Hoppa till huvudinnehållet

Selma Lagerlöfs skräckromantiska berättelse blir gotisk opera: ”Storyn har allt”

Publicerad:
Arbetet med att göra modern, gotisk opera av Selma Lagerlöfs ”Herr Arnes penningar” har pågått i ett år. Peter Nordahl skriver musiken och Sara Bergmark Elfgren librettot.
Arbetet med att göra modern, gotisk opera av Selma Lagerlöfs ”Herr Arnes penningar” har pågått i ett år. Peter Nordahl skriver musiken och Sara Bergmark Elfgren librettot. Foto: Myrra Malmberg

Nu blir Selma Lagerlöfs ”Herr Arnes penningar” en modern, gotisk opera.

Förbannelse, kärlek, död och passion är huvudingredienser när dramat får nytt liv på Folkoperan i Stockholm.

NWT pratar med värmlänningen Peter Nordahl som nu skriver sin första opera.

Under ledning av Sir Archie rånmördar en grupp legoknektar från Skottland den rike prästen herr Arne och hans familj och tjänstefolk. Soldaterna bränner ner prästgården och i tron om att dådet saknar vittnen beger sig soldaterna med sitt byte till västkusten och Marstrand för att invänta islossningen och med den hemfärden.

Men en av herr Arnes döttrar – Elsalill – överlever överfallet.

Den utblottade Elsalill hamnar – precis som legoknektarna – i Marstrand och utan att känna igen Sir Archie från illdådet blir hon våldsamt förälskad i honom. Men Elsalills mördade syster hemsöker henne hämndlystet och sanningen kommer ikapp kärleksparet.

– Vi har valt att fokusera på det psykologiska. Det spöklika. Hela grejen är superspännande, berättar Peter Nordahl som komponerar musiken till operan.

– Storyn har allt – spänning och död, hjärta och smärta.

Värmlänningen Peter Nordahl är kompositör och dirigent och har under de senaste åren arbetat med bland andra Sven-Bertil Taube, Miss Li, Stina Ekblad och Håkan Hellström. Han Guldbaggenominerades för filmmusiken till ”Monica Z” och kommer till Karlstad i veckan som dirigent för en konsert där Tomas Ledin möter Wermlandsoperans orkester.

Han har arbetat med musiken till ”Herr Arnes penningar” – hans första opera – under ett års tid.

– Det första jag gjorde var att tillbringa en vecka i Marstrand. För att hitta naturen i berättelsen, känna in landskapet. Handlingen tilldrar sig på vintern – isen ligger tjock, det är kargt och kusligt.

”Herr Arnes penningar” tilldrar sig på 1500-talet. De skotska soldaterna kämpar mot norrmännen på den svenske kungens sida, men hamnar i onåd och tvingas fly tillbaka till Skottland. Det är på väg mot kusten och sjöfarten de utför våldsdådet mot herr Arne.

– Men det vilar en förbannelse över ogärningsmän som stjäl från kyrkan – isen kommer inte att lossna, den kommer att ligga kvar tills de är fångade, fortsätter Peter Nordahl.

Det är en mastig berättelse han klär i musik. Det övernaturliga möter isande vintervindar och passionerad förälskelse möter ond, bråd död.

– Stämningen är stram, obehaglig. Rent musikaliskt finns det mycket att inspireras av, säger Peter Nordahl begeistrat och berättar om upplägget.

– Vår tagning av berättelsen blir avskalad, många karaktärer från boken är inte med. Operan kretsar kring de tre huvudpersonerna. De två systrarna – den ena Elsalill och den andra en vålnad – och Sir Archie. Det blir ett triangeldrama.

Tidigare har Peter Nordahl bland annat gjort flera album och turnéer  tillsammans med Sven-Bertil Taube.
Tidigare har Peter Nordahl bland annat gjort flera album och turnéer tillsammans med Sven-Bertil Taube. Foto: Carl Edlom

Inspirerad av Stephen Sondheim

Selma Lagerlöf skrev berättelsen i början av 1900-talet. Historien har visat sig slitstark – den har filmatiserats flera gånger och redan på 50-talet skrevs en opera utifrån boken. Operan gjordes ursprungligen för radio och sattes upp av Göteborgsoperan för några år sedan.

