Hoppa till huvudinnehållet

Varulvar och diktare möts när samtidskonsten flyttar in på stadsbiblioteket

Publicerad:
Åtta konstnärer har flyttat in nyskapade verk på Stadsbiblioteket i Karlstad. Martin Eltermann, Grums, har gjort en portal som fått titeln ”Solen oföränderlig”.
Åtta konstnärer har flyttat in nyskapade verk på Stadsbiblioteket i Karlstad. Martin Eltermann, Grums, har gjort en portal som fått titeln ”Solen oföränderlig”. Foto: Lena Richardson

En varulv tronar ovanpå poesin och under böckerna om folkbildning står en färgglad portal. Nu har purfärsk samtidskonst flyttat in på Stadsbiblioteket i Karlstad.

– Det är ett jätteroligt projekt att vara med i. Jag älskar bibliotek! säger Martin Eltermann från Grums, en av åtta konstnärer i projektet.

Mellan böckerna om undervisningsväsen och språkvetenskap, under hyllan med böcker om folkbildning, står en liten skulptur i form av en portal.

– Folkbildning är ju bland det finaste vi har, konstaterar Martin Eltermann nöjt.

Han är konstnären bakom verket av färgglada pappersklossar, som han monterat på ett parkettgolv hopfogat av tändstickor.

Martin Eltermann lyfter på ett skyddande skal runt sitt verk. Det är gjort av papper som han färglagt med pennor och sedan format till kuber. Det står på ett golv där parkettstavarna består av tändstickor.
Martin Eltermann lyfter på ett skyddande skal runt sitt verk. Det är gjort av papper som han färglagt med pennor och sedan format till kuber. Det står på ett golv där parkettstavarna består av tändstickor. Foto: Lena Richardson

Portalen inbjuder till tankar om att gå igenom från en värld till en annan. Inom både film och litteratur finns det många sådana portaler: från science fiction-skildringar till Astrid Lindgrens Nils Karlsson-Pyssling, där ett enkelt ”killevippen” ger en pojke tillträde till en värld i annan skala.

– Jag tänker även på att det finns portalfigurer på biblioteket, som Vilhelm Moberg. Portalen är en lek med ord, men också en lek med verkligheten kanske, säger Martin Eltermann.

”En så fin plats”

Han är en av de åtta konstnärerna i projektet Konsten möter bibliotekskatalogen, som drivs av Konstfrämjandet.

Övriga är Zara Zetterquist, Arvika, Jaqueline Forzelius, Göteborg, Katja Petterson, Stockholm, Sara Rönnbäck, Sunne, Marja Leena Sillanpä, Stockholm, Nisrine Boukhari, Wien och Stockholm samt Muhammad Ali, Syrien och Sverige.

– Det känns som att det är väldigt olika konstnärskap, en stor bredd, säger Zara Zetterquist.

Sedan i våras har de arbetat med verk för biblioteksmiljö.

Zara Zetterquist, Arvika, arbetar ofta med folktro i sina verk. Så blev det den här gången också. Såväl ett oknytt som ormar och en varulv finns i skulpturen som bor med poesi som närmaste granne.
Zara Zetterquist, Arvika, arbetar ofta med folktro i sina verk. Så blev det den här gången också. Såväl ett oknytt som ormar och en varulv finns i skulpturen som bor med poesi som närmaste granne. Foto: Lena Richardson

– Det är ett jätteroligt projekt att vara med i. Jag älskar bibliotek! Det är en så fin plats, säger Martin Eltermann. Det är fint att vi fortfarande har en plats i samhället där man kan gå in utan att betala och man behöver inte köpa en kaffe för att få sitta här.

Kanske kan man se biblioteket som en portal rentav, till ny kunskap, nya världar?

– Bland biografierna står ju böcker som är sanna berättelser om kända personer eller andra som berättar om sitt liv. Men när man läser en skönlitterär bok som Anna Karenina så känns den ju lika verklig. Portalen är något man går igenom, men vad är verkligt och inte verkligt? säger Martin.

Zara Zetterquist ser också biblioteket som en viktig plats för fantasi.

– Jag tog fasta på att verken skulle vara på bibliotek och hur stor betydelse sagor och fantasin har, att man får ha en plats att fly in i, och det finns ju på biblioteken, säger hon.

Här når konsten alla

Att ställa ut på ett bibliotek ger något extra, tycker de båda.

– Till biblioteken kommer alla och de får ta del av konsten vare sig de vill eller inte. Det tycker jag är väldigt fint, att den når alla. Det har varit kul att vara en del av en sådan miljö och ett sånt projekt, säger han.

Projektet drivs av Konstfrämjandet Värmland med stöd av Karlstad kommun, Årjängs kommun samt Region Värmland. Karlstadsbördiga Stockholmskonstnären Katja Pettersons verk heter ”Jag”.
Projektet drivs av Konstfrämjandet Värmland med stöd av Karlstad kommun, Årjängs kommun samt Region Värmland. Karlstadsbördiga Stockholmskonstnären Katja Pettersons verk heter ”Jag”. Foto: Lena Richardson

Att hitta alla åtta konstverken kräver dock lite upptäckarglädje. Det finns ingen karta att gå efter, så det gäller att ha ögonen öppna.

– Det blir inte som att gå in i en utställning, utan plötsligt ser man något, säger Zara Zetterquist.

Insmugna verk

Den som söker ska finna: en varulv bland diktsamlingar, en arbetsförmedling i miniatyr bland samhällsvetenskaplig litteratur och vid en läsfåtölj finns ett podium med en bok som rör sig – med mera.

Vi är ju ändå på ett bibliotek. Får man låna hem konsten?

– Det får man nog inte, men det hade varit lite roligt faktiskt! säger Martin Eltermann.

Sara Rönnbäck kombinerar skulptur med tecknat och broderat och fyller en hyllvägg med sina naturnära verk.
Sara Rönnbäck kombinerar skulptur med tecknat och broderat och fyller en hyllvägg med sina naturnära verk. Foto: Lena Richardson

Däremot kan det hända att fler bibliotek får låna konstverken.

”Förhoppningen är att fler värmländska kommuner ska vilja ansluta och möjliggöra en förlängning och eventuell utökning av projektet”, skriver Janove Ekstedt, verksamhetsledare, på Konstfrämjandets hemsida.

”Naturlagar” heter Marja Leena Sillanpäs verk. Detalj.
”Naturlagar” heter Marja Leena Sillanpäs verk. Detalj. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

ArvikaAstrid LindgrenBibliotekBöckerKarlstadKonstKonstfrämjandetNisrine BoukhariNöje/KulturRegion VärmlandStadsbiblioteketVilhelm MobergZara Zetterqvist

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.