Hoppa till huvudinnehållet

”Jag känner redan fansens passion”

Publicerad:
Jérémy Groleau ser fram emot tävlingsdebuten för Färjestad.
Jérémy Groleau ser fram emot tävlingsdebuten för Färjestad. Foto: Mikael Solberger

Pappa François Groleau spelade hockey i Europa i elva säsonger.

FBK-backen Jérémy återvänder den här veckan till barndomens hemland när Färjestads CHL-äventyr börjar.

– Jag växte upp i Europa, så att åka tillbaka till bland annat Tyskland där jag bodde i sex år, blir spännande.

Inför CHL-premiären – så är skadeläget bland FBK-stjärnorna

I snart tre veckor har Jérémy Groleau varit på plats i Karlstad, för att förbereda sig inför säsongen som en del av Färjestads nya lagbygge. Förra veckan körde han soloträning, men på måndagen fanns han med igen när laget körde veckans första ispass tillsammans.

– Jag hade en mindre känning och ville vara säker på att jag kan spela i säsongsstarten, men jag är tillbaka i full träning nu, redo för veckan som kommer, säger FBK-backen.

På torsdag startar CHL. Färjestad möter först Stavanger Oilers i Norge, och på lördagen spelar man borta mot Ingolstadt.

För Jérémy Groleau blir det en speciell vecka på många sätt. Han debuterar i tävlingssammanhang i FBK-tröjan, spelar sina första CHL-matcher - och återvänder till det land där han tillbringade flera år av sin uppväxt.

– I Nordamerika reser man ju som spelare i USA och Kanada, men här blir det något annat. Jag växte upp i Europa, så att åka tillbaka till bland annat Tyskland där jag bodde i sex år, blir spännande, säger backen.

Han har alltså varit i Karlstad i några veckor nu, och har funnit sin plats i laget. Intrycken har givetvis varit många, och det har varit en hel del nytt att anpassa sig till - både på och utanför isen.

– Storleken på isen är absolut den största skillnaden, men spelsystemet är väldigt väldigt annorlunda också. Sen måste jag säga att lagkänslan sticker ut - alla killar har gjort det så lätt för mig och såhär 2,5 veckor in känner jag att jag är en del av laget. Killarna är inte blyga att prata med mig även om jag inte kan ett ord svenska, skrattar Groleau.

”Känner verkligen längtan”

Och även om Groleau inte mött hemmapubliken ”på riktigt” ännu, har han redan känt att han kommit till ett hockeytörstande ställe.

– Jag har känt fansens passion redan, det märks ju närmare säsongen kommer. Folk kommer fram och pratar med oss om hur de ser fram emot säsongen. Det är jättekul!

Backen fortsätter:

– Man känner verkligen längtan, innan jag skrev på för Färjestad när ryktena gick fick jag meddelanden om hur viktigt laget var för folk. Här är fansen, spelarna, ledningen och sponsorer en stor grupp tillsammans. I Nordamerika är det mer uppdelat. Här känner man verkligen hur viktig klubben är och hur den genomsyrar miljön runt omkring.

Jérémy Groleau stannar till och pratar med oss efter ett relativt långt ispass i Löfbergs Ice Arena. Tempot var högt under träningen, med närkampsspel och en hel del tid med spel fem mot fem.

– Förväntningarna på oss är höga, man känner och märker det - men det är inte en press som är betungande, utan en positiv känsla att alla är så professionella. I Nordamerika säger vi också att vi ska vara professionella såklart, men här märks det verkligen överallt. På isen, utanför isen, i restaurangen... Det finns en stolthet.

Han utvecklar:

– Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig när jag kom hit, men jag såg och kände stoltheten snabbt och har förstått att man verkligen spelar för hela staden.

Vad kan man vänta sig av er den här veckan, när ni kliver in i CHL-spel?

– Jag tror att laget kommer vara snabbt där ute, många är snabba spelare och vi kommer att flytta runt pucken fort. Jag vet att förväntningarna på oss är att vi ska ha skärpa i avsluten, vi har en stark offensiv. Våra forwards är riktigt grymma. Målvakterna är viktiga såklart, de har båda visat att de kan göra stora räddningar redan nu under försäsongen. Backarna varit bra och hjälpt mig komma in i allt, och ser man på oss är vi både offensivt och defensivt starka skridskoåkare, som är bra på att transportera pucken.

Och du är fit for fight igen?

– Yes!, ler Groleau. Jag känner mig redo, det är klart att det finns en del justeringar att göra men jag är i game mode, absolut. Jag ser fram emot att starta säsongen. Det gör vi allihop.

Artikeltaggar

CHLEuropaFärjestadFärjestad BK HerrIshockeyJérémy GroleauNordamerikaSportStavanger Oilers

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.