Hoppa till huvudinnehållet

Mattevikarien skickade vätskefylld kondom och hotade våldta lärare

Publicerad:
När den legitimerade läraren fått hans jobb på en skola i Kristinehamn försökte lärarvikarien skrämma i väg henne med anonyma brev och hot om våldtäkt.
När den legitimerade läraren fått hans jobb på en skola i Kristinehamn försökte lärarvikarien skrämma i väg henne med anonyma brev och hot om våldtäkt. Foto: Polisen

Breven var anonyma och oerhört grova. Den 46-årige lärarvikarien beskrev explicit hur han skulle våldta den kvinnliga läraren som fått hans tjänst, och skickade med en vätskefylld kondom.

På måndagen inleddes den fyra dagar långa rättegången, där lärarvikariens förödande dubbelliv rullas upp.

Mannen är inte legitimerad lärare, men har undervisat på flera skolor i Värmland.

– Han var en väldigt filosofiskt lagd människa och väldigt trevlig att diskutera och prata med, har en tidigare kollega i Karlstad berättat för NWT.

Samtidigt ska den 46-årige mannen ha hotat, stulit och bedragit massor av människor.

Den 46-årige mannen fångas på bild när han misstänks stjäla smink på Ica Maxi i Karlskoga.
Foto: Polisen

Under rättegångens första dag berättade en lärare om breven mannen skickade till hennes bostad, med hot så grova och makabra att de fortfarande kan hålla henne vaken om natten.

Våldtäktshot

Läraren hade just sökt och fått ett nytt jobb på en skola i Kristinehamn när det första brevet kom till hennes bostad.

– I kuvertet är det ett brev och en kondom, i en papperstuss, säger kvinnan.

Den anonyma brevskrivaren beskriver explicit hur han ska våldta henne, och utsätta henne för olika former av sexuellt våld.

Han skriver att han brukar se henne genom fönstret när hon är hemma, och radar upp detaljer i hennes vardag: vilken bil hon kör, hennes nya jobb, var hon kan promenera – och möta honom. Och han har, skriver han, tagit sig in på hennes dator och läser hennes mail.

– Jag blir rädd, säger kvinnan. Vänner och familj måste vara hos mig, jag vågar inte gå ut själv. Jag tror att det är en sjuk person som skickat brevet.

Hon gör polisanmälan samma kväll.

Ett par veckor senare kommer ett nytt brev, handskrivet den här gången. Brevskrivaren beskriver ingående hur han ska dra en mask över hennes ansikte och våldta henne, och avslutar med orden: ”..sen ska du sova, sova, sova”.

– Jag blir väldigt arg också, säger kvinnan. Vem kan göra något sådant mot mig?

Läraren är berörd och torkar tårar, men vill inte ha en paus. Hon fortsätter att berätta och svara på åklagare Barbro Brännlunds frågor om hur hoten påverkar hennes vardag. Hon bar personlarm som hon fått av polisen, säger hon, men vågade inte gå själv någonstans.

Jag förstår att hon mår jättedåligt. Jag tycker att det är bedrövligt att jag gjorde så.
46-åringen i rätten

Polisens utredning går snabbt fram, man hittar DNA på kuvertets klisterremsa och har snart en misstänkt.

Vid husrannsakan hos 46-åringen hittas ytterligare ett brev, liknande de som skickats till läraren, och ett kuvert med hennes namn och adress på.

Ber om förlåtelse

46-åringen erkänner utan omsvep. Det var han som skrev breven.

– Först vill jag verkligen be NN så mycket om ursäkt och förlåtelse. Jag förstår att hon mår jättedåligt. Jag tycker att det är bedrövligt att jag gjorde så.

Varför? undrar åklagaren. Vad var syftet?

– Att hon skulle välja att inte börja på skolan. Eftersom jag inte har lärarlegitimation är reglerna sådana att när läsåret närmar sig sitt slut måste de annonsera efter en legitimerad lärare. Det brukar vara svårt att hitta någon i de ämnen jag undervisar i, så jag var rätt säker på att jag skulle få fortsätta.

Men på ett personalmöte fick han veta att en legitimerad lärare anställts och vad hon heter.

Mannen betonar gång på gång att han inte haft en aning om vem läraren är. De har aldrig träffats, och han har aldrig varit vid hennes bostad.

– Jag sökte på hennes namn på Google, och fick fram vilket fordon hon har och adressen. Jag har aldrig haft några sexuella fantasier om henne. Det handlade bara om jobbet.

Har det förändrat ditt liv? Barbro Brännlund riktar frågan till målsägande som säger att så är det. Hon sover dåligt.

– Och jag är lite försiktig med att gå ut själv.

Artikeltaggar

ÅklagareBarbro BrännlundBrott, lag och rättGoogleHotKarlstadKristinehamnLärareRättegångarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.