunch på Residenset

14.00 Promenad till Stora torget

14.15 Besök på Stora torget och överlämning av minnesgåva

15.00 Jubileumsprogram i Domkyrkan inklusive tal av H.M. Konungen

Bästa möjliga tillfälle att se kungaparet gör det lättast när Kungen och Drottningen besöker Almentorget, när de promenerar i Residensparken, vid ceremonin på Stora torget samt i Domkyrkan. Ta gärna med en svensk flagga.

Du kan boka din kostnadsfria biljett till jubileumsprogrammet i Domkyrkan via Scalateatern. De cirka 400 biljetterna släpps 10.00 torsdag 31 augusti, så först till kvarn!

Kungaparet till Karlstad – då satsar kommunen: ”En rejäl summa”

Artikeltaggar

Åsa JohanssonCarl XVI GustafCentralsjukhuset i KarlstadGeorg AndrénHistoriaKarlstadKommunstyrelsenKungligheterLinda LarssonLöfbergsSamhälleScalateaternSocialdemokraternaStora torgetUtställningarVärmlands länVestre

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.