– Nutida och romantisk, fortsätter Peter Nordahl när han ombeds beskriva musiken som han skrivit under året.

– Jag är väldigt förtjust i och inspirerad av den musikaliska traditionen som Stephen Sondheim mejslade fram.

Amerikanen Stephen Sondheim skrev musikaler som ”Sweeney Todd” och ”Into The Woods”.

– Selma Lagerlöf var snabb i sitt berättande, det tycker jag ska prägla vår opera också. Det ska finnas ett framåtdriv i text och musik hela tiden.

Librettot skrivs av författaren och dramatikern Sara Bergmark Elfgren som bland annat skrivit romaner, barnböcker och VR-spel. Hon skrev även manuset till den Kristallen-prisade tv-serien ”Deg”.

”Herr Arnes penningar” blir Sara Bergmark Elfgrens andra dramatisering av ett Selma Lagerlöf-verk. Hon debuterade som författare 2011 med fantasyromanen ”Cirkeln”, som  Augustprisnominerades i ungdomsbokskategorin. Boken har även filmatiserats.
”Herr Arnes penningar” blir Sara Bergmark Elfgrens andra dramatisering av ett Selma Lagerlöf-verk. Hon debuterade som författare 2011 med fantasyromanen ”Cirkeln”, som Augustprisnominerades i ungdomsbokskategorin. Boken har även filmatiserats. Foto: Myrra Malmberg

Det här bli hennes första operatext, men hennes andra Selma Lagerlöf-dramatisering. Tidigare har hon gjort ”Bortbytingen” som hyllades av kritikerna när den sattes upp på Dramaten för några år sedan. Regisserade ”Bortbytingen” gjorde Tobias Theorell som även svarar för regi av ”Herr Arnes penningar”.

– ”Bortbytingen” blev en enorm succé. Inte minst då den lyckades vända sig till en något yngre publik, förklarar Peter Nordahl.

– Så en idé om att göra ytterligare ett Selma-verk föddes och Sara valde då ”Herr Arnes penningar”.

Regissören Tobias Theorell tände på idén och när han blev konstnärlig ledare på Folkoperan i Stockholm förvandlades projektet till en opera. Dirigent är Henrik Schaefer som tidigare varit chefsdirigent vid Wermlandoperan.

– Både jag och Sara kommer från en mer populärkulturell bakgrund, så det är en modig satsning, tycker Peter Nordahl.

– Det ska bli spännande att se den här berättelsen växa fram.

”Herr Arnes penningar” får premiär på Folkoperan i Stockholm i september 2024. Peter Nordahl och Tomas Ledin möter Wermlandsoperan den 2 september i Karlstad CCC. En intervju med Nordahl och Ledin hittar du här:

Tomas Ledin i känslosamt samarbete med värmländska Peter: ”Extremt emotionellt”Värmlänningen Peter Nordahl tar Tomas Ledin till Karlstad: ”Utmanat mig”

Peter Nordahl inför konserten med Tomas Ledin och Wermland Operas orkester:

– Musik med orkester är väldigt organiskt, varje sammanhang blir unikt. Vi spelade med Göteborgssymfonikerna i Scandinavium här om dagen och nu väntar Wermlandsoperans orkester. Innehållet i konserterna är det samma, men utförandet varierar – varje orkester har sin personlighet, både vad gäller styrkor och svagheter. Wermlandsoperans orkester är till exempel mindre än Göteborgssymfonikerna vilket skapar en större täthet och råhet som är svår att skapa med en större orkester.

Artikeltaggar

BerättelserDramatenFolkoperanGöteborgs SymfonikerGöteborgsoperanGuldbaggenHåkan HellströmHerr Arnes penningarHistoriaKändisarKarlstad CCCKonserterMarstrandMiss LiMonica ZMusikMusikalerNöje/KulturOperaPeter NordahlSara Bergmark ElfgrenSelma LagerlöfSkottlandStephen SondheimStina EkbladStockholmSven-Bertil TaubeSweeney ToddTobias TheorellTomas LedinWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.