Hoppa till huvudinnehållet

Vilka är det som tjänar på elbilarna?

Publicerad:
Vad ska vi då med laddstolparna till, skriver Rune Jakobsson.
Vad ska vi då med laddstolparna till, skriver Rune Jakobsson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Som konsumenter får vi i stort sett betala många pengar för en förändring som vi inte vet om det är rätt för framtiden, skriver Rune Jakobsson.

Det talas mycket om att elbilarna måste vi ha för miljön, men är det hela sanningen? Som konsumenter får vi i stort sett betala många pengar för en förändring som vi inte vet om det är rätt för framtiden. Försäljarna ser ju till att just deras tillbehör fodras för att allt ska fungera. Det kanske börjar med laddkablar, men när vi ser till allt så blir det betydligt mer.

Hade det varit vår miljö som betytt mycket, då hade väl bilarna byggas så de går att konvertera till vätgas. Nej fortfarande så ligger ekonomiska vinningar bakom det mesta. Det är väl inte fel, men var finns gränserna för det invanda?

Får tillverkarna tag i komponenter då borde det väl vara betydligt enklare att bygga batteridrivna bilar än kolvmotordrivna bilar. Om man tänkte på miljön borde kanske smörjkopparna införas igen för att minska slitaget. Det är väl inte så många som minns längre i vårt slit och släng-samhälle.

Så skriver du en debattartikel

Ja, om vi tänker till lite så är det väl så att det är ekonomin i kort perspektiv som är lättast för oss att se. Att använda bilarna mindre och frakta på järnväg är givetvis bäst för miljön. Kanske tillverka bilar som håller betydligt längre. Men hur ska då de som är vana vid bilens inkomster klara sig?

Skatter och arbetstillfällen nämns gärna när det gäller att åka bil. Men jag har inte hört så många som tycker att vi ska arbeta för att ha något att göra. Med sunt förnuft så borde ju behovet av det vi gör vara viktigast. Ska vi då satsa på framtiden med att se till att tillverka grejer som våra beslutsfattare tycker, utan tanke på deras underlag. Kanske lobbyisterna gnuggar händerna nu.

Om 10-15 år ska det väl vara vätgasdrivna bilar som också ger arbetstillfällen och är bättre för miljön. Vad ska vi då med laddstolparna till? Kanske likt våra trådtelefoner.

Rune Jakobsson

Artikeltaggar

DrivmedelElbilarFordonKlimatMiljöTrafikVätgas