Hoppa till huvudinnehållet

En dag i motorsportens tecken: ”Fantastiskt initiativ”

Publicerad:
Från vänster: Malin Lundberg, driftchef Nöjesfabriken, Anna Nordkvist, chef i Svenska bilsportförbundet och Fia, Suzanne Walfridson, arrangör Motorsportsalongen, Joel Christoffersson, JC Raceteknik, Mikaela Åhlin-Kottulinsky, tävlingsförare.
Från vänster: Malin Lundberg, driftchef Nöjesfabriken, Anna Nordkvist, chef i Svenska bilsportförbundet och Fia, Suzanne Walfridson, arrangör Motorsportsalongen, Joel Christoffersson, JC Raceteknik, Mikaela Åhlin-Kottulinsky, tävlingsförare. Foto: Helena Karlsson

Sveriges första stora mässa för motorsport laddar inför premiären i Karlstad den 25 november.

– Jättebra möjlighet för unga, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Stjärnan tillhörde de medverkande under tisdagens pressträff i Nöjesfabriken, där Motorsportsalongen, som NWT tidigare skrivit om, äger rum.

– Hela huset kommer vara dundermotorinfluerat, säger Nöjesfabrikens driftchef Malin Lundberg.

Mässan ska bli återkommande.

– Varje år i november har vi sagt. Jag tror det är en bra tid, att det är stilla i de flesta serier och man har chans att kolla på nästkommande år, säger arrangören Suzanne Walfridson.

Hittills är över 20 utställare anmälda, bland andra Rally Sweden, Finnskoga MK i Höljes, Svenska bilsportförbundet, Stjerneskolans linje för tävlingsmekaniker och Årjängs MK.

5000 är en siffra som nämns i besöksförhoppningen. Inträdet är gratis.

– Om inkluderande ska vara ett värdeord kan jag inte sätta en entré i dörren, att vissa kommer in men en hel familj kanske inte har råd. Det ska vara för alla, säger Walfridson.

Inkluderande är ett av mässans tre värdeord. De andra är Samverkan och återväxt.

– Fantastiskt initiativ. Superviktigt att vi supportar lokala föreningarna och bygger motorintresse, säger Anna Nordkvist, generalsekreterare Svenska bilsportförbundet och vice president i Fia.

– Värmland är verkligen Motorsportmecka, så jättekul att det ska vara här. Jag hade lyxen att ha föräldrar som varit i motorsporten, men det har inte alla. Det här är en jättebra möjlighet för unga att få kontakt med team och partners. Hoppas jag kan delta, men inte helt säkert, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Även personer som jobbar i depåerna behövs.

– Vi har stora problem i dag att få tag på mekaniker. Jättebra att få bjuda in dem och visa vad det är. Förhoppningsvis kan vi fånga dem, säger Joel Christoffersson i teamet JC Raceteknik.

Möjlighet att hitta utbildning finns också.

– Skolorna har visat jättestort intresse. När vi inte fyller på fordonslinjen på gymnasier kommer det inte ut några bra mekaniker. De måste in i leden tidigt. Och vi ska hitta grenarna där det inte krävs en förmögenhet eller kontakter, säger Suzanne Walfridson.

Jo, hon kommer från den kända motorsportsläkten. Pappa är Stig-Olov ”Stecka” Walfridson.

Artikeltaggar

Anna NordkvistÅrjängs kommunFinnskoga MotorklubbJC RaceteknikJoel ChristofferssonKarlstadMalin LundbergMässorMikaela Åhlin-KottulinskyMotorsportNöjesfabrikenSportStjerneskolanSvenska rallytVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.