Hoppa till huvudinnehållet

SM-guld klart när ”olycksrallyt” räknas: ”Inte så viktigt med resultat och sträcktider”

Publicerad:
Isak Reiersen är klar som svensk juniormästare i rally i och med att resultaten i Snapphanerallyt officiellt räknas.
Isak Reiersen är klar som svensk juniormästare i rally i och med att resultaten i Snapphanerallyt officiellt räknas. Foto: Olle Persson

Snapphanerallyt, där en dödsolycka inträffade, räknas i SM-tabellen.

Det innebär att värmlänningen Isak Reiersen redan är klar juniormästare. Men han känner att framgången kommer i skymundan.

– Helt plötsligt blir det inte så viktigt med alla resultat och sträcktider.

SM-promotorn och Svenska bilsportförbundets rallyutskott har bestämt att ställningen efter sex körda sträckor av åtta i Snapphanerallyt i Hässleholm den 18–19 augusti gäller. Det var på den sjunde sträckan som föraren Christoffer ”Kicken” Jacobsson från Gotland dog efter att ha kört av vägen och bilen träffat ett träd.

Isak Reiersen ledde både internationella 2wd och JSM när rallyt bröts och med de 25 poängen har han säkrat sitt första SM-guld i rally, när femte och sista deltävlingen i Arvika den 15–16 september återstår.

Supertalangen från Torsby (numera Karlstadsbo) och tävlande för Östmark är dock återhållsamt glad. Händelsen har satt spår hos 19-åringen.

– Det blev ett wake-up call, att vad som helst kan hända. Tankegångarna blir lite annorlunda.

Reiersen och kartläsaren Lucas Karlsson, Nyköping, åkte 15 bilar före och stod vid starten för sista sträckan när det chockerande beskedet kom.

– Det är väldigt tragiskt. Det är en risk man alltid vet om, men som tur är händer det väldigt sällan. Arrangören skötte allt väldigt professionellt.

Får det dig att tveka?

– Nej, absolut inte. Jag kör för att det är det bästa jag vet. Samtidigt måste man inse det är viktigt att ta vara på tiden man har med nära och kära.

Reiersen tycker det är bra att resultatet räknas.

– Jag är rätt säker på att han också hade velat det. Han brann väldigt mycket för sporten. Vi får hedra honom för det han gjort för Rallysverige.

P-G Andersson ligger tvåa i internationella 2wd.
P-G Andersson ligger tvåa i internationella 2wd. Foto: Jan Stockheim

Årjängsduon P-G Andersson/Anders Fredriksson blev totalsegrare i Snapphanerallyt, före Jonas Åkesson, Karlskrona, och Patrik Flodin, Ilsbo, med värmländske kartläsaren Göran Bergsten.

I sammandraget av internationella 4wd har Flodin kopplat ett bastant grepp. Ledningen är 26 poäng före trion P-G, Åkesson och Albin Nordh, Ydre. Fredrik Åhlin, Karlstad, är ytterligare två poäng bakom.

30 poäng är maximal utdelning i Arvika, 25 för seger i tävlingen och ytterligare fem för powerstage.

I juniorklassen plockade Isak Reiersen sin tredje vinst på fyra deltävlingar den här säsongen (också en andraplats), vilket innebär att han har ointagliga 33 poängs försprång till tvåan Patrik Hallberg, Haninge.

Han har stor chans att även bli seniormästare i internationella tvåhjulsdrivna klassen.

Där är marginalen 26 poäng till Liam Berg, Linköping.

– Mycket kan hända, men det krävs att han vinner och tar minst en poäng på powerstage om jag bryter, säger Reiersen, som har fina meriter i crosskart och gör stora framsteg under sin andra riktiga säsong i rally. I fjol blev han SM-fyra och kan nu med största sannolikhet snart lägga två guld till listan.

– Tar vi SM-guldet är det full pott. Jag körde NM också och var i inofficiell ledning, men kan inte ta poäng för jag har svensk licens.

Isak Reiersen flyger över Colins Crest i EM-tävlingen.
Isak Reiersen flyger över Colins Crest i EM-tävlingen. Foto: Olle Persson

Som grädde på moset blev det klasseger i Värmlands EM-rally.

– Höjdpunkten är absolut EM. Kul att visa att jag hänger med. För att gå framåt måste man köra större och större serier.

Isak Reiersen både kör- och jobbar för JC Raceteknik i Kil.

En del planer finns inför nästa år, men inget är klart.

– Det får vi ta efter Arvika.

Ytterligare ett Värmlandsekipage har guldläge i SM. Jan Johansson, Fryksdalen/Christian Ohlsson, Forshaga, Volvo 850 i standardklassen var sexa i Hässleholm och leder med sex poäng till Karljohan Ingesson, Hörby.

Värmländske rallystjärnan om dödsolyckan i Skåne: ”Tragiskt för hela sporten”

Artikeltaggar

ArvikaHässleholmHörby kommunIsak ReiersenJC RaceteknikLinköpingPer-Gunnar AnderssonRallyRally-SM

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.