Hoppa till huvudinnehållet

Brottsmisstänkte läkaren fortfarande försvunnen - rättegång ställdes in

Publicerad:
Läkaren är åtalad för grovt rattfylleri efter att ha kraschat in i en villaträdgård där bilen började brinna.
Läkaren är åtalad för grovt rattfylleri efter att ha kraschat in i en villaträdgård där bilen började brinna. Foto: Polisen

Läkaren försvann spårlöst och övergav sina patienter.

I sista stund ställdes tisdagens rättegång mot honom in - efter att tingsrätten inte lyckats få kontakt med honom i tid.

”Jag befinner mig utomlands och kan därför inte delta i dagens förhandling” skriver läkaren i ett mejl skickat tre timmar innan förhandlingsstart.

Det har gått ett år sedan patienterna till läkaren på den välkända läkarmottagningen i centrala Karlstad upptäckte att de inte längre kunde få kontakt med sin läkare.

Han hade utan att meddela dem slagit igen sin praktik - trots att flera av patienterna betalat honom tusentals kronor för att genomföra regelbundna urin- eller blodprover under en lagstadgad period för att få tillbaka sina körkort från Transportstyrelsen, vilket NWT rapporterat om i flera tidigare artiklar.

– Jag får inte svar någonstans så i mina ögon är han inte vatten värd, han är ett kräk, sa patienten Viktor Andersson, 31, till NWT.

Patienten Viktor Andersson, 31, är mycket kritisk till läkarens agerande.
Patienten Viktor Andersson, 31, är mycket kritisk till läkarens agerande. Foto: Lisa Olaison

Tvingades ställa in

Samtidigt var den erfarne läkaren, med mer än 20 år i yrket, misstänkt för grovt rattfylleri efter att han kraschade med bil in i en villaträdgård i Billingsfors i Dalsland i oktober 2021. Händelsen, som skedde efter en alkoholfylld hummerfest i Grebbestad, slutade med att bilen hamnade på taket och började brinna.

Rättegången mot läkaren, där han stod åtalad för grovt rattfylleri och våldsamt motstånd, var planerad till tisdag eftermiddag.

Men i sista stund tvingades Värmlands tingsrätt ställa in förhandlingen.

Anledningen var att de inte lyckats få kontakt med läkaren trots att kallelsen skickades till honom redan i juni i år.

”Befinner mig utomlands”

Inte heller frivården, som fått i uppdrag att göra en särskild personutredning av honom som grund för vilken typ av straff han skulle kunna dömas till, har lyckats få tag på den försvunne läkaren.

”Då XX inte kommit på de två kallelser som gått ut till honom kan inte frivården göra den bedömningen och därmed saknas det förutsättningar för en frivårdande påföljd. XX har inte heller självmant kontaktat frivården eller meddelat förhinder.” skriver myndigheten i sin rapport.

På tisdag förmiddag - tre timmar innan den planerade rättegången mot honom skulle börja - hörde läkaren dock av sig till tingsrätten.

”Jag har dock inte mottagit sådan kallelse. Jag befinner mig utomlands och kan därför inte delta i dagens förhandling, ber därför om att denna sluts upp och att jag kallas per mail på denna adress när datum för ny förhandling föreligger.” skriver han i ett mejl.

Läkaren har i tidigare förhör nekat till grovt rattfylleri och sagt att det var en okänd man som körde bilen, han har erkänt våldsamt motstånd.

I nuläget finns inte något nytt datum för rättegång utsatt.

Anlitades av Region Värmland

I samband med att läkaren slog igen sin praktik var ett stort antal av hans patienter i kontakt med Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

”lnringaren behöver ha kontakt. Vill anmäla att läkaren bara försvunnit utan att höra av sig. Vill också ha pengar tillbaka då han har betalat för tjänster som inte fullt ut är genomförda.” uppgav en patient.

”Inringare beskriver att hon har varit patient hos samma läkare sedan 2015 men under sommaren -22 ska läkaren och hans praktik ha gått upp i rök utan någon info om att kliniken skulle upphöra och det går inte att få kontakt med läkaren. Inringaren behöver få tag på sina journaler men har inte lyckats få tag på läkaren och undrar om IVO har dem.” uppgav en annan.

Efter att läkaren försvann var han under en period i början av året anlitad som hyrläkare åt Region Värmland.

NWT Krim: Brottsmisstänkt läkare försvann spårlöstLäkaren hjälpte patienter med missbruksproblem – åtalas för grovt rattfylleriSkandalläkare försvann spårlöst och övergav patienter – läs hela granskningen

Artikeltaggar

ÅtalBillingsforsBrott, lag och rättDalslandIvoKarlstadRättegångarRattfylleriRegion VärmlandSjukvårdSkandalläkarenTransportstyrelsenVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.