Hoppa till huvudinnehållet

Inhopp i 500-hästars Porsche kan leda till storsatsning i USA: ”Hade varit jättekul”

Publicerad:
Mikaela Åhlin-Kottulinsky är klar för comeback i Porsche Carrera Cup. Hon kör för Joel Christofferssons team JC Raceteknik i Kil. Bilen visades upp på Nöjesfabriken på tisdagen.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky är klar för comeback i Porsche Carrera Cup. Hon kör för Joel Christofferssons team JC Raceteknik i Kil. Bilen visades upp på Nöjesfabriken på tisdagen. Foto: Helena Karlsson

Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Joel Christoffersson avslöjade sitt nya samarbete i samband med tisdagens presskonferens inför Motorsportsalongen i Karlstad.

Inhopp i Porschecupen kan leda till stor rallycrossatsning i USA 2024.

En Porsche 911 GT3 Cup på drygt 500 hästar fanns på plats i Nöjesfabriken, där första upplagan av Motorsportsalongen ska äga rum den 25 november.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky ska köra fartmonstret för framgångsrika Kilsteamet JC Raceteknik i säsongens två sista deltävlingar av Porsche Carrera Cup Scandinavia i norska Rudskogen den 8–9 september och Mantorp den 22–23 september.

– Det känns jätteroligt och är en bra serie med tuff konkurrens. Vi gjorde ett test förra hösten och då tyckte jag det kändes bra, säger Mikaela, som gjorde segrande inhopp i fjol i en GT4-Porsche i Sprintchallenge.

– Det här blir ett steg uppåt.

Redan 2012 körde hon en säsong i serien, och har nu förberett sig med test på Gelleråsen. Första starten skulle egentligen ha skett på Karlskogabanan den 18–19 augusti, men krockade med rallycross.

Den Karlstadsboende 30-åringen från Hammarö är skolad inom racingen och har många fina meriter. Hon är den första och hittills enda kvinnan som vunnit race i STCC. Dessutom har hon nått prispallar i såväl Extreme E som rallycross. Senast för någon vecka sedan knep hon bronset under debutsäsongen i elektriska EM-klassen RX2e.

Mikaela och Joel Christofferssons vägar har korsats många gånger.

– Första gången han var min mekaniker var när jag var tolv. Han har varit coach till mig när jag kört racing i Tyskland, och jag åkte rallycross för honom förra året.

Samarbetet kan leda till rallycross i USA för Mikaela Åhlin-Kottulinsky.
Samarbetet kan leda till rallycross i USA för Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Foto: Helena Karlsson

JC Raceteknik har inriktat sig på rally och rallycross, med bland annat flera VM-titlar, och adderar nu racing till verksamheten.

– Vi har haft planen länge att köra Porsche i år. Tyvärr har det varit problem med ekonomin, men nu har vi fått en budget för att köra de två sista racen med Mikaela som förare. Planen är att försöka få till en full satsning till 2024.

– Klart vi tittar på 2024, säger Mikaela.

JC Raceteknik satsar stort på Nitro rallycross i USA, med fyra elbilar.

– Vi började i fjol och kommer fortsätta. Efter tre race ligger vi tvåa, trea och fyra och leder teammästerskapet. Vi vann i fjol med Robin Larsson och Bakkerud, berättar Joel Christoffersson.

Där kanske du vill ha Mikaela?

– Ja, det vet man aldrig, säger Joel och ler finurligt.

Hon hakar på direkt.

– Ja, absolut. Gärna. Det hade varit jättekul. Jag tar alla möjligheter med bra team och bra möjligheter. Men vi tar 23 först och sen får vi sätta oss ner och se vad 24 kan erbjuda.

Nu väntar några hektiska veckor. Mellan Porscheracen ska Åhlin-Kottulinsky klämma in näst sista deltävlingen i Extreme E, där hon och Johan Kristoffersson ligger tvåa. Loppen går på en än så länge hemlig plats i Sydamerika den 16–17 september.

– Det är väl 99 procent klart, men inte helt bekräftat. Jag har inte fått någon flygbiljett än.

– Vi ska fatta beslut om det först i styrelsen i Fia, men det löser vi, säger Anna Nordkvist, som är generalsekreterare i Svenska bilsportförbundet och vice president i Fia.

Mikaela-Åhlin Kottulinsky har ytterligare projekt på gång innan året är slut.

– Det är inte riktigt officiellt än.

Är det med Joel?

– Ja, nästan, säger han och båda skrattar.

– Det kommer vara full fart.

Drömmen gick i uppfyllelse – tog guld och brons i EM: ”Aldrig varit lyckligare”Kristoffersson och Åhlin-Kottulinskys dunderhelg – dubbelseger i Italien: ”Superbra”

Artikeltaggar

Extreme EGelleråsenJCJC RaceteknikJoel ChristofferssonKarlstadMikaela Åhlin-KottulinskyMotorsportRacingRallycrossSTCCTysklandUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.