Hoppa till huvudinnehållet

Politiskt bråk efter knivattacken – krav ställs på Linda Larsson: ”Inte någon chock”

Publicerad:
Under tisdagskvällen bröt storbråket ut i centrala Karlstad.
Under tisdagskvällen bröt storbråket ut i centrala Karlstad. Foto: lisa olaison nwt

Robin Lennartsson (SD) chockas inte av tisdagskvällens knivattack och vill se kraftfullare åtgärder från styret i Karlstad.

– Våra idéer förkastas både från höger och vänster, säger han.

Men kommunalrådet Linda Larsson (S) tycker han spär på oron i onödan.

– Det är obefogat.

Det var under tisdagskvällen som storbråket i centrala Karlstad bröt ut där en man i 20-årsåldern blev skuren i ansiktet och en okänd man flydde från platsen.

– Det kommer inte som någon chock att det blir alltmer frekvent att det här sakerna sker, säger Robin Lennartsson, oppositionspolitiker i Karlstad, om händelsen.

Han vill att kommunen ska göra mer.

– Framför allt nu, när man ser tillbaka på de här händelserna i sommar, så är det ett komplext läge som urartat. Det absolut bästa vore om vi la all politisk strid åt sidan och satt oss ner och bestämmer oss för: Nu agerar vi så här.

Robin Lennartsson (SD) vill se mer åtgärder från kommunstyret.
Robin Lennartsson (SD) vill se mer åtgärder från kommunstyret. Foto: Viktor Sunnemark

Under de senaste månaderna har flera uppmärksammade brottsliga händelser ägt rum i Karlstad, som Robin Lennartsson hänvisar till. Till exempel skottlossning i centrala Karlstad och på Kronoparken.

– Vi har försökt lägga fram motioner och förslag, men våra idéer förkastas från både höger och vänster. Inget parti tar oss på allvar för att hitta samarbetsytor.

Vad är det du vill ska göras, konkret?

– Uppmana till fler övervakningskameror. De vi har räcker inte, en eller två kommer inte göra någon som helst skillnad. Sedan borde vi mer kraftfullt gå ut via kommunens kanaler och säga att vi satt upp dem.

– Det skulle vara gynnsamt att starkt påvisa att vi har kameror, här kan du känna dig trygg.

”Det är jättetråkigt om nya studenter får det här som första intryck i Karlstad”, säger Linda Larsson.
”Det är jättetråkigt om nya studenter får det här som första intryck i Karlstad”, säger Linda Larsson. Foto: Tommy Pedersen

Linda Larsson är upprörd över tisdagens händelse.

– Det är jättetråkigt om nya studenter får det här som första intryck i Karlstad, säger hon och fortsätter:

– Men det är ännu inte klarlagt vad som hänt. Vi får se vad polisen kommer fram till. Våra kameror kan också ha fångat upp det.

Däremot tycker hon att SD:s retorik är onödig.

– Jag tycker att hans (Robin Lennartsson) retorik spär på en oro. Det är obefogat. Det finns inget som tyder på att de här händelserna är länkade med varandra.

Linda Larsson vill också betona att kommunen gör mycket för att stävja utvecklingen.

– Vi har sagt det förut och jag säger det igen. Vi har en god relation och dialog med både polis och trygghetscenter. Vi har upparbetade rutiner och tidigt förebyggande arbete med socialtjänst. Så sent som i går hade vi ett samtal om hur vi ska få studenter att känna sig trygga under nollning.

Hur ser du på SD:s utspel om kameror?

– Det får man ha dialog om med de aktörerna som finns, om var de gör bäst nytta. Men det finns ingen anledning att berätta var kamerorna finns. Kameror är väldigt bra när man ska klara upp brott. Men även ”buset” lär sig och då flyttar de till platser där kameror inte finns. Det är bra om vi fångar ”buset” på film.

”Slagsmål mellan två berusade personer efter krogen är en sak, men nu har våldet tagit en ny skepnad”, säger Niklas Wikström.
”Slagsmål mellan två berusade personer efter krogen är en sak, men nu har våldet tagit en ny skepnad”, säger Niklas Wikström. Foto: Joachim Lagercrantz

Oppositionspolitikern Niklas Wikström (L) kräver också åtgärder från Linda Larsson.

– Slagsmål mellan två berusade personer efter krogen är en sak, men nu har våldet tagit en ny skepnad. Det här är raskt på väg åt helt fel håll. Jag har skrivit en interpellation och vill att kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson agerar snabbt nu, säger han i ett pressmeddelande.

Krismöte efter tisdagskvällens knivattack i centrala Karlstad: ”Vi tar hand om våra studenter”Studenterna efter knivbråket: ”Vem fan gör något sånt?”

Artikeltaggar

ÅtgärderBrott, lag och rättKarlstadKrogarKronoparkenLinda LarssonNiklas WikströmOroligheterRobin LennartssonSlagsmålSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.