Hoppa till huvudinnehållet

Prisas för ung satsning på Selma: ”Skickligt, konstnärligt och intresseväckande”

Publicerad:
Kristina Lindström är dokumentärfilmare med rötterna i Arvika. Nu har hon tillsammans med kollegan Ulrika Nulty fått pris för en dokumentär om Selma Lagerlöf.
Kristina Lindström är dokumentärfilmare med rötterna i Arvika. Nu har hon tillsammans med kollegan Ulrika Nulty fått pris för en dokumentär om Selma Lagerlöf. Foto: Carl Edlom

Dokumentärduon Kristina Lindström och Ulrika Nulty har skapat två programserier om Selma Lagerlöf.

Nu får de pris av Selma Lagerlöf-sällskapet för sin satsning på Lagerlöf för gymnasieelever.

Selma Lagerlöf-sällskapets pris för barn och ungdom delades ut på söndagen, vid Jonas Högströms Selma Lagerlöf-staty på strandpromenaden i Landskrona.

Årets mottagare är två: Ulrika Nulty och Arvikabördiga Kristina Lindström.

De gjorde först en dokumentärserie i två delar om Selma Lagerlöf som sändes i SVT i julas. Sedan gjorde de också en fördjupningsserie för UR, inriktad mot gymnasiet: ”Förstå genom Selma Lagerlöf”.

”Väl valda teman”

Det är fördjupningsserien som de nu prisas för. Så här står det bland annat i sällskapets motivering:

”Förstå genom Selma Lagerlöf ger inte bara en mångfacetterad bild av Lagerlöf och hennes tid, utan också av hennes fortsatta aktualitet. I serien skriver Lagerlöf in sig i den gotiska skräcktraditionen, reser ut i världen och blir en viktig del av filmhistorien. Temana är väl valda ur historiska och samtida perspektiv, liksom ur ett ungdomsperspektiv. Vidare är serien skickligt skriven och producerad, där nyproducerat material och källmaterial kombineras på ett konstnärligt och intresseväckande sätt.”

Priset delas ut till personer som på ett förtjänstfullt sätt arbetat för barn och unga i Selma Lagerlöfs anda och är på 25 000 kronor.

Det delas ut i Landskrona i slutet av augusti, den tid på året då Lagerlöf själv anlände till staden för att arbeta som lärarinna på Elementarläroverket för flickor, och stipendiaten väljs ut av en jurygrupp, berättar sällskapet i ett pressmeddelande.

Ny serie om Selma Lagerlöf i SVT: "Berör de djupaste tankarna"

Artikeltaggar

ArvikaDokumentärerDokumentärfilmFilmGymnasieskolanKonstKristina LindströmLandskronaLitteraturNöje/KulturSelma LagerlöfSVTTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.