Hoppa till huvudinnehållet

De utländska reseföretagen svarar på kritiken: ”Behövs mer kontroll”

Publicerad:
Träd som fällts och stenar som flyttats i Natura 2000-området i Glaskogen.
Träd som fällts och stenar som flyttats i Natura 2000-området i Glaskogen. Foto: Stiftelsen Glaskogen

Överexploatering i Glaskogen, och i Dammarna specifikt, är ett växande problem.

Rucksack Reisen och K-jak, baserade i Tyskland respektive Nederländerna, är två av företagen som organiserar resor till reservatet.

– Det speciella med våra resor i Glaskogen är att det alltid är en guide med som håller ihop gruppen och har koll på vad som händer, säger Rucksack Reisens ena vd Stephan över telefon från kontoret i Tyskland.

Detta, menar han, skiljer dem från andra företag som inte har guidade turer, utan som skickar iväg grupper på eget bevåg, och kanotuthyrningsfirmor som hyr ut till enskilda besökare.

NWT Glaskogen
NWT Glaskogen Foto: Tommy Andersson

Oerfarna - eller bryr sig inte

Överexploateringen, menar han, började redan för omkring tio år sedan.

– Då började fler företag få upp ögonen för Glaskogen och all den infrastruktur som finns för friluftsliv. Och de senaste åren har det kanske blivit lite för mycket folk.

Problemet, anser han, är att vissa grupper och individer är oerfarna när det gäller friluftsliv och inte vet hur man beter sig i ett naturreservat. Andra bryr sig helt enkelt inte.

– Någon har kanske sett nån överlevnadsvideo på Youtube om hur man hugger ner ett träd med yxa och vill testa och struntar i vad reglerna säger.

Har ert företag en dialog med myndigheter och Stiftelsen Glaskogen?

– Ja, självklart. Vi har ett möte varje höst med stiftelsen, och vi har även kontakt via mail. Det har alla företag som är aktiva i Glaskogen och vi diskuterar även lösningar, för det är ju såklart ingen som vill att reservatet ska förstöras. Det blir ju ingen bra upplevelse för våra kunder heller.

Stephen Grimoni.
Stephen Grimoni.

”Ingen lekplats”

Han har själv vandrat och paddlat i Glaskogen sedan 80-talet.

– Vi vill att det ska fortsätta vara en plats för de som uppskattar värdet, och inte bara en lekplats för folk som inte vet vad de gör.

Men lösningen, tror Stephan, ligger inte i att diskutera mer.

– Som jag ser det är det upp till stiftelsen och myndigheterna att agera. Att skicka mail och ha möten, det blir bara prat om du frågar mig.

Att gå ut med mer information till gästerna är inte heller lönt, anser han.

– Det finns information i hela Glaskogen, vid varenda vindskydd och på alla hemsidor. De som missköter sig vet vad som gäller, men de gör otillåtna saker ändå. De kommer till Sverige för att de vill göra upp en lägereld, och det kommer de göra även om det är eldningsförbud.

Överexploatering i Dammarna.
Överexploatering i Dammarna. Foto: Stiftelsen Glaskogen

Borde straffas

Han anser att den som missköter sig borde straffas.

– För tillfället får det inga som helst konsekvenser att bryta reglerna. Men får man till exempel en böter och det sprider sig att det finns en risk för böter tror jag att problemen skulle försvinna.

En lösning som han medger är tämligen ”osvensk”.

– Jag vet att svenskar inte gillar att vara hårda och hoppas att folk ska sköta sig, men det funkar inte alltid. Informationen finns där, det hjälper inte att sprida den om och om igen.

Bas Heres.
Bas Heres.

”Sprider ut oss”

Bas Heres på det holländska företaget K-Jak anordnar turer i Glaskogen sedan tio år, och har just kommit tillbaka hem från högsäsongen i Sverige. K-Jak har ett basläger i Gängene, varifrån de utgår med turer både i och utanför naturreservatet.

– Vi har omkring 20 personer i veckan som paddlar i Glaskogen, och de delas upp i mindre sällskap så att vi sprider ut oss mer i reservatet, berättar han.

Finns det en guide med på resan?

– Turerna är självguidade, men det är mitt jobb att se till att alla har fått instruktioner om säkerhet och information om allemansrätten och det lägger vi mycket tid på.

Lokala myndigheter och Stiftelsen Glaskogen upplever att delar av reservatet är överexploaterat, med nedskräpning, hög musik och till och med fällda träd. Vad tänker du om det?

– Det är hjärtekrossande. Och det är ju väldigt svårt att veta vilka som gör det. Jag har till exempel hört från stiftelsen att under pandemin var det många svenska turister som gav sig ut i naturen utan att vara särskilt välinformerade.

”Behövs mer kontroll”

Själv anser han att de gör allt de kan för att informera sina gäster om reglerna som gäller.

– Vi ber alla att noggrant läsa igenom det häfte om regler och föreskrifter som vi ger dem innan de får några fler instruktioner och vi lägger mycket energi på att betona att man ska se men inte synas, höra men inte höras.

Vad borde göras för att lösa problemen tycker du?

– Jag tror mycket på att sprida ut folk så det inte blir några stora grupper. Sedan kanske det vore bra med en slags skogvaktare som kan vara mer närvarande och se till att folk sköter sig.

Ni skickar omkring 300 personer till Glaskogen varje sommar, tror du inte att det finns en risk med att sprida ut folk på olika platser utan en guide?

– Det finns alltid en risk att någon enstaka kommer bete sig illa, men samtidigt blir det ju dumt att skapa regler för alla de som sköter sig för att en person förstör. Men kanske behövs mer kontroll, inte bara gällande vårt företag men för alla som är aktiva i Glaskogen, säger Bas Heres.

Läs mer om Glaskogen:

Artikeltaggar

BöterDammarDjur och naturGlaskogenNaturreservatStiftelserTysklandYoutube

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